ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Στο υπουργικό η αύξηση συντάξεων και το νέο μοντέλο για εισφορές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Τα θέματα της επικείμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης συζητούνται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης και το νέο μοντέλο υπολογισμού εισφορών των μη μισθωτών.

Ώρα… ασφαλιστικού σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού αναμένεται να συζητηθεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εργασίας, σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν από τον Γιάννη Βρούτση, σε μια προσπάθεια να λάβουν επίσημο χαρακτήρα όλες οι διαρροές και οι τηλεοπτικές τοποθετήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Άλλωστε, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο χρόνος πιέζει. Η κυβερνητική δέσμευση είναι ότι έως τον Ιανουάριο, το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην παρουσίαση που θα γίνει θα δοθεί έμφαση στο σκέλος της αύξησης των συντάξεων, μέσω βελτιωτικών παρεμβάσεων στα ποσοστά αναπλήρωσης, ειδικά για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Επίσης, θα δοθεί προς έγκριση η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για να καθιερωθεί από το 2020 και μετά, το νέο μοντέλο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Ένα μοντέλο, που θα περιλαμβάνει έξι ασφαλιστικές κλάσεις, που θα πάρουν τη θέση της σημερινής μεθόδου υπολογισμού των εισφορών, σε συνάρτηση με το ετήσιο εισόδημα. Μια μέθοδος, που επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική.

Στις ανακοινώσεις που θα γίνουν θα υπάρχει ξεχωριστή αναφορά στο σκέλος της επικουρικής ασφάλισης και των εφάπαξ. Πληροφορίες θέλουν να προτείνεται η καθιέρωση τριών κατηγοριών ασφαλιστικής εισφοράς τόσο για την επικουρική σύνταξη όσο και για το εφάπαξ. Πρόκειται για κομβικής σημασίας αλλαγή, που αναμένεται να επηρεάσει και τους σημερινούς ασφαλισμένους. Σε ό,τι αφορά το κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, η μεταρρύθμιση αυτή αναμένεται να προχωρήσει σε δεύτερο χρόνο, αφού ολοκληρωθούν όλες εκείνες οι αλλαγές που θεωρούνται πιο άμεσης προτεραιότητας.

Αναφορικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το χρονοδιάγραμμα έχει τεθεί από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, προ διμήνου από το βήμα της ΔΕΘ: Έχει προγραμματιστεί η μείωση να προσεγγίσει τη μία ποσοστιαία μονάδα και να τεθεί σε εφαρμογή από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Θα αφορά όλους τους εργαζόμενους που κατέχουν μισθωτή θέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

state_pension
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επικριτές του νέου ασφαλιστικού: Μόνιμη λύση ή χαμένη ευκαιρία;

Κορυφαίοι ειδικοί, όπως ο Πλ. Τήνιος και ο Μ. Νεκτάριος, αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ασκούν σφοδρή κριτική στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του συστήματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν πόσο θα πληρώνουν για επικουρική

Μηνιαία εισφορά μεταξύ 42, 51 ή 61 ευρώ θα μπορούν να επιλέγουν οι ασφαλισμένοι από την 1η Ιανουαρίου 2020, ενώ από το 2022 θα γίνουν μειώσεις. Οι επικουρικές συντάξεις θα είναι ανάλογες με το ύψος των εισφορών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακά η έκδοση κύριων, επικουρικών συντάξεων

Τη μεγάλη μεταρρύθμιση της οργανωτικής ενοποίησης του ΕΦΚΑ με το Επικουρικό Ταμείο θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού αρχείου θα δώσει τέλος στην καθυστέρηση της έκδοσης συντάξεων.
Αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδική έκπτωση για αγρότες στις εισφορές των μη μισθωτών

Έξι συν μία οι ασφαλιστικές κλάσεις για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, ενώ για τους αγρότες θα ισχύσει ειδική κλίμακα, με χαμηλότερες εισφορές. Τι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο για το Ασφαλιστικό.