ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, European Central Bank, ECB, EKT
Πηγή: ΕΚΤ

«Ναι» στην αύξηση επιτοκίων αλλά με προσοχή από την Κρ. Λαγκάρντ

Μήνας - κλειδί ο Μάρτιος για την ΕΚΤ όπου θα εξετασθούν όλα τα δεδομένα και κυρίως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, που τόνισε ότι η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής θα γίνει με προσεκτικό τρόπο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να προχωρήσει με πολύ  προσεκτικό τρόπο στην αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να πληγεί η ανάκαμψη της οικονομίας, όπως παραδέχθηκε η επικεφαλής της κα Κριστίν Λαγκάρντ

Μιλώντας στο Redaktionsnetzwerk Deutschland η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η αύξηση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή δεν «θα λύσει κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματα» αλλά αντίθετα «εάν κινηθούμε βιαστικά τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη των οικονομιών μας αλλά και η αγορά εργασίας». Αν και επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα «δράσει εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», σημείωσε ότι όλες οι κινήσεις της τράπεζας θα γίνουν με προσεκτικό τρόπο και σταδιακά. 

Οι δηλώσεις της συνεχίζουν να στέλνουν ένα πιο «ήπιο» μήνυμα στις αγορές σε σύγκριση με του ομολόγου της της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αν και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ πριν από μερικές ημέρες εμφανίστηκε ελαφρώς επιθετική, με αποτέλεσμα το ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων αλλά και τη βύθιση των μετοχών στην Ευρώπη. 

Για μία ακόμη φορά η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι είναι λάθος η σύγκριση μεταξύ της οικονομίας της ευρωζώνης και αυτής των ΗΠΑ και ως εκ τούτου η σύγκριση μεταξύ των πολιτικών που καλούνται να εφαρμόσουν οι δύο κεντρικές τράπεζες. 

«Η οικονομία των ΗΠΑ έχει υπερθερμανθεί, ενώ η οικονομία μας απέχει πολύ από το να είναι αυτό», σημείωσε και προσέθεσε ότι «γι’  αυτό μπορούμε  και πρέπει να προχωρήσουμε πιο προσεκτικά. Δεν θέλουμε να πνίξουμε την ανάκαμψη».

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό παραδέχθηκε ότι μπορεί να κινηθεί υψηλότερα των εκτιμήσεων της ΕΚΤ, με τον Μάρτιο να είναι ο μήνας – κλειδί, ενώ στα θετικά για την ευρωζώνη αλλά και την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων συμπεριέλαβε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πιέσεις για αυξήσεις μισθών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Ανοικτό ενδεχόμενο αύξησης 0,5% στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η αύξηση του Σεπτεμβρίου θα αποφασιστεί με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Προχωρούν οι εργασίες για νέο μέσο παρέμβασης στην αγορά ομολόγων.
ECB, EKT, Europaiki Kentriki Trapeza, Lagarde
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Αυξάνει ταχύτητα η οικονομία, παροδικό φαινόμενο ο πληθωρισμός

Σε αναβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη του 2021 στο 5% προχώρησε η ΕΚΤ, με την κα Λαγκάρντ να υπογραμμίζει ότι οι παράγοντες που ενισχύουν τον πληθωρισμό θα πάψουν να ισχύουν το 2022.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόβλεψη για άλμα 2% του επιτοκίου της ΕΚΤ ως τις αρχές του 2023

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας τονίζει ότι θα χρειαστούν αρκετές, μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. Για βαθμιαία αύξηση μίλησε χθες ο Γ. Στουρνάρας.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Γιατί θα πρέπει να γίνει βαθμιαία η αύξηση επιτοκίων

Υπέρ των προσεκτικών κινήσεων από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για να αποφευχθεί πίεση στην ανάπτυξη και κατακερματισμός των αγορών.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Το σχέδιο της ΕΚΤ για τις αυξήσεις στα επιτόκια

«Πρώτο βήμα σε ένα ταξίδι» χαρακτηρίζει η πρόεδρος της ΕΚΤ την αύξηση κατά 0,25% τον Ιούλιο. Αφήνει να εννοηθεί ότι θα γίνει αύξηση κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο. Με υπάρχοντα ή νέα εργαλεία η στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών.