ΓΔ: 819.82 -0.28% Τζίρος: 6.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:15:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Γερμανικά ΜΜΕ: Έρχονται δύσκολες εποχές για τα ελληνικά ομόλογα

Οι επενδυτές αρχίζουν να «διώχνουν» ελληνικά ομόλογα και ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός, επισημαίνει ο γερμανόφωνος τύπος. Σημαντική η αύξηση των αποδόσεων.

Στην ανοδική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και στη διάθεση αρκετών επενδυτών να τα «ξεφορτωθούν» αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, όπως αναφέρι η Deutsche Welle.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt επισημαίνει ότι «ο υψηλός πληθωρισμός και η προσδοκία μίας στροφής στην πολιτική επιτοκίων για την ευρωζώνη ασκεί πιέσεις στα κρατικά ομόλογα. Μεγάλη πτώση κατέγραψαν τις περασμένες εβδομάδες οι τιμές των ελληνικών ομολόγων. Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η άνοδος στις αποδόσεις τους. Την Παρασκευή η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, που αποτελεί βαρόμετρο, ξεπέρασε το 2,6%, φτάνοντας σε πενταπλάσια επίπεδα από τον Αύγουστο του 2021. (...) Τώρα πολλοί επενδυτές "διώχνουν" ελληνικά ομόλογα από το χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό αποδεικνύει πόσο έντονος είναι ο σκεπτικισμός που επικρατεί ακόμη στις αγορές για μία χώρα που πέρασε κρίση. Όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να μην αποδίδουν την επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα».

H κυριακάτικη έκδοση της Neue Zürcher Zeitung (NZZ) βλέπει παρόμοιο πρόβλημα σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. «Υπό πίεση τα προβληματικά παιδιά της ευρωζώνης» είναι ο τίτλος του άρθρου, με την εφημερίδα να σημειώνει ότι «οι καιροί γίνονται πιο δύσκολοι για την Ιταλία, την Ελλάδα και τις άλλες χώρες (του Νότου). Οι τιμές για τα ομόλογά τους σημειώνουν πτώση. Μελλοντικά θα πρέπει να καταβάλουν και πάλι υψηλότερα επιτόκια". Μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα ο Ρενέ Χέρμαν, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στον οίκο αξιολόγησης Independent Credit View, δηλώνει ότι "η αύξηση των αποδόσεων που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες είναι μόνο η αρχή. Με την αναμενόμενη εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής επανερχόμαστε ξαφνικά σε μία κατάσταση, στην οποία ‘μετράει' η φερεγγυότητα του οφειλέτη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χλιαρή» παρέμβαση ΕΚΤ για τα ομόλογα, στο μέλλον το νέο εργαλείο

Με αγορές από επανεπένδυση εσόδων του PEPP θα υποστηριχθούν βραχυχρόνια τα ομόλογα της Ιταλίας και των άλλων υπερχρεωμένων οικονομιών. Ειδική επιτροπή θα εισηγηθεί για νέο εργαλείο παρέμβασης. Αρνητική αντίδραση από την αγορά ομολόγων.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τις αγορές

Ο υπουργός Οικονομικών σε δήλωσή του για τη σημερινή επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου τόνισε ότι παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία η χώρα μας κατάφερε να αντλήσει 1,5 δις. ευρώ με επιτόκιο της τάξης του 2,4%.