ΓΔ: 819.15 -0.36% Τζίρος: 4.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:04:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, euro, money, cash
Φωτο: Shutterstock

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η χρηματοδότηση της τεχνικής υποστήριξης του υπ. Ανάπτυξης

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά στην οριζόντια τεχνική υποστήριξη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις εννέα Δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 697 εκατ. ευρώ.

Με προϋπολογισμό 14,63 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,26 εκατ. ευρώ πρόκειται να απορροφηθούν το 2022, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) η χρηματοδότηση της τεχνικής υποστήριξης του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την υλοποίηση εννέα δράσεων του Υπουργείου που είναι ενταγμένες στο ΤΑΑ.

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, αφορά στην οριζόντια τεχνική υποστήριξη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις εννέα (9) Δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 697 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση αφορά σε υπηρεσίες διαχείρισης έργου (Project Management), υπηρεσίες ωρίμανσης, διενέργειας διαγωνιστικών διαδικασιών και παρακολούθησης συμβάσεων, ελεγκτικές υπηρεσίες για την επαλήθευση της επίτευξης των οροσήμων και των στόχων, υπηρεσίες PMO με σκοπό την προετοιμασία ενός μηχανισμού διοίκησης (PM tool), υπηρεσίες περιοδικών αναφορών (reporting) και παρακολούθησης, μελέτες ωρίμανσης και λοιπές τεχνικές υπηρεσίες που απαιτούνται για την υλοποίηση των εννέα δράσεων.

Το έργο εντάσσεται στον Πυλώνα 4 "Ιδιωτικές Επενδύσεις και Θεσμικός Μετασχηματισμός" και ειδικότερα στον Άξονα 4.7 "Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών" με φορείς υλοποίησης τις Γενικές Γραμματείες του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΓΓ Βιομηχανίας, ΓΓ Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ και ΓΓ Έρευνας & Καινοτομίας καθώς και το ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως ακριβώς έχει επιτύχει και στο ΕΣΠΑ κάνοντας την Ελλάδα την πρώτη χώρα σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, το ίδιο με απόλυτη συνέπεια σε όλα τα κρίσιμα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για να εξασφαλίσει την πλήρη απορρόφηση των πόρων που του αναλογούν. Σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά αυτά χρήματα με σύνεση ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία. Η οικονομία στη χώρα μας και το 2022 θα πάει πάρα πολύ καλά». 

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανέφερε: «Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει σημαντικά στη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το ΤΑΙΠΕΔ θα παράσχει υπηρεσίες διαχείρισης έργου για τις εννέα Δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και υπηρεσίες ωρίμασης, διενέργειας διαγωνιστικών διαδικασιών και παρακολούθησης συμβάσεων. Συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιτευχθούν τα ορόσημα και οι στόχοι των δράσεων του Υπουργείου, σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρισης και ελέγχου των Δράσεων και των Έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Δράσεις του ΥΠΑΝΕΠ: 

  • 16703: Καταπολέμηση παραεμπορίου και προστασία πνευματικών δικαιωμάτων 
  • 16711: Αναβάθμιση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων 
  • 16634: Νέα Βιομηχανικά Πάρκα 
  • 16543: Δράσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος 
  • 16593: Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 
  • 16618: Ενίσχυση Βασικής Και Εφαρμοσμένης Έρευνας - RRF 16618 
  • 16621: Εξωστρέφεια Έρευνας Και Καινοτομίας-RRF 16621 
  • 16654: ΤΗORAX - Εξελίξιμο Ολιστικό Υβριδικό Επιχειρησιακό Αυτόνομο Σύστημα (Άμυνα, Ασφάλεια, Πολιτική Προστασία) 
  • 16624: Δημιουργία – Επέκταση- Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Dimas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Δήμας: 500 εκατ. για έρευνα και τεχνολογία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε ότι «μόνο από τις επιδοτήσεις, όχι από τα δάνεια θα έχουμε πάνω από 500 εκατ. και ένα πολύ μεγάλο ποσό το οποίο θα υπερβαίνει τα 200 εκατ. θα αφορά την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων της χώρας».
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 20% στοχεύει το «Ελλάδα 2.0»

Σε ταχείς ρυθμούς κινούνται στο υπ. Ανάπτυξης με στόχο να «τρέξουν» οι δράσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην επενδυτική δραστηριότητα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Οι ΜμΕ βασικός πυλώνας της ανάπτυξης

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στα δύο κύματα της πανδημίας τόνισε ο κ. Παπαθανάσης και επισήμανε πως θα πρέπει να είναι ένα πολύ ευέλικτο εργαλείο που θα έχει άμεσες και θετικές επιπτώσεις στην ενιαία αγορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πατέλής: 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για πράσινες επενδύσεις

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού τόνισε πως θα δοθεί βάρος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία ενώ δημιουργούνται και πολιτικές για την απασχόληση σε στοχευμένες περιοχές που πλήττονται από υψηλή ανεργία.