ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Με σχεδόν 1,5 δισ. ενισχύεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το 2022

Στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης κατευθύνεται το 74,9% των εσόδων από τους ρύπους το 2022, σύμφωνα με ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε σήμερα σε ΦΕΚ.

Στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα διατεθεί το 75% σχεδόν των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για το 2022 σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ σήμερα. Εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ θέλουν τα έσοδα αυτά για το 2022 να αγγίζουν τα 2 δις ευρώ, με το 1,5 σχεδόν από αυτά να κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ειδικότερα, με το 74,9% των εσόδων αυτών θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από όπου προέρχεται ο προϋπολογισμός των ενισχύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του «ράλι» των τιμών της ενέργειας. Υπενθυμίζεται, ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε αφήσει πρόσφατα, ανοιχτή την πιθανότητα να συνεχίσουν οι ενισχύσεις για το σύνολο του έτους, εάν αυτό χρειαστεί. Σενάριο που δε δείχνει απίθανο με δεδομένο ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν τοποθετεί την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης το 2023.

Με την ΚΥΑ αυτή το ποσοστό για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αυξάνεται ελαφρώς από το 73,86% στο 74,9% του ποσοστού των εσόδων δικαιωμάτων ρύπων ενώ οριακή μείωση σημειώνεται στο ποσοστό που κατευθύνεται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (από 4% στο 3,8%.

Πιο αναλυτικά η κατανομή των εσόδων αυτών θα γίνει ως εξής:  

  1. Ποσοστό 3,8% των εσόδων αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 143 του ν. 4001/2011.
  2. Ποσοστό 11% των εσόδων διατίθεται για να καλύψει τις ανάγκες της ενίσχυσης για επιχειρήσεις τομέων και υποτομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, όπως προβλέπεται στην υπό στοιχεία ΑΠ/21906/2014 (Β’ 3304) κοινή υπουργική απόφαση.
  3. Ποσοστό 0,6% των εσόδων διατίθεται στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), εκ του οποίου 10% διατίθεται για την αποκλειστική υποστήριξη του έργου της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ειδικότερα για υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας 2003/87/ΕΚ «σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας…», και των αποφάσεων και κανονισμών της, καθώς και δράσεων που αφορούν σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής συμπεριλαμβανομένων δράσεων για την κάλυψη υποχρεώσεων του ΥΠΕΝ που απορρέουν από τις διατάξεις των άρθρων 7, 9, 10, 11 και 13 της Συμφωνίας των Παρισίων που περιέχονται στον ν. 4426/2016 (Α’ 187) και αφορούν οικονομική και τεχνική υποστήριξη αναπτυσσόμενων χωρών σε θέματα μετριασμού και προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής, μεταφοράς τεχνογνωσίας κ.λπ. Το υπόλοιπο ποσό διατίθεται για τους σκοπούς, τη λειτουργία και τις δράσεις του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.
  4. Ποσοστό 4,5% διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και για επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στις λιγνιτικές περιοχές. Οι δράσεις δύναται να αφορούν και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα/ πανεπιστήμια. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη, έως εξαντλήσεώς του.
  5. Ποσοστό 1,5% διατίθεται στο λογαριασμού ειδικού σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.
  6. Ποσοστό 1,5% διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο των επιλέξιμων δαπανών που προβλέπονται στους καταστατικούς σκοπούς το Πράσινου Ταμείου. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.
  7. Ποσοστό 74,90% διατίθεται στον Ειδικό Λογαριασμό με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» του εξηκοστού πρώτου άρθρου του ν. 4839/2021 (Α’ 181). Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.
  8. Ποσοστό 0,2% διατίθεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες πληρωμής συνδρομών της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει και διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε αυτές, σχετικά με θέματα κλιματικής αλλαγής και προστασίας της στοιβάδας του όζοντος καθώς και για την εξυπηρέτηση των στόχων και δράσεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
  9. Ποσοστό 1% διατίθεται στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (Ε.Τ.Ε.Α.Π.) για χρηματοδότηση έργου και δράσεων για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στην τελική κατανάλωση. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.
  10. Ποσοστό 1% των εσόδων διατίθεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κάλυψη λειτουργικών του δαπανών. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 300.000 οι αιτήσεις για power pass, ποια ΑΦΜ παίρνουν σειρά

Για όσες ημέρες παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα διενεργείται προέλεγχος και θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους πολίτες για τυχόν διορθώσεις και η καταβολή στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κέρδη από την αποθήκευση Co2 και ενέργειας και οι αλλαγές που έρχονται

Διευρύνονται οι αρμοδιότητες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων που σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα χορηγεί τις άδειας εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.