ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:35:16 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αντιδράσεις για την εξαίρεση έργων από τη διαδικασία διαγωνισμού

Επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων προς τους υπουργούς Υποδομών και Ανάπτυξης για εξαίρεση δημοσίων συμβάσεων από το θεσμικό πλαίσιο.

Για την προσπάθεια εξαίρεσης συμβάσεων τεχνικών έργων από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που οδηγεί σε εύνοια μεγάλων ομίλων, όπως καταγγέλλεται, διαμαρτύρεται με επιστολή της στους υπουργούς Υποδομών Κ. Καραμανλή και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.

Παράλληλα απαιτεί την ισότιμη μεταχείριση όλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων με την άμεση απόσυρση της προτεινόμενης διάταξης και την επιστροφή στο πνεύμα των βασικών αρχών των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Η επιστολή της ΠΕΣΕΔΕ:

Περιήλθε σε γνώση μας σχέδιο νόμου που αφορά τις διαδικασίες Ανάθεσης Συμβάσεων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και η με αριθμό Α2/2022 Γνώμη της ΕΑΑΔΗΣΥ.

Αποτελεί μεγάλη έκπληξη για μας ότι πληροφορηθήκαμε για μία πολύ σημαντική εισήγηση τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων μέσω της δημοσίευσης της γνώμης της ΕΑΑΔΗΣΥ και όχι από το ίδιο το Υπουργείο.

Οι διαπιστώσεις και οι επισημάνσεις της ΕΑΑΔΗΣΥ είναι εύλογες και τεκμηριωμένες. Η επιχειρούμενη εξαίρεση από σημαντικές διατάξεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου μεγάλου τμήματος δημοσίων συμβάσεων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. καταργεί την βασική αρχή της ίσης μεταχείρισης των οικονομικών φορέων. Ιδιαιτέρως, όσο αφορά την εξαίρεση από τους όρους των απευθείας αναθέσεων (άρθρα118 και 123) αλλά και από τους όρους διαφάνειας (άρθρα 103 -105 και άρθρο 316).

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός και προγραμματισμός είναι επικεντρωμένος στα πολύ μεγάλα έργα και κατ’ επέκταση στις ελάχιστες σε αριθμό πολύ μεγάλες τεχνικές εταιρείες, αδιαφορώντας για το μέλλον και την ανάπτυξη του 95% των κατασκευαστικών ελληνικών επιχειρήσεων. Οι προτεινόμενες εξαιρέσεις που εισηγείται το νομοσχέδιο και αφορούν Συμβάσεις του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας προϋπολογισμού άνω των πενήντα εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύουν την γενικότερη μας διαπίστωση ότι η Κυβέρνηση
ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τις λίγες τεχνικές εταιρείες της 7ης τάξης και μάλιστα με όρους εύνοιας και διάκρισης.

Η Ομοσπονδία μας, διαμαρτύρεται έντονα για την προσπάθεια εξαίρεσης Συμβάσεων από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την εξόφθαλμη και απαράδεκτη εύνοια συγκεκριμένων κατασκευαστικών ομίλων, απαιτεί την ισότιμη μεταχείριση όλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων με την άμεση απόσυρση της προτεινόμενης διάταξης και την επιστροφή στο πνεύμα των βασικών αρχών των ευρωπαϊκών οδηγιών δηλαδή της αρχής της διαφάνειας, της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραγιάννης: Η Ελλάδα πήρε έγκαιρα μέτρα για την διασφάλιση των Δημοσίων Έργων

Ο υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών καθώς υπηρετούν τον κεντρικό στόχο της ανάπτυξης που βρίσκεται στον πυρήνα «του μεγάλου προγράμματος 13 δις € που υλοποιούμε».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει το μεγάλο πρόγραμμα 255 εκατ. για την αναβάθμιση των πόλεων

Το πρόγραμμα για τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Ποιο ρόλο αναλαμβάνουν οι δήμοι. Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση του Κ. Σκρέκα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Καραμανλής: «Ξεπάγωσαν» σε τρία χρόνια έργα συνολικού ύψους 8 δισ.

Ο υπ. Υποδομών και Μεταφορών, σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε εκτενώς στα δημόσια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση και των αστικών συγκοινωνιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδυναμία να εκτελέσουν έργα δηλώνουν οι κατασκευαστικές εταιρείες

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Γ. Βλάχος ζητά τη χορήγηση αυτοδίκαιης παράτασης στα έργα τεσσάρων έως έξι μηνών και τη θεσμοθέτηση σύγχρονου και σοβαρού συστήματος αναθεώρησης των τιμών στα υλικά.