ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι η ουκρανική κρίση αλλάζει εντελώς τα δεδομένα και πλέον οι οικονομικές προοπτικές είναι πιο αβέβαιες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και να μη δεσμευτεί για το χρόνο που θα τερματισθεί για να περιορίσει τον αντίκτυπο από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Διοικητής της Τραπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Στουρνάρας είναι ο πρώτος αξιωματούχος που αναφέρθηκε στο πώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσουν τα σχέδια της ΕΚΤ να τερματίσει τις αγορές ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να βγάλει επίσημα από το τραπέζι τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με τον χρόνο αύξησής τους.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την πρόθεσή της να τερματίσει το τακτικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP) κατά την επόμενη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου, ανοίγοντας τον δρόμο για να αυξήσει τα επιτόκια έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι τώρα «πολύ πιο αβέβαιες», κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

«Κρίνοντας την κατάσταση από τη σημερινή οπτική, θα προτιμούσα μάλλον να συνεχισθεί το APP τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, πέραν του Σεπτεμβρίου, παρά να επισπεύσουμε τον τερματισμό του. Δεν θα ήμουν υπέρ της ανακοίνωσης του τερματισμού του APP τον Μάρτιο», σημείωσε.

Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και εισάγει σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η κρίση αναμένεται να πιέσει τις τιμές «μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα» μετά από μία αρχική κορύφωσή τους. «Κατά την άποψή μου θα έχει βραχυπρόθεσμη επίπτωση στον πληθωρισμό - δηλαδή οι τιμές θα αυξηθούν λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, όμως, θεωρώ ότι η επίπτωση θα είναι αποπληθωριστική μέσω του δυσμενούς αντίκτυπου από την πλευρά του εμπορίου και φυσικά μέσω της αύξησης των τιμών της ενέργειας».

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα APP τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο και θα το σταματήσει «λίγο πριν» την αύξηση των επιτοκίων. Οι παράγοντες της αγοράς χρήματος προεξοφλούσαν έως πρόσφατα μία αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος, αν και έχουν περιορίσει τα στοιχήματα αυτά μετά την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να «αυξήσει την ευελιξία της», αφαιρώντας το «σύντομα» από την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της, όπως πρότεινε και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό.

Στήριξε επίσης την αλλαγή του μηνύματος της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα», ώστε να αποκλεισθεί μία μείωση των επιτοκίων, χωρίς όμως να ανοίξει η πόρτα σε μία αύξησή τους.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι δεν έχει πεισθεί ακόμη πως έχει εξαλειφθεί η αποπληθωριστική τάση που επικράτησε στην Ευρωζώνη για αρκετά χρόνια, ενώ απέδωσε τον σημερινό, πολύ υψηλό πληθωρισμό - που έφθασε στο 5,1% τον Ιανουάριο, σε μία «σειρά σοκ από την πλευρά της προσφοράς».

«Η νομισματική πολιτικής δεν είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει τα σοκ αυτά. Μπορεί να το κάνει, αλλά με πολύ μεγάλο κόστος όσον αφορά την παραγωγή και την απασχόληση. Για αυτό θα ζητούσα προσοχή», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Γιατί θα πρέπει να γίνει βαθμιαία η αύξηση επιτοκίων

Υπέρ των προσεκτικών κινήσεων από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για να αποφευχθεί πίεση στην ανάπτυξη και κατακερματισμός των αγορών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Κανένας εφησυχασμός για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Μιλώντας στο Ε' Συνέδριο Προσομοίωσης της ΕΚΤ ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε εκτενώς στα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει εφαρμόσει η ΕΚΤ αλλά και στις προκλήσεις για τη μετάβαση σε μία «πράσινη οικονομία».
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω του 6% η ανάπτυξη το 2021, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων

Επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας εντός του 2021 για την ελληνική οικονομία προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι το χρέος θα μειωθεί περί του 187% του ΑΕΠ το 2022.