ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:39:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Πληρώσαμε 5 δισ. περισσότερους φόρους χάρη στην οικονομική ανάκαμψη

Τι δείχνει η ανάλυση των φορολογικών εισπράξεων για το 2021. Εντυπωσιακή αύξηση κατά 860 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας λόγω αυξημένων πωλήσεων αυτοκινήτων. Αύξηση 1 δισ. στις εισπράξεις από εταιρείες.

Πρόσθετους φόρους ύψους 4,933 δισ. ευρώ πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για εισόδημα, αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, κατοχή και μεταβιβάσεις ακινήτων και αυτοκινήτων το 2021 σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της ΑΑΔΕ για τη διακύμανση των εσόδων από φόρους, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά οι πηγές των εισπράξεων

Πέραν του ότι η αύξηση των εσόδων ήταν αναμενόμενη λόγω της υψηλής ανάκαμψης της οικονομίας και της ανόδου των εισοδημάτων, επιπλέον πόρους 120,7 εκ. ευρώ έφεραν στα κρατικά ταμεία οι αναπροσαρμογές των αντικειμενικών τιμών από την 1-1-2022 καθώς πολλοί φορολογούμενοι έσπευσαν να αγοράσουν ακίνητα η να κλείσουν εκκρεμότητες με κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές εντός του 2021 για να αποφύγουν έξτρα επιβαρύνσεις. Επίσης η αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων εκτίναξε κατά 861 εκ. ευρώ τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας

Τα μόνα έσοδα που εμφάνισαν μείωση ήταν από την εισφορά αλληλεγγύης λόγω της αναστολής και από την προκαταβολή φόρου λόγω του «κουρέματος».

Αναλυτικότερα με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις αυξήσεις στις βασικές κατηγορίες φόρων προκύπτουν τα εξής:

Φόρος εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

Αύξηση κατά 23,79 εκ. ευρώ παρουσιάζουν τα έσοδα τα οποία διαμορφώνονται σε 10,178 δισ. ευρώ. Από τις επιμέρους αναλυτικούς λογαριασμούς προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα έσοδα από την εκκαθάριση των δηλώσεων (275,72 εκ. ευρώ), από την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις (349,38 εκ. ευρώ) και στα έσοδα από την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα πλην μισθών και συντάξεων (97,16 εκ. ευρώ). Στον αντίποδα μείωση κατά 587,2 εκ. ευρώ εμφανίζουν τα έσοδα από ειδική εισφορά αλληλεγγύης και κατά 119,94 εκ. ευρώ από την προκαταβολή φόρου.

Σημειώνεται ότι η μείωση των εσόδων από ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα μέσα στο 2021 αντανακλά την απαλλαγή από ειδική εισφορά αλληλεγγύης όλων των εισοδημάτων από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στο δημόσιο τομέα, από κεφάλαιο (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Επιπρόσθετα υπήρξε μείωση από 100% σε 55% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα

Φόρος εισοδήματος Εταιρειών

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,014 δις ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 3,374 δισ. ευρώ, Η άνοδος οφείλεται κυρίως στο φόρο στο εισόδημα Νομικών Προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αυξήθηκε κατά 553,14 εκ. ευρώ με βάση την εκκαθάριση των δηλώσεων και κατά 258,08 εκ. ευρώ από την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος.

Σημειώνεται ότι για το φορολογικό έτος 2020 (δηλώσεις 2021) η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος μειώθηκε από 100% σε 70%

Φόροι μεταβίβασης-κληρονομιών-γονικών παροχών ακινήτων

Τα έσοδα από το φόρο στη μεταβίβαση οικοδομών αυξήθηκαν κατά 69,08 εκ. ευρώ, από τον φόρο στη μεταβίβαση οικοπέδων και αγροκτημάτων κατά 33,06 εκ. ευρώ και κατά 40,8 εκ. ευρώ στη συγκέντρωση κεφαλαίων. Συνολικά τα έσοδα από φόρους επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών αυξήθηκαν κατά 151,83 εκ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 542,97 εκ. ευρώ. Παράλληλα τα έσοδα από φόρους και τέλη κληρονομιών αυξήθηκαν κατά 14,19 εκ. ευρώ και από φόρους και τέλη δωρεών, γονικών και λοιπών παροχών κατά 3,74 εκ. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ

Τα έσοδα καταγράφουν αύξηση κατά 235,33 εκ. ευρώ και διαμορφώνονται στα 2,614 δισ. ευρώ πράγμα που αποδίδεται στις δηλώσεις στους δήμους για τα αδήλωτα τετραγωνικά καθώς και στις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων. Υπενθυμίζεται ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2021 ορίστηκαν σε 6 ισόποσες μηνιαίες, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι και την 30/9/2021, ενώ παράλληλα χορηγήθηκε η δυνατότητα καταβολής της πρώτης και δεύτερης δόσης μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2021.

Ειδικοί φόροι κατανάλωσης

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται κυρίως στα έσοδα από Ε.Φ.Κ. βενζινών (120,63 εκ. ευρώ), από Ε.Φ.Κ. αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων προϊόντων (56,8 εκ. ευρώ), από Ε.Φ.Κ. diesel κίνησης (55,88 εκ. ευρώ) καθώς και από Ε.Φ.Κ. στα προϊόντα καπνού (32,33 εκ. ευρώ) Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζεται στα έσοδα από Ε.Φ.Κ. diesel θέρμανσης (70,03 εκ. ευρώ).

ΦΠΑ

Τα έσοδα που εισπράττονται μέσω Δ.Ο.Υ. παρουσίασαν αύξηση κατά 1,223 δισ. ευρώ η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι έσοδα από φόρους της συγκεκριμένης κατηγορίας παρουσιάζουν μεγάλη συσχέτιση με το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια επηρεάζονται αμεσότερα από τους θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης που παρατηρήθηκαν το 2021 σε σχέση με 2020.

Τα έσοδα από Φ.Π.Α. που εισπράττονται από τελωνεία καταγράφουν άνοδο κατά 1,199 δις. ευρώ, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από Φ.Π.Α λοιπών περιπτώσεων που εισπράττεται μέσω τελωνείων (714,98 εκ. ευρώ) και από Φ.Π.Α. στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών (321,44 εκ. ευρώ). Σημειώνεται ότι τα έσοδα από Φ.Π.Α. στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών ενδέχεται να επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις της τιμής του αργού πετρελαίου και των παραγώγων τους διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται ότι η τιμή του πετρελαίου την περίοδο το 2021 κινήθηκε σε ιδιαιτέρως αυξημένα επίπεδα σε σύγκριση με το 2020

Φόροι στα οχήματα

Τα έσοδα σημείωσαν ραγδαία αύξηση κατά 862,45 εκ. ευρώ κυρίως λόγω των υψηλότερων κατά 860,85 εκ. ευρώ εισπράξεων από τα τέλη κυκλοφορίας ενώ τα έσοδα από το τέλος ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 43,09 εκ. ευρώ. Η άνοδος αποδίδεται στο γεγονός ότι η κυκλοφορία καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το 2021 αυξήθηκε κατά 22,1% σε σχέση με το 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτρεξαν να πληρώσουν φόρους οι Έλληνες κόντρα στο lockdown του Μαρτίου

Ρεκόρ στην εισπραξιμότητα των φόρων, που ξεπέρασε το 90% και έφθασε σχεδόν στο 92% για τον ΦΠΑ. Το μικρό... θαύμα αποδίδεται από αρμόδια στελέχη στα μέτρα στήριξης της ρευστότητας στην αγορά.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων, ανοικτό ενδεχόμενο παράτασης

Μόνο τέσσερις στους δέκα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος και εξετάζεται παράταση, αλλά χωρίς να παραταθεί αντίστοιχα και η προθεσμία για την πρώτη δόση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 από ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ

Τα στοιχεία των μεταβολών στην ακίνητη περιουσία θα αντλούνται αυτόματα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty. Ποιες άλλες ψηφιακές υπηρεσίες προγραμματίζει να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα επιστρέψουν με τόκο τα ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Στα μέσα Ιουνίου βγαίνει ο λογαριασμός για τα επιστρεπτέα ποσά με «κούρεμα» έως και 75%, ενώ θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι για παράνομη είσπραξη και όσοι εντοπιστούν θα επιστρέψουν εντόκως τα φθηνά δάνεια.