ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sberbank-Russia
Φωτο: Shutterstock

Λουκέτο έβαλαν οι αρχές στην ευρωπαϊκή θυγατρική της Sberbank

Οι αρχές της Αυστρίας οδηγούν σε εκκαθάριση τη θυγατρική της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας στην Ευρώπη, ενώ τα στοιχεία ενεργητικού των θυγατρικών σε Σλοβενία και Κροατία πωλούνται σε άλλες τράπεζες.

Κατόπιν διαταγής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έκλεισε η ευρωπαϊκή θυγατρική της Sberbank, ενώ τα στοιχεία ενεργητικού των δύο θυγατρικών της σε Σλοβενία και Κροατία με εντολή της εποπτικής αρχής πουλήθηκαν σε άλλες τράπεζες. O Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε προχθές Δευτέρα ότι το πιστωτικό ίδρυμα ήταν αντιμέτωπο «με πτώχευση», εξαιτίας των μαζικών αναλήψεων των αποταμιεύσεων εν μέσω των κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ότι άρχιζε διαδικασία εκκαθάρισης της Sberbank Europe AG - η οποία έχει την έδρα της στην Αυστρία - ανακοίνωσε χθες το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, σημειώνοντας ότι οι αποταμιεύσεις των πελατών της είναι εγγυημένες μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ.

«Κατά διαταγή της ΕΚΤ, η αυστριακή αρχή κεφαλαιαγοράς εξέδωσε (...) απόφαση που απαγορεύει τη συνέχιση της λειτουργίας του αδειοδοτημένου πιστωτικού θεσμού» αυτού «με άμεση ισχύ», αναφέρει το δελτίο Τύπου της αυστριακής αρχής, που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ χθες Τρίτη.

Μετά από αυτό η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς πλήττεται από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις σε αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Με δεδομένη την «τρέχουσα κατάσταση», η Sberbank «αποφάσισε να αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά», καθώς «οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου είναι αντιμέτωπες με αφύσικες εκροές κεφαλαίων και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων τους και των υποκαταστημάτων τους», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ομίλου που επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Sberbank Europe είχε στοιχεία ενεργητικού 12,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της πριν δύο ημέρες. «Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα με ρεαλιστική πιθανότητα αποκατάστασης αυτής της θέσης σε επίπεδο ομίλου και σε κάθε θυγατρική της εντός της τραπεζικής ένωσης», κατέληξε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πρόσθετη ρευστότητα 3,2 δισ. στις συστημικές τράπεζες τον Μάρτιο

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, το καθαρό ποσό των δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσεις ανήλθε στα 104 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα η καθαρή χρηματοδότηση ήταν αρνητική κατά 243 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα της ΕΚΤ στον «ΗΡΑΚΛΗ» για τη μείωση των κόκκινων δανείων

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση της «βαρείας κληρονομιάς των κόκκινων δανείων», σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Μακόλ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Enria
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφήνει «χαλαρές» τις τράπεζες η ΕΚΤ για την αύξηση των κεφαλαίων τους

Προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση των νέων «κόκκινων» δανείων από την πανδημία και θα ακολουθήσει η προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης, τονίζει ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία.