ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν πόσο θα πληρώνουν για επικουρική

Μηνιαία εισφορά μεταξύ 42, 51 ή 61 ευρώ θα μπορούν να επιλέγουν οι ασφαλισμένοι από την 1η Ιανουαρίου 2020, ενώ από το 2022 θα γίνουν μειώσεις. Οι επικουρικές συντάξεις θα είναι ανάλογες με το ύψος των εισφορών.

Δεν είναι μόνο η κύρια ασφάλιση, για την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους – μη μισθωτούς. Είναι και η επικουρική ασφάλιση αλλά και το εφάπαξ, που θα τύχουν ανάλογων παρεμβάσεων. Βέβαια, είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των ασφαλισμένων που επηρεάζονται, όμως ακόμα και έτσι η θεσμοθέτηση ασφαλιστικών κλάσεων στην επικούρηση και στα εφάπαξ, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να προσφέρει στους ασφαλισμένους το δικαίωμα της επιλογής. Συνεπώς, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός Ιανουαρίου στη Βουλή, θα υπάρχει η καθιέρωση τριών ασφαλιστικών κατηγοριών, για επικούρηση και για εφάπαξ, που θα προσφέρει ανάλογες παροχές. Η διαφορά, σε σχέση με την κύρια ασφάλιση, είναι ότι στην επικουρική, δίνεται μια διετία, ως περίοδος προσαρμογής, δηλαδή οι αλλαγές δεν θα ισχύσουν αμέσως.

Αιτία είναι ότι έχει θεσμοθετηθεί από το νόμο Κατρούγκαλου μείωση της εισφοράς, από τον Ιούνιο του 2022 και μετά. Συνεπώς, πρέπει έως τότε να υπάρξει ισορροπία και δικαιοσύνη για όλους τους ασφαλισμένους.

Έτσι, τα τρία επίπεδα ασφάλισης, που θα ισχύσουν από την 1.1.2020 και μέχρι και τον Μάιο του 2022 είναι τα εξής για την επικούρηση: 42 ευρώ, 51 ευρώ και 61 ευρώ. Από τον Ιούνιο του 2022 και μετά η αναπροσαρμογή θα οδηγήσει σε νέο επίπεδο εισφορών, στα 39 ευρώ, τα 47 ευρώ και τα 56 ευρώ.

Αντίστοιχα, για το εφάπαξ τα τρία επίπεδα εισφορών θα είναι 26 ευρώ το μήνα, 31 ευρώ και 37 ευρώ. Στις αλλαγές για το εφάπαξ δεν θα δοθεί διετής παράταση και η προσαρμογή του, σε επίπεδο εισφορών, με εκείνες που καταβάλλουν οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι θα είναι άμεση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

state_pension
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επικριτές του νέου ασφαλιστικού: Μόνιμη λύση ή χαμένη ευκαιρία;

Κορυφαίοι ειδικοί, όπως ο Πλ. Τήνιος και ο Μ. Νεκτάριος, αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ασκούν σφοδρή κριτική στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του συστήματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακά η έκδοση κύριων, επικουρικών συντάξεων

Τη μεγάλη μεταρρύθμιση της οργανωτικής ενοποίησης του ΕΦΚΑ με το Επικουρικό Ταμείο θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού αρχείου θα δώσει τέλος στην καθυστέρηση της έκδοσης συντάξεων.
Αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδική έκπτωση για αγρότες στις εισφορές των μη μισθωτών

Έξι συν μία οι ασφαλιστικές κλάσεις για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, ενώ για τους αγρότες θα ισχύσει ειδική κλίμακα, με χαμηλότερες εισφορές. Τι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο για το Ασφαλιστικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο υπουργικό η αύξηση συντάξεων και το νέο μοντέλο για εισφορές

Τα θέματα της επικείμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης συζητούνται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης και το νέο μοντέλο υπολογισμού εισφορών των μη μισθωτών.