ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
Φωτο: Shutterstock

Αποκαλυπτήρια για τον νέο ΕΝΦΙΑ: Στη Βουλή η ρύθμιση τη Δευτέρα

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αποσταλούν στους υπόχρεους τον Απρίλιο και ο φόρος θα αποπληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις. Στα 576 δισ. ευρώ η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων με τις νέες αντικειμενικές τιμές.

Αποκαλυπτήρια για το νέο ΕΝΦΙΑ την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αποσταλούν στους υπόχρεους τον Απρίλιο και ο φόρος θα αποπληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Μαΐου και τη τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023 με το συνολικό ποσό  να εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,23 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ το 2021

Με βάση τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου οι αλλαγές σε σχέση με το 2021 που θα επέλθουν στο φετινό λογαριασμό είναι:

  • Χαμηλότερο φόρο θα καταβάλλει  80% των πολιτών. Πρόκειται για περίπου 5 εκατομμύρια φορολογούμενους από τους οποίους τα 2.200.000 θα έχουν μείωση άνω του 20% και από αυτούς για 900.000 η έκπτωση θα είναι πάνω από 30%. Αισθητές μειώσεις θα προκύψουν για τους ιδιοκτήτες με μεγάλο αριθμό ακινήτων στο καθώς απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο.
  • Δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στο ύψος του φόρου για ο 14% περίπου των φορολογουμένων
  • Υψηλότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι θα καταβάλει το 6% των φορολογουμένων, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης, είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Ακόμα όμως και για το 50% από τους εν λόγω ιδιοκτήτες, η ετήσια αύξηση δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της μείωσης των συντελεστών και της συγχώνευσης των κλιμακίων για τον υπολογισμό του νέου φόρου στα κτίσματα και τα οικόπεδα για τα οποία οι συντελεστές «κουρεύονται» έως και 80% καθώς για παράδειγμα, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής πέφτει σε 0,0375 αντί για 0,1850 ευρώ.

Επίσης οι ελαφρύνσεις θα προέλθουν από την κατάργηση του συμπληρωματικός φόρος ο οποίος μέχρι σήμερα υπολογιζόταν στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερέβαινε τα 250.000 ευρώ. Ο φόρος πλέον θα επιβάλλεται πλέον επί της αξίας του ακινήτου, υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο είναι αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ. Έτσι με το νέο σύστημα ο ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και εφόσον υπάρχει ακίνητο αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα ενεργοποιείται μια νέα κλίμακα και συντελεστές για τη φορολόγησή του, που όμως λόγω της αύξησης των εκπτώσεων θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά τις παρεμβάσεις και παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από τις αρχές του τρέχοντος έτους στο 60% των ζωνών στο 65% των ζωνών θα υπάρξει μείωση του φόρου, στο 34% ο φόρος παραμένει αμετάβλητος και στο 1% των ζωνών θα σημειωθεί αύξηση φόρου.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από 1-1-2022 ανέβασε τη φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων στα 576 δισ. ευρώ και των νομικών προσώπων στα 175 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγιναν πιο πλούσιοι στα... χαρτιά κατά 117 δισ. οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Φούσκωσε» κατά 18,2% η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων με τις νέες αντικειμενικές τιμές, αλλά μειώθηκε κατά 12,8% ο ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο πλήρωσαν τα περισσότερα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ έως και 80% για ιδιοκτήτες με μικρή περιουσία

Μείωση φόρου θα έχουν περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι, με βάση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Τα μεγαλύτερα οφέλη αποκομίζουν όσοι έχουν συνολική αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 300.000 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή ο νέος ΕΝΦΙΑ με μειώσεις για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων

Πόσο μειώνονται οι συντελεστές ανάλογα με τις τιμές ζώνης. Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% σε περιουσίες αξίας έως 100.000 ευρώ. Έκπτωση 25% για περιουσίες αξίας έως 150.000 ευρώ. Σε δέκα δόσεις η πληρωμή.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα πληθωρισμού στο 7% τον Φεβρουάριο, τεστ αντοχής στον προϋπολογισμό

Δημοσιονομικό χώρο για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναζητά το οικονομικό επιτελείο. Αίτημα στις Βρυξέλλες να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του ελλείμματος οι ενεργειακές επιδοτήσεις.