ΓΔ: 831.69 -0.38% Τζίρος: 15.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:49:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δεν αυξάνεται για τον Μάρτιο η επιδότηση στο ρεύμα: Τι λέει η απόφαση

Πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ήθελαν την επιδότηση του Μαρτίου να αυξάνεται ελαφρώς, αλλά τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν. Πώς διαμορφώνεται η επιδότηση με βάση τη νέα απόφαση.

Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για την κατανάλωση Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Με τη δημοσίευση αυτή, οι εταιρείες μπορούν να πιστώνουν την έκπτωση στα τιμολόγια των καταναλωτών. 

Ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται τελικά οι διαρροές που ήθελαν την επιδότηση του Μαρτίου να διαμορφώνονται στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, με ελαφριά αύξηση από τις έναντι 150 kwh το Φεβρουάριο και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh, (από 300 kwh), η επιδότηση θα ανέρχεται στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανεβάζοντας τη συνολική επιδότηση στα 40,03 ευρώ (από 39 τον Φεβρουάριο).

Ειδικότερα, για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, εκτός των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), για τον Φεβρουάριο και  τον Μάρτιο η επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 150 € /MWh επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έως 150 kwh και έως 300 kwh του πρώτου εδαφίου ορίζεται στα 110 € / MWh επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, στα 170 € /Μwh. Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι δικαιούχοι του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, η μηνιαία επιδότηση ορίζεται, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, στο ποσό των 170 ευρώ/ΜWh ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, η επιδότηση που παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου για τους οικιακούς καταναλωτές, ορίζεται στα 20 € /MWh επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, η επιδότηση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 30 €/MWh επί της συνολικής κατανάλωσης, πλην της κατανάλωσης που αφορά σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ για Φεβρουάριο και Μάρτιο η επιδότηση αυτή ανέρχεται στα 20 € /MWh επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, πλην της κατανάλωσης που αφορά σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους ανάσχεσης των αυξημένων τιμών της ενέργειας που θα ανακοινωθούν έως το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο τόνισε ότι τα κράτη της ΕΕ –και ως εκ τούτου και η Ελλάδα– έχουν πεπερασμένες δυνατότητες για την απορρόφηση των αυξήσεων. Όπως φαίνεται, η επιδότηση για τον Απρίλιο θα ξεπερνάει τα 50 ευρώ και θα κινείται στο επίπεδο των 53 ευρώ για τις 300 kwh.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει το «κούρεμα» άνω του 50% στη λιανική τιμή του ρεύματος

Ενεργοποιείται τον Ιούλιο το νέο σύστημα για την αγορά ενέργειας που θα «κόβει» τα υπερκέρδη των παραγωγών και θα αξιοποιούνται για την επιδότηση των καταναλωτών. Στόχος, να πέσει η τιμή λιανικής από 0,23 στα 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «βροχή» προστίμων από ΡΑΕ για μονομερείς αλλαγές συμβάσεων

Καταχρηστικές οι περισσότερες μονομερείς αλλαγές τιμολογίων από σταθερά σε κυμαινόμενα, όπως διαπίστωσε η Ρυθμιστική Αρχή με τους ελέγχους της. Αρχίζει ακροάσεις για την επιβολή κυρώσεων.
logariasmos_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται ανησυχητικά τα «φέσια» από καταναλωτές για το ρεύμα

Κατά 22 φορές αυξήθηκαν οι επισφαλείς απαιτήσεις της ΔΕΗ για το α' τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και ανήλθαν σε 45,9 εκατ. ευρώ. Συνεχής αύξηση και των διακανονισμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ακρίβεια της ενέργειας με τη διεύρυνση των επιδοτήσεων

Σήμερα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς τον Μάιο και Ιούνιο, ενώ ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο οι πρωτοβουλίες για πλαφόν. Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για το ρεύμα.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ αντοχής στην αγορά του ρεύματος με 1.000 αποκοπές την ημέρα

Ανησυχητική αύξηση από τον Απρίλιο στον αριθμό των νοικοκυριών όπου κόβεται το ρεύμα με εντολές των παρόχων στον ΔΕΔΔΗΕ. Φόβοι ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο αρνητικού ρεκόρ του 2012. Πόσο μειώνουν τις επιβαρύνσεις οι επιδοτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Καταναλωτές στα δικαστήρια για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ενώσεις όπως το ΙΝΚΑ και η ΕΚΠΟΙΖΩ αμφισβητούν με συλλογικές αγωγές τη ρήτρα αναπροσαρμογής που «φουσκώνει» τους λογαριασμούς. Τι απαντούν οι εταιρείες προμήθειας. Στις 18 Μαΐου συζητείται η πρώτη αγωγή.