ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης. Φωτό: ΑΠΕ.

ΣΒΕ: Επιστολή στον πρωθυπουργό με προτάσεις για την ενεργειακή κρίση

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθ. Σαββάκης χωρίζει τις προτάσεις προς τον Κ. Μητσοτάκη σε τέσσερις δέσμες οι οποίες αφορούν 20 συγκεκριμένες δράσεις.

Τέσσερις δέσμες προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κατέθεσε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης (πρόεδρος και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας).

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ.Σαββάκης επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι ορθή και επιβεβλημένη. Επισημαίνει ακόμα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων, «τα οποία όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά οι σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις τους».

Αναλυτικότερα, οι τέσσερις δέσμες προτάσεων, που αναλύονται σε 20 δράσεις, εστιάζουν:

  1. στο επίπεδο λήψης αποφάσεων στην ΕΕ,
  2. στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων,
  3. σε άμεσα και
  4. σε μακροπρόθεσμα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα.

Ως προς τις δράσεις σε επίπεδο ΕΕ, ο ΣΒΕ υποστηρίζει πλήρως -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την Ενεργειακή Κρίση», τη θεσμοθέτηση πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, με σημείο αναφοράς την υψηλότερη τιμή αερίου πριν την έναρξη της κρίσης, αλλά και ημερήσιου ορίου τιμών ως προστατευτικού μέτρου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με εύρος διακύμανσης, συν-πλην 10.

Σχετικά με τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η διοίκηση του ΣΒΕ προτείνει μεταξύ άλλων τη λήψη αντίστοιχων μέτρων με αυτά της πανδημίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ρευστότητας: επιστρεπτέες προκαταβολές για πληρωμή τιμολογίων ενέργειας, εγγυήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, πληρωμή σε 12 δόσεις των τιμολογίων ενέργειας, άμεση ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με επιδότηση προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές, σε ποσοστό αντίστοιχο της αξίας των εξαγωγών τους στον τζίρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες αυξήσεις με το Fuel Pass 2 για την επιδότηση της βενζίνης

Από 45 στα 80 ευρώ η επιδότηση του τριμήνου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου για τα αυτοκίνητα, στα 60 ευρώ για τις μηχανές και στα 100 ευρώ για τα νησιά. Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
mitsotakis-kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο 1,1 δισ. με επιδοτήσεις για το ρεύμα και τα καύσιμα κίνησης

Αύριο οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος θα εξειδικεύσουν τα μέτρα που θα έχουν τρίμηνη διάρκεια και θα αφορούν 3,2 εκατ. πολίτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο θέτει επί τάπητος την ενεργειακή κρίση

Η υβριδική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αντικείμενο την οικονομική αστάθεια στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον θα γίνει τη Δευτέρα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαία τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας για το υψηλό ενεργειακό κόστος

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), τονίζει ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει προειδοποίησει ότι οι παραγωγοί ενέργειας μετακυλούν το αυξημένο κόστος στη βιομηχανία.