ΓΔ: 2221.01 0.08% Τζίρος: 24.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:09:43
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
Φώτο: TAP

Ο TAP μπορεί να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του, μετέφερε 10 bcm στην Ευρώπη

Ο αγωγός μπορεί να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του, επεκτείνοντάς την σταδιακά έως και τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Την δυνατότητα επίσπευσης του διπλασιασμού της χωρητικότητας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας εκμετάλλευσης του έργου, σε ανακοίνωση με αφορμή την παράδοση 10 δισεκατομμυρίων κυβικών (bcm) μέτρων φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή (και την ελληνική) αγορά.

Ο ΤΑΡ λειτουργεί από τις αρχές του 2021 και στο διάστημα αυτό συνολικά 10 bcm φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έχουν πλέον εισέλθει στην Ευρώπη μέσω του σημείου διασύνδεσης των Κήπων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου ο TAP συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian (TANAP). Από αυτά τα 10 bcm, περίπου τα 8,5 bcm έχουν παραδοθεί στην Ιταλία.

«Έχουμε συμπληρώσει περισσότερο από ένα έτος από την έναρξη των εμπορικών μας δραστηριοτήτων. Όλη αυτή την περίοδο, παρέχουμε αποτελεσματικές, αξιόπιστες και αδιάλειπτες υπηρεσίες μεταφοράς στους χρήστες του συστήματος, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε θέση να φτάσουμε στην πλήρη δυναμικότητα των 10 bcm ετησίως. Επιπλέον, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δυναμικότητά μας μέσω βραχυπρόθεσμων δημοπρασιών», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, Luca Schieppati.

Η Marija Savova, Επικεφαλής Εμπορίου του TAP, πρόσθεσε: «Η παράδοση των πρώτων 10 bcm αερίου ενισχύει τη ρευστότητα στις αγορές φυσικού αερίου και το ρόλο του TAP ως αξιόπιστου μεταφορέα, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Ο TAP μπορεί να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του, επεκτείνοντάς την σταδιακά έως και τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως εντός διαστήματος 45-65 μηνών, εφόσον ληφθούν σχετικά αιτήματα κατά τη δεσμευτική φάση ενός market test (δοκιμή αγοράς) και αξιολογηθεί συνολικά η οικονομική βιωσιμότητα των αιτημάτων. Η έναρξη της επόμενης δεσμευτικής φάσης του market test έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο, ο TAP μπορεί να επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα και να ξεκινήσει τη δεσμευτική φάση του market test το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την τρέχουσα περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης θα υπάρξει ενδιαφέρον για πρώιμη έναρξη της δεσμευτικής φάσης. Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος στο υπό εξέλιξη market test».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο δισεκατομμυριούχος Μπατίστα συνάντησε την προσωρινή πρόεδρο Βενεζουέλας

Ο Βραζιλιάνος δισεκατομμυριούχος Ζοέζλι Μπατίστα συναντήθηκε με την προσωρινή πρόεδρο της Βενεζουέλας και Αμερικανούς αξιωματούχους, εξετάζοντας επενδύσεις της εταιρείας Fluxus στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας.
Εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ Ρεβυθούσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ κατανάλωσης φυσικού αερίου και τριπλασιασμός των εξαγωγών

Το 2025 καταγράφηκε ρεκόρ κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα (70,2 TWh), κυρίως λόγω ηλεκτροπαραγωγής, ενώ οι εξαγωγές τριπλασιάστηκαν και οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών μειώθηκαν κατά 24,8% σε σχέση με το 2024.
Λογότυπο enaon EDA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Enaon EDA: Μέτρα προστασίας για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου λόγω παγετού

Η Enaon EDA συστήνει προληπτικά μέτρα λόγω χαμηλών θερμοκρασιών: έλεγχος μόνωσης, συμβουλές από αδειοδοτημένο εγκαταστάτη και σταθερή λειτουργία θέρμανσης με θερμοστάτη 18-20°C. Για το δίκτυο, γραμμή 8001187878.
Αγωγός φυσικού αερίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντός έτους κρίσιμες δημοπρασίες για κάθετο διάδρομο LNG Ελλάδας - Ουκρανίας

Κρίσιμες εντός έτους οι νέες δημοπρασίες χωρητικότητας για τον κάθετο διάδρομο LNG από Ρεβυθούσα, Αλεξανδρούπολη και TAP έως Ουκρανία, μετά το άγονο Δεκέμβριο. Εκκρεμότητες ρύθμισης και επενδύσεις ΑΔΜΗΕ 6+ δισ. έως 2030.
Βιομηχανική μονάδα ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Καμία ένδειξη για άμεση επανέναρξη παροχής αερίου από το Ιράν

Το υπουργείο Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ιράκ ανακοίνωσε πως δεν αναμένονται σύντομα εξελίξεις στην επανεκκίνηση της παροχής φυσικού αερίου από το Ιράν, λόγω αυξημένων εσωτερικών αναγκών της Τεχεράνης και χαμηλών θερμοκρασιών.