ΓΔ: 790.37 -1.88% Τζίρος: 38.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:19:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πάνω από τους στόχους έκλεισε το Εξοικονομώ, στον αέρα χιλιάδες αιτήσεις

Ξεπέρασαν κατά πολύ τον στόχο των 50.000 κατοικιών οι αιτήσεις στο Νέο Εξοικονομώ. Χιλιάδες, ωστόσο, αιτήσεις παραμένουν στον αέρα καθώς δεν πρόλαβαν να υποβληθούν εγκαίρως και λόγω προβλήματος της πλατφόρμας.

«Ουρές» για το Νέο Εξοικονομώ με τις αιτήσεις στο πρόγραμμα που έκλεισε αυτή την εβδομάδα να ξεπερνούν τις 100.000. Στον «αέρα» έχουν μείνει ωστόσο πάνω από 22.000 αιτήσεις που δεν έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν έως σήμερα.

Ειδικότερα, μετά από την παράταση που είχε δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη (15 Μαρτίου) και τα αποτελέσματα που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι έχει ξεπεραστεί κατά πολύ ο στόχος που είχε τεθεί για αναβάθμιση 50.000 κατοικιών υπερκαλύπτοντας τον προϋπολογισμό 632 εκατ. ευρώ του προγράμματος που προέβλεπε υψηλότερες επιδοτήσεις για τους δικαιούχους από τις αρχικές αναφορές, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος που προκαλεί η αύξηση των τιμών πρώτων υλών και μετάλλων εξαιτίας της διεθνούς κρίσης και με στόχευση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών σε χαμηλότερες ενεργειακές βαθμίδες.

Τα αποτελέσματα του κύκλου που μόλις ολοκληρώθηκε δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον από τους πολίτες που οδήγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πάνω από 108 χιλιάδες αιτήσεις με περισσότερες από 86.000 να έχουν υποβληθεί οριστικά και περί τις 22.500 να βρίσκονται σε εκκρεμότητα χωρίς να έχει, έως σήμερα, ξεκαθαριστεί από το ΥΠΕΝ αν θα υπάρξει κάποια ειδική πρόβλεψη για αυτές.

Σε συνέντευξή που έδωσε στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89, η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου παραδέχθηκε ότι υπήρξε πράγματι πρόβλημα στην πλατφόρμα για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης που ήταν προαπαιτούμενο για την αίτηση οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα πολλές αιτήσεις να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν εγκαίρως. Η κ. Σδούκου σημείωσε ότι θα χρειαστούν κάποιες τεχνικές συνεννοήσεις ώστε να αποφασιστεί τι θα γίνει με τις αιτήσεις που δεν ολοκληρώθηκαν και εξαιτίας δυσλειτουργίας του συστήματος για να βγάλουνε το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο Νέο Εξοικονομώ, για να υπάρξει εκταμίευση των χρημάτων του προγράμματος για τις επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι μέσα από τις επιλέξιμες παρεμβάσεις υπήρξε αύξηση της ενεργειακής κλάσης κατά τουλάχιστον τρεις βαθμίδες. Μέτρο που αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα απευθύνεται πιο στοχευμένα σε κατοικίες παλαιότερες και σε ιδιοκτήτες χαμηλότερων εισοδημάτων. Άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη των φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων και χωριστού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις μεγάλες αλλαγές φυσικά του κύκλου αυτού ήταν και το τέλος της χρονικής προτεραιοποίησης των αιτήσεων, που είχε μετατρέψει τα προηγούμενα προγράμματα σε έναν ιδιότυπο αγώνα ταχύτητα.

Τα ποσοστά της επιδότησης προσδιορίζονται με βάση το εισόδημα και διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση της κατοικίας, δηλαδή αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση ή ενοικίαση. Έτσι, όπως φαίνεται στον πίνακα, το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης, που φθάνει το 75%, θα λάβουν όσοι εντάσσονται στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία με οικογενειακό εισόδημα το 2020 κάτω από 10.000 ευρώ και για ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιοκατοίκηση. Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης, 40%, θα λάβουν όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα που ξεπερνά τα 40.000 ευρώ και παραχωρούν ή ενοικιάζουν σε τρίτο πρόσωπο μια κατοικία.

Ανοίγουν οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες

Την προσεχή Δευτέρα, 21 Μαρτίου ανοίγουν οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες με τον ΥΠΕΝ να σημειώνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα για τη συγκεκριμένη κατηγορία συγκριτικά με τα προηγούμενα προγράμματα.

Υπενθυμίζεται ότι για αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος. Για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου, στη βάση σχετικού αιτήματος του Ωφελούμενου.

Η κ. Σδούκου επεσήμανε ότι πρόθεση είναι να ενισχυθούν ουσιαστικά οι πολικατοικίες και γι αυτό παρέχεται και η δώσει και έξτρα επιδότηση για την περίπτωση που η πολυκατοικία θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα στο σύνολο της. «Νομίζω ότι η ουσία, ειδικά για τη χώρα μας που ζούμε σε πολυκατοικίες, είναι ότι καλύτερο να μπορέσει μία πολυκατοικία στο σύνολο της να αναβαθμιστεί ενεργειακά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα υπάρχει ανταπόκριση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεπτέμβριο το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις: Πού θα δοθούν 450 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων και παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων και ηλεκτρικά οχήματα διανομής.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο 450 εκατ. στις επιχειρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας

Έρχεται το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ» που θα επιδοτήσει αναβάθμιση κτηρίων και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις. Τι θα γίνει για τα νοικοκυριά και την ανακύκλωση συσκευών.
exoikonomo, anakainisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μεγάλες αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ»: Από αύριο αρχίζουν οι αιτήσεις

Τουλάχιστον κατά τρεις βαθμίδες πρέπει να ανεβαίνει η ενεργειακή κλάση, καθώς το πρόγραμμα απευθύνεται στις κατοικίες χαμηλής ενεργειακής απόδοσης των οικονομικά ασθενέστερων. Αυξημένα τα ποσά επιδοτήσεων. Τέλος στην έγκριση με σειρά προτεραιότητας.
exoikonomo, anakainisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλυπτήρια στο «Νέο Εξοικονομώ», αιτήσεις μέσα στα Χριστούγεννα

Τον επίσημο οδηγό του προγράμματος αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα το υπουργείο με καθυστέρηση, ενώ ως τις 15 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι αιτήσεις και θα «τρέξουν» για ένα μήνα. Τι προβλέπει το «Νέο Εξοικονομώ».
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα στο επόμενο «Εξοικονομώ», οφέλη για τους ασθενέστερους

Τέλος στην επιλογή με μοναδικό κριτήριο τη σειρά προτεραιότητας. Θα δοθεί έμφαση στις κατοικίες με μεγάλες ενεργειακές απώλειες για να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια. Ανακοινώσεις πριν το καλοκαίρι.