ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ν. Παπαθανάσης: Ενδιαφέρον για την Ελλάδα από επενδυτικό κολοσσό των ΗΠΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης υποστηρίζει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα δεν έχει μειωθεί παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Διαβεβαιώνει ότι τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα.

Δημιουργούμε δανειοδοτικά εργαλεία στήριξης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (που απασχολούν από ένα έως 10 άτομα), επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Παράλληλα υπογράμμισε, πως γίνονται καθημερινά έλεγχοι στα πρατήρια υγρών καυσίμων και επιβάλλονται πρόστιμα όπου διαπιστώνεται υπέρβαση του ποσοστού κέρδους, που υπήρχε στην έναρξη της ενεργειακής κρίσης, ενώ σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι διατηρείται, αμείωτο, το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι ένας από τους επενδυτικούς κολοσσούς των ΗΠΑ θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και συμπλήρωσε πως «γίνεται συζήτηση και για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, ώστε να μπορέσουν να εξυγιανθούν».

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα 

Στην ερώτηση για το πως «θωρακίζεται» η Ελλάδα απέναντι στο κύμα της ακρίβειας και κατά πόσο είναι πιθανό ο πόλεμος στην Ουκρανία να δημιουργήσει ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «υπάρχει επάρκεια αγαθών. Κανένας από τους συμπολίτες μας δεν χρειάζεται να αγοράζει πέραν από τα απαραίτητα. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα και θα παραμείνουν. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και καμία έλλειψη».

Για το νέο αναπτυξιακό νόμο είπε πως «γίνεται στοχευμένη στήριξη στις επιχειρήσεις και στους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας» και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένα εργαλεία. Συγκεκριμένα είπε: «Με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που ψηφίστηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή και τον αναπτυξιακό νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί και σε περίπου ένα μήνα θα βγουν τα πρώτα καθεστώτα, υπάρχουν εργαλεία στήριξης για μικρές επιχειρήσεις και δημιουργούμε δανειοδοτικά εργαλεία στήριξης, έτσι ώστε να μπορούν και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (που έχουν από ένα έως δέκα άτομα εργαζόμενους) να ανταπεξέλθουν στο κύμα ανατιμήσεων».

Δεν έχει σταματήσει το ενδιαφέρον 

«Δεν έχει σταματήσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει στη χώρα μας , Microsoft, Pfizer και άλλες, αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων και επιστρέφουν στη χώρα Ελληνίδες και Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

Επίσης συμπλήρωσε ότι: «Από την επίσκεψη που είχαμε στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνεται το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα». «Ένας από τους επενδυτικούς κολοσσούς των ΗΠΑ ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα» υπογράμμισε και πρόσθεσε «βεβαίως γίνεται και η συζήτηση για τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Τα ναυπηγεία στη Σύρο λειτουργούν, ο Σκαραμαγκάς ήδη έχει εξαγοραστεί και δουλεύουμε ώστε να μπορέσουν να εξυγιανθούν και τα ναυπηγεία Ελευσίνας».

Πρόστιμα

Για τον έλεγχο φαινομένων αισχροκέρδειας στα πρατήρια υγρών καυσίμων ανέφερε πως οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης κάνουν, καθημερινά, ελέγχους, «σαφώς υπάρχουν και περιπτώσεις που επιβάλλουμε πρόστιμα, εκεί όπου υπερβαίνει το ποσοστό κέρδους. Όμως, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων λειτουργεί κανονικά και δεν ξεπερνούν το ποσοστό κέρδους, που υπήρχε στην έναρξη της ενεργειακής κρίσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

super market, trofima, emporio, times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο-ρεκόρ σε σούπερ μάρκετ για υπερβολικό περιθώριο κέρδους

Όπως αναφέρει η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί 48 παραβάσεις που αφορούν στις διατάξεις περί αισχροκέρδειας και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.
adonis-georgiadis-άδωνις-γεωργιάδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Πιθανή η μείωση του ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα

Όπως σημείωσε ο υπ. Ανάπτυξης, μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση για να αποφασίσει αν θα αρθούν τα μέτρα που θέτουν περιορισμούς στις επιχειρήσεις.
Adonis Georgiadis, Yp. Anaptixis, Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Μετά τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει η μείωση των τιμών

Ο υπουργός Ανάπτυξης από το βήμα της Βουλής τόνισε πως η αύξηση τιμών δεν είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπίας, αναφέροντας πως πραγματοποιούνται καθημερινοί έλεγχοι στα σούπερ μάρκετ για τον εντοπισμό φαινομένων καρτέλ σε κάποια προϊόντα.
adonis-georgiadis-άδωνις-γεωργιάδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Τα σούπερ μάρκετ να «απορροφήσουν» τις αυξήσεις των τιμών

Ο υπ. Ανάπτυξης υπογράμμισε ακόμη ότι ο «πληθωρισμός είναι εισαγόμενος», ενώ τόνισε ότι οι αρμόδιοι φορείς παρακολουθούν στενά την αγορά προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.