ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Φούσκωσαν» κατά 583 εκατ. τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των ασφαλιστικών

Μεγάλη αύξηση κατά 5,2% σε τριμηνιαία βάση των τοποθετήσεων σε ομόλογα από τις ασφαλιστικές εταιρείες καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος στα στατιστικά στοιχεία τρίτου τριμήνου για τον ασφαλιστικό κλάδο. 

Σημαντική αύξηση των τοποθετήσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ομόλογα κατά 5,2% σε τριμηνιαία βάση, η οποία αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των ομολόγων του Δημοσίου και σε νέες αγορές καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος στα στατιστικά στοιχεία τρίτου τριμήνου για τον ασφαλιστικό κλάδο. 

Ειδικότερα, η αξία των τοποθετήσεων σε ομόλογα αυξήθηκε σε 11,82 δισ. έναντι 11,237 δισ. στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, δηλαδή το χαρτοφυλάκιο ομολόγων αυξήθηκε κατά 583 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 5,2%. Αναλυτικά τα στοιχεία για τις ασφαλιστικές 

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει ως εξής:

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 18.952 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2019, έναντι 18.401 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 66 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 1.353 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2019. Oι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 107 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 41 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 7,1% το γ΄ τρίμηνο του 2019, έναντι 7,0% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε σε 11.820 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2019, έναντι 11.237 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών, αλλά και των καθαρών αγορών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 62,4%, έναντι 61,1% κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων μειώθηκε σε 2.959 εκατ. ευρώ, έναντι 2.991 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 15,6%, έναντι 16,3% κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπούς τίτλους μεταβλητής απόδοσης, πλην μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στα 597 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 3,1%, έναντι 3,2% κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Από την πλευρά του παθητικού, τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 105 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 3.133 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2019. Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 514 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 14.128 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών τεχνικών προβλέψεων ζωής κατά 462 εκατ. ευρώ. Οι τεχνικές προβλέψεις ζημιών αυξήθηκαν κατά 52 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 3.109 εκατ. ευρώ. Το 72% του συνόλου των τεχνικών προβλέψεων αντιστοιχεί σε τεχνικές προβλέψεις ζωής εκτός συντάξεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank - ΤτΕ: 200 Χρόνια Ελληνικής Οικονομίας, μεταξύ Κράτους και Αγοράς

Οι εργασίες της επιστημονικής συνάντησης βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ναύπλιο, με τη συμμετοχή σημαντικών οικονομολόγων, ιστορικών, πολιτικών επιστημόνων και κοινωνιολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Οι τέσσερις μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Ιδιαίτερα υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, χαμηλή ποιότητα κεφαλαίων, διαρθρωτικά χαμηλή κερδοφορία και αυξανόμενη διασύνδεση με το κράτος αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
katatheseis, Apotamieysi, Xrima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στο ράλι των ιδιωτικών καταθέσεων, μείωση 454 εκατ. από επιχειρήσεις

Διακοπή στη διακράτηση υπερβολικής ρευστότητας από τις επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ενώ ο περιορίστηκε και ο ρυθμός αύξησης καταθέσεων από τα νοικοκυριά.