ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επιταχύνει η νέα κρίση τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για έναρξη σεισμικών ερευνών εντός του 2022. Κρίσιμο στοίχημα η απελευθέρωση των επενδυτών από τα δεσμά της γραφειοκρατίας.

Μία νέα φάση των ερευνών για εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου θα σημάνουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που φαίνεται ότι μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα και όλα δείχνουν ότι θα σημάνουν διενέργεια σεισμικών ερευνών για κοιτάσματα στην Κρήτης εντός του 2022, ενώ μέχρι πρόσφατα αναμενόταν ότι θα μετατεθούν το 2023.

Την ίδια ώρα την ανάγκη επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών για την διενέργεια των πιθανών ερευνών υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς.

Ο Κ. Μητσοτάκης είχε προετοιμάσει το έδαφος πριν από μερικές ημέρες μιλώντας για «αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον» σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις και επανήλθε σε ομιλία του στη Βουλή όπου τόνισε ότι στρέφεται «η προσοχή μας και στα δυνητικά εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου δυτικά και νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο», τοποθετώντας την εβδομάδα που διανύουμε τις σχετικές ανακοινώσεις για την πρόοδο των ερευνών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις μεταφέρονται χρονικά για την επόμενη εβδομάδα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα κυρίως στη Νότια Κρήτη όπου το project είχε παγώσει εδώ και κάποιους μήνες, ενώ εκκρεμεί και εκδίκαση το επόμενο φθινόπωρο προσφυγής περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕΥπενθυμίζεται ότι, στην αρχή του έτους, παρουσίαση της κοινοπραξίας Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ που «τρέχει» τις έρευνες στην Κρήτη με πλάνο έναρξης γεωτρήσεων το αργότερο εντός του 2022, απέκλειε τη διενέργεια σεισμικών ερευνών το τρέχον έτος.

Το έγγραφο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, απεστάλη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και μέσω αυτού η κοινοπραξία γνωστοποιούσε ότι δε θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες δυτικά της Κρήτης μέσα στο χρόνο που διανύουμε, που είναι και το χρονικό όριο που είχε από την υπογραφή της σύμβασης, πριν από τρία χρόνια. 

Πάντως, ήδη τότε κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δε σημαίνει κατ' ανάγκη το τέλος του έργου, καθώς θα μπορούσε να δοθεί παράταση στον χρονικό ορίζοντα διενέργειας των ερευνών πέραν του 2022. Τα νέα σενάρια, λένε πάντως, ότι θα ξεπεραστούν όλα τα σχετικά προβλήματα και το επόμενο φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες στην περιοχή.

Αναγκαία η επίσπευση των διαδικασιών

Ένα κρίσιμο ζήτημα που θέτει η αγορά, ωστόσο, έχει να κάνει με τους χρόνους που απαιτούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τέτοιες επενδύσεις. Πληροφορίες λένε ότι οι ανακοινώσεις μπορεί να εμπεριέχουν και προβλέψεις για τις αδειοδοτικές διαδικασίες των ερευνών ώστε να μειωθούν σημαντικά οι καθυστερήσεις αλλά και να εφαρμοστούν στην πράξη οι όποιες εξαγγελίες.

Ενδεικτική και μάλλον όχι ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η επένδυση της Εnergean στα Ιωάννινα όπου, για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μόνο έγγραφο από το δασαρχείο σε μία από τις φάσεις της αδειοδότησης μπορεί να χρειαζόταν έως και πέντε μήνες για να δοθεί από τις υπηρεσίες στην εταιρεία. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας είναι απαραίτητες οι fast track διαδικασίες, ώστε τέτοιου είδους επενδύσεις να καθίστανται εφικτές.

Η εταιρεία πάντως στοχεύει στη διερεύνηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων όπου έχει ολοκληρώσει από τον περασμένο Οκτώβριο τις σεισμικές έρευνες, πρόγραμμα που λήγει την Κυριακή 3 Απριλίου. Η Energean έχει ήδη ζητήσει από την ΕΔΕΥ εξάμηνη παράταση και αναμένει άμεσα τις απαντήσεις ώστε να εντοπιστούν πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και σε περίπτωση θετικής έκβασης το πρόγραμμα γεωτρήσεων θα μπορούσε να εκκινήσει στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται μέσα στον Ιούνιο η επιδότηση για αγορές ηλεκτρικών συσκευών

Πώς θα τρέξει το πρόγραμμα που θα επιδοτήσει 200.000 νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις και ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησής τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ακρίβεια της ενέργειας με τη διεύρυνση των επιδοτήσεων

Σήμερα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς τον Μάιο και Ιούνιο, ενώ ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο οι πρωτοβουλίες για πλαφόν. Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για το ρεύμα.
petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιβαλλοντικές άδειες με fast track σε έρευνες για φυσικό αέριο

Η αναφορά Μητσοτάκη σε αναβάθμιση των ερευνών σε έργα εθνικής σημασίας γεννά προσδοκίες για ένταξή τους στον νόμο για τις επενδύσεις fast track. Ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα των ερευνών σε έξι περιοχές της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλιμάκωση τιμών φυσικού αερίου, «διάλειμμα» για τους καταναλωτές

Ακόμη και στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα αναμένεται να υποχωρήσει η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου, οδηγώντας τον Οκτώβριο σε χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος. Συνωστισμός πλοίων με LNG στην Ευρώπη, πολιτική κόντρα για το πλαφόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες στρατηγικές κινήσεις μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο

Ο ρόλος των αγωγών TAP και IGP, που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στη Βουλγαρία, οι μεγάλες επενδύσεις σε μονάδες αεριοποίησης LNG και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αναβαθμίζουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.