ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
oikodomi, kataskeues
Φώτο: Shutterstock

Με ρυθμούς... χελώνας τα ΣΔΙΤ για κτίρια, καθυστερούν διαγωνισμοί

Ήδη έχουν παγώσει κάποιοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, όπως για τα επτά νέα δικαστικά μέγαρα ανά την Ελλάδα. Σε αρκετούς άλλους διαγωνισμούς καταγράφεται στασιμότητα αν και έχουν υποβληθεί προσφορές πριν από ένα ή ενάμιση χρόνο.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι διαγωνισμοί κτιριακά έργα μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με αποτέλεσμα να καταγράφονται ήδη μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα προχωρήσουν.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για στροφή προς τα ΣΔΙΤ έγινε κυρίως για να περιοριστεί η επιβάρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Έγινε επίσης επειδή μεταφέρονται προς τα πίσω, για την περίοδο 2025 – 2028, τα υψηλά κόστη από τις πληρωμές διαθεσιμότητας που πρέπει να καταβάλλει το Δημόσιο στα περισσότερα έργα ΣΔΙΤ. Στα πρώτα χρόνια, δηλαδή κατά την περίοδο κατασκευής, το δημόσιο δεν πληρώνει πληρωμές διαθεσιμότητας στους αναδόχους και έτσι εξωραΐζεται η εικόνα του προϋπολογισμού.

Όμως, ήδη έχουν παγώσει κάποιοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, όπως για τα επτά νέα δικαστικά μέγαρα ανά την Ελλάδα, ενώ σε αρκετούς άλλους διαγωνισμούς καταγράφεται στασιμότητα αν και έχουν υποβληθεί προσφορές πριν από ένα ή ενάμιση χρόνο. Το οικονομικό κλείσιμο αυτών των διαγωνισμών, με τη συμμετοχή και των ελληνικών τραπεζών που καλούνται να καλύψουν τμήμα του κόστους μέσω χρηματοδότησης των αναδόχων, θεωρείται δύσκολο. Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένο πλαφόν για το ποσοστό του ΠΔΕ που μπορούν να καλύπτουν οι πληρωμές διαθεσιμότητας. Το συγκεκριμένο πλαφόν έχει μεν διευρυνθεί αλλά δεν είναι ανεξάντλητο.

Για παράδειγμα, προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός ΣΔΙΤ για τα δικαστικά μέγαρα, ύψους 120 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την ανέγερση των τριών νέων Δικαστικών Μεγάρων Σερρών, Έδεσσας και Κιλκίς καθώς και την ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Όμως έχουν παγώσει οι άλλοι δύο διαγωνισμοί στους οποίους εντάσσεται η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου καθώς και η ανακατασκευή των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά καθώς και η κατασκευή των νέων δικαστικών μεγάρων σε Λαμίας και  Βόλου και η ανακατασκευή των κτιρίων που χρησιμοποιούν τα δικαστήρια σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Το ίδιο ισχύει και με άλλους διαγωνισμούς για κτιριακά ΣΔΙΤ που κινούνται με πολύ αργές ταχύτητες, χωρίς να είναι ακόμα εφικτό το οικονομικό κλείσιμο ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν έργα όπως το κτίριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και οι φοιτητικές εστίες και άλλες κτιριακές υποδομές στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θράκης και Θεσσαλίας. Για τις φοιτητικές εστίες υπήρξε πρόσφατα κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ώστε να καλύψει τμήμα της χρηματοδότησης των έργων που αγγίζουν τα 450 εκατ. ευρώ. Με αργές διαδικασία προχωρούν και οι διαγωνισμοί για κτίρια της Πολιτικής Προστασίας ανά την Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία ο ΒΟΑΚ τις επόμενες εβδομάδες οι δεσμευτικές προσφορές

Τον Ιανουάριο θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη ενώ τον Φεβρουάριο υποβάλλονται οι προσφορές για το ανατολικό τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλικοί κολοσσοί «χτυπούν» έργα σε 21 φράγματα ύψους 1,6 δισ. ευρώ

Vinci και Suez αναμέσα στους ενδιαφερόμενους για σύμπραξη με το Δημόσιο στο μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής και διαχείρισης φραγμάτων. Προχωρούν ήδη τα πρώτα οκτώ έργα με κόστος κατασκευής 642 εκατ. ευρώ.
Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα ΣΔΙΤ 900 εκατ. τον Σεπτέμβριο σε απορρίμματα, ύδρευση και προαστιακό

Εντός της εβδομαδας η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Ακολουθούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή. Ποια άλλα έργα ΣΔΙΤ προωθούνται.