ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κλείσιμο - αστραπή στη νέα αξιολόγηση, έγκριση για δόση 747 εκατ. ευρώ

Σήμερα σε συνάντηση του Χ. Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των Θεσμών κλείνει η 14η και τελευταία αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας. Τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο αναμένονται οι επόμενες δόσεις στην Αθήνα.

Ο οδικός χάρτης της εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, τα ορόσημα για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, καθώς και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των δύο τελευταίων δόσεων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να «κλειδώσουν» σήμερα στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των Θεσμών.  

Το βέβαιο είναι ότι, εν μέσω της πληθωριστικής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη, ο κύκλος της 14ης αξιολόγησης κλείνει με εξπρές διαδικασίες και χωρίς εμπλοκές για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί και για τις οποίες οι δανειστές θα δώσουν στην κυβέρνηση πίστωση χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την δόση των 747 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθεί κανονικά τον Ιούνιο, αλλά η ισόποση δόση που εκκρεμεί από το 2019 τελικά δεν θα «πακεταριστεί» αλλά θα αποδεσμευτεί με τις πρώτες εξετάσεις που θα δώσει η χώρα σε καθεστώς απλής εποπτείας πιθανότατα τον Νοέμβριο.

Η επιτυχής έκβαση της αξιολόγησης σε αυτή η δύσκολη διεθνή συγκυρία θα αποτελέσει ισχυρό σήμα στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική εξυγίανση πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

Πρόοδος και καθυστερήσεις

Στην διάρκεια της σημερινής συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της ευρωπαϊκής τρόικας (Κομισιόν, ESM, EKT) θα καταγραφεί η πρόοδος αλλά και οι καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της τρέχουσας αξιολόγησης και τα συμπεράσματα θα περιληφθούν στην τελευταία έκθεση των θεσμών για την ενισχυμένη εποπτεία που θα δημοσιευθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Επισημαίνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις που είναι σε εκκρεμότητα αφορούν μεταξύ άλλων την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, την εκκαθάριση του αποθέματος των συντάξεων, τη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του υπουργείου Δικαιοσύνης και κομβικής σημασίας παρεμβάσεις το χρηματοπιστωτικό τομέα όπως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη και των κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία.

Ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης

Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους δανειστές για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αλλά και τα επόμενα βήματα στη κατεύθυνση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πληθωριστική καταιγίδα στα εισοδήματα των νοικοκυριών και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων επιδιώκοντας να λάβει το «πράσινο φως» για τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για συγκεκριμένα βασικά είδη διατροφής (κόστος 140 εκατ. ευρώ), η επέκταση και ενδεχομένως και αύξηση του ποσού της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις και η διατήρηση η επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης και το Μάιο προκειμένου να αποσβεστεί μέρος της πληθωριστικής ζημιάς.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας θα ενημερώσει τους δανειστές για τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων  με την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού και θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει σε κίνδυνο το στόχο για την επαναφορά σε τροχιά δημοσιονομικής εξυγίανσης και θα μείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις. Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και η επικείμενη αναθεώρηση επί τα χείρω των κυβερνητικών προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης το τρέχον έτος και την ταχύτητα του πληθωρισμού.  

Πάντως, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων, καθώς η χώρα θα αξιολογείται ανά εξάμηνο με βάση το καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταίο βήμα προς την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

Αρχίζει η τελευταία αξιολόγηση και ολοκληρώνεται με γρήγορες διαδικασίες την επόμενη εβδομάδα. Ποια είναι τα 12 ορόσημα που θα ελέγξουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, τι θα γίνει με τις δύο δόσεις επιστροφής κερδών από ομόλογα.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «κάρτα ενέργειας» και ευκολίες για την πληρωμή των λογαριασμών

Νέα μορφή επιδότησης του κόστους ρεύματος στους ασθενέστερους και πολλές δόσεις στην πληρωμή λογαριασμών εξετάζει τώρα η κυβέρνηση, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τον Απρίλιο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «ψαλίδι» 12,3 δισ. σε μέτρα στήριξης: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Δραστική δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της μείωσης των μέτρων στήριξης προβλέπει το νέο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Ανάπτυξη 6,2% το 2022 με ρεκόρ αύξησης επενδύσεων κατά 30%.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λήξη των μέτρων στήριξης στην Ευρώπη «σφυρίζει» σήμερα το Eurogroup

Από τις γενικές στις στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης περνά η Ευρώπη. Υπερδιπλάσιο των αρχικών προβλέψεων το κόστος των μέτρων στήριξης στην Ελλάδα, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ.