ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gentiloni, Komision, Europaiki Epitropi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Π. Τζεντιλόνι: Το ελληνικό χρέος είναι και μπορεί να παραμείνει βιώσιμο

Ο Επίτροπος της ΕΕ τόνισε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που περιορίζουν τον κίνδυνο, όπως η μακρά διάρκεια αποπληρωμής του και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης

Το ελληνικό χρέος μπορεί να παραμείνει βιώσιμο και στο μέλλον με τη διατήρηση της δυναμικής που υπάρχει για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι και η βάση για να διασφαλισθεί η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας φέτος, η απόφαση για την οποία θα ληφθεί τον Ιούνιο.

Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που περιορίζουν τον κίνδυνο, όπως η μακρά διάρκεια αποπληρωμής του και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης το οποίο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται η Ελλάδα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα για τα ομόλογα που εκδίδει, σημείωσε ότι υπήρξαν θετικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Για το άμεσο μέλλον, είπε, είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις καθώς ο πληθωρισμός και ο πόλεμος δημιουργούν νέα προβλήματα, αλλά συνολικά είναι ξεκάθαρη η πορεία προς αυτό τον πολύ σημαντικό στόχο.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο Επίτροπος είπε ότι είναι δύσκολο να γίνει σήμερα μία ακριβής εκτίμηση καθώς αυτές, όπως τόνισε, θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια που θα έχει ο πόλεμος, από το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο καθώς και στην εξέλιξη του πληθωρισμού, η οποία συνδέεται βέβαια με το θέμα των κυρώσεων.

Αναφέρθηκε στην αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 7,5% τον Μάρτιο, με αιχμή τις τιμές ενέργειας που αυξήθηκαν 44,7% σε ετήσια βάση. Για την ανάπτυξη, η οποία προβλεπόταν πριν τον πόλεμο στο 4% για την ΕΕ, ο Επίτροπος είπε πρέπει να αναμένεται ένας πολύ χαμηλότερος ρυθμός.

Σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την απεξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τη ρωσική ενέργεια, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι θα πρόκειται για μία θετική εξέλιξη καθώς θα συνδυασθεί με τον στόχο της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Επεσήμανε, όμως, ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για την ΕΕ, αν η διαδικασία της απεξάρτησης γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες λόγω της επιβολής νέων κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια.

Για την τραπεζική ένωση της ΕΕ, σημείωσε ότι τώρα είναι η ώρα για να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να έχει η Ευρώπη ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Είναι η κατάλληλα στιγμή, είπε, να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις των χωρών - μελών, κάτι για το οποίο εργάζεται ο επικεφαλής του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

Αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Επίτροπος είπε ότι χρειάζονται σημαντικές αλλαγές του, ώστε η μείωση του χρέους να γίνεται με έναν πιο σταδιακό και φιλικό στην ανάπτυξη τρόπο και να υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για δημόσιες επενδύσεις. Σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στην κατεύθυνση αυτή, επικαλούμενος και την κοινή πρόταση που παρουσίασαν η Ισπανία και η Ολλανδία, δύο χώρες που είχαν διαφορετικές θέσεις για το θέμα αυτό.

Για τις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, είπε, δημοσιονομικός χώρος μπορεί να υπάρξει με την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης. Αυτό, τόνισε, θα είναι το πρώτο βήμα, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει η σωστή ισορροπία μεταξύ της ύπαρξης δημοσιονομικού χώρου για αύξηση των επενδύσεων και της αποφυγής μεγάλων αυξήσεων στις τρέχουσες δαπάνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Τι (δεν) αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας

Πλαφόν στα κέρδη, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες. Απορρίπτεται για την ώρα το πλαφόν στο φυσικό αέριο, νέα συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναυάγιο στις συζητήσεις στην ΕΕ για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Προς συμφωνία για τη θέσπιση στόχων μείωσης της κατανάλωσης, τη θέσπιση ανώτατου ορίου στα έσοδα όσων ηλεκτροπαραγωγών με άλλες τεχνολογίες και στην υποχρεωτική συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων οδηγούνται οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται - Ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί

«Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης για το ρεύμα προτείνει η Ελλάδα

Πρόταση για τη δημιουργία ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου ύψους 80 δισ. ευρώ κατέθεσε ο Κ. Σκρέκας ενόψει του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου.
russia-oil
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή στις Βρυξέλλες για το πλαφόν τιμών στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Ουγγαρία και Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Κομισιόν με τα κράτη - μέλη το Σαββατοκύριακο, στόχος να υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις χώρες της ΕΕ κατευθύνθηκε η πλειονότητα των ελληνικών εξαγωγών

Οι εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν συνολικά κατά 40% και έφτασαν τα 25,69 δισ. ευρώ, με τις ευρωπαϊκές χώρες να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.