Φώτο: ΑΠΕ

Μείωση στόχου για το πλεόνασμα από 2021 προβλέπει ο Χ. Σταϊκούρας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει συμφωνία για μείωση του στόχου για το πλεόνασμα, χαρακτηρίζει εξαιρετική τη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τονίζει ότι η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα και ανακτά την καλή εικόνα της.

Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων, αλλά σύγκλιση σε ρεαλιστικές θέσεις.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η συμφωνία με τους θεσμούς αφήνει δημοσιονομικό χώρο 1,2 δισ. ευρώ για τη μείωση των φόρων, ενώ προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2020 θα είναι 2,8% και επισήμανε ότι η κανονικότητα επιστρέφει βήμα προς βήμα και η οικονομία ανακτά την καλή εικόνα της.

Οι πέντε στόχοι της κυβέρνησης, όπως τους περιέγραψε ο κ. Σταϊκούρας, είναι:

  1. Η διεύρυνση παραγωγικής βάσης μέσω αύξησης της παραγωγικότητας της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Μεσοπρόθεσμος στόχος παραμένει η αύξηση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα.
  2. Η υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων με πειθαρχία στις δημόσιες δαπάνες, περαιτέρω βελτίωση φορολογικής συμμόρφωσης και περισσότερη μείωση φόρων.
  3. Η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος με συστημική λύση για τα κόκκινα δάνεια (σχέδιο «Ηρακλής») και συνολικό, ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
  4. Η ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς με βελτίωση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και του πλαισίου αδειοδοτήσεων και εποπτείας των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων. Επίσης, θα υπάρξει προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις τιτλοποιήσεις και αρμόνιση του πλαισίου για τη σύνταξη ενημερωτικών δελτίων, με γνώμονα τη διαφάνεια και προστασία των επενδυτών.
  5. Η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, της ενίσχυσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και της μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα δάνεια του ESM

«Σχετικά ικανοποιητικά τα στοιχεία για το α' τρίμηνο», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσιο το ελληνικό πακέτο για την κρίση από τα ευρωπαϊκά

Κόστος της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ θα έχουν τα ελληνικά μέτρα στήριξης για τον προϋπολογισμό, έναντι μέσου όρου 2% στην ευρωζώνη. Η ελάφρυνση επιχειρήσεων - νοικοκυριών και η αισιοδοξία για δυναμική ανάκαμψη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο ζήτησε ο Σταϊκούρας από τον Ρέγκλινγκ

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας κοροναϊού πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος, τονίζει ο Χρ. Σταϊκούρας μετά τη συνάντηση με τον Κλ. Ρέγκλινγκ.
Staikouras_eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εμπόδια για το πλεόνασμα εν μέσω πολιτικού χάους στο Βερολίνο

Επίσκεψη στην Γερμανία προαναγγέλλει ο Χρήστος Σταϊκούρας το αργότερο τον Μάρτιο, ενώ στο Βερολίνο μαίνεται η «μάχη» για τη διαδοχή της Μέρκελ που δημιουργεί αμφιβολίες για την έγκριση των ελληνικών αιτημάτων από τη Βουλή.