ΓΔ: 2058.02 -2.07% Τζίρος: 243.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΑΠΕ

Ν. Παπαθανάσης: Θέλουμε να δημιουργήσουμε φιλοεπενδυτικό κλίμα

Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο αν. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε ότι έως το 2019 δεν υπήρχε ένα περιβάλλον φιλικό στους επενδυτές στην χώρα και ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν με σκληρή δουλεία άλλαξαν το τοπίο.

Ο αν. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Giusepe Giano, Πρόεδρος της Euroxx Securities S.A., ο κ. Ανδρέας Καλλης, Αντιπρόεδρος Business Development Olayan Financing Company KSA, και η κ. Κατερίνα Καρατζά, Διευθ. Σύμβουλος της Καρατζάς και Συνεργάτες, συνομίλησαν για τις προοπτικές και τις προκλήσεις στον τομέα των επενδύσεων στην Ελλάδα. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του Action 24 κ. Σταμάτης Ζαχαρός, στα πλαίσια των συζητήσεων που διεξάγονται στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

O κ. Παπαθανάσης είπε ότι έως το 2019 δεν υπήρχε ένα φιλο-επενδυτικό κλίμα στην χώρα και ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν με σκληρή δουλεία άλλαξαν το τοπίο στη χώρα. Η ρητορική είναι συγκεκριμένη: θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Ο επενδυτικός Νόμος βοήθησε στην απλοποίηση και την επιτάχυνση διαδικασιών. «Με σκληρή δουλειά αλλάζουμε τη γραφειοκρατία, δημιουργούμε μία ζώνη ασφάλειας μεταξύ κράτους και επενδυτή και κρατώντας το επιτελικό κράτος, αναθέτουμε στον ιδιωτικό τομέα αρκετές διαδικασίες που σχετίζονται με τις επενδύσεις και τον έλεγχό τους». «Ο νόμος για δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση στοχεύει στο να έρθουν πόροι και από διαρθρωτικά ταμεία και όχι μόνο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή τα Δικαια αναπτυξιακά κεφάλαια», συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι στην Ελλάδα όλοι περιμένουν την έναρξη του νέου αναπτυξιακού νόμου ενώ αναμένει στη χώρα μας να γίνουν αρκετά μεγάλα έργα στον τομέα της ενέργειας. «Ναι, θα γίνουμε ένα hub ενέργειας, αυτός είναι ο στόχος μας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στους κλάδους του τουρισμού, αγροδιατροφής, μεταποίησης, καινοτομίας, ψηφιακής αναβάθμισης και start-ups. Τέλος είπε ότι γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθούν ή να βελτιωθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες που σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα ή ζητήματα που σχετίζονται με την αρχαιολογική υπηρεσία.

O κ. Giano είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες 10 χώρες για επενδύσεις και ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι σε άνοδο. «Έχουμε 17-18 deals αξίας πάνω από 17 δις, μεγέθη πρωτόγνωρα για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι ο κλάδος των επενδύσεων έχει αλλάξει και πλέον υπάρχει πληθώρα ποιοτικών εταιριών που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι υποδομές, η διαχείριση απορριμμάτων, η τεχνολογία».

Ο κ. Καλλής είπε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ΣΕΒ έχουν κάνει αρκετά καλές κινήσεις ώστε να προσελκύσει η χώρα ξένες επενδύσεις και να διευκολύνει επενδύσεις από αραβικές εταιρίες που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επενδύσουν στην χώρα μας. Μιλώντας για την εταιρία του είπε ότι «είναι ανοικτοί να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρίες που επιθυμούν να επεκταθούν στο εξωτερικό». Τόνισε ότι πλέον παρατηρείται ένα reverse brain-drain όπου επιστρέφουν στελέχη στην Ελλάδα, που πλέον προσφέρει και καλές θέσεις εργασίας.

Η κ. Καρατζά είπε ότι αυτό που θέλουν οι επενδυτές είναι ασφάλεια και σταθερότητα δικαίου όσο εξελίσσουν το business plan τους. Τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην χώρα, όπως η πενταετής παραγραφή φορολογικών υποχρεώσεων, η γρήγορη πλέον σύσταση ανωνύμων εταιριών κ.α., αλλά σημείωσε ότι στη χώρα υπάρχει μία «αντίσταση των ανθρώπων στο καινούριο». Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και στην μετά πανδημία εποχή όπου πλέον κάποια από τα κεκτημένα (ηλεκτρονική υπογραφή, ηλεκτρονική σφραγίδα, τηλεργασία και ψηφιοποίηση) να μην χαθούν και να γίνουν συνήθεια, ενώ για τα μεγάλα έργα πιστεύει ότι δυσκολίες που σχετίζονται με το Σύνταγμα της χώρας μπορούν να ξεπεραστούν, και έδωσε το παράδειγμα το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην δίνει αναστολή εκτέλεσης αποφάσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Μέτρα στήριξης για καύσιμα, αγρότες και μετακινήσεις

Ο Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στη νέα κρίση, με μέτρα όπως μείωση 20 λεπτών στο diesel, ψηφιακή κάρτα καυσίμων έως 60€, επιχορήγηση για λιπάσματα και αποζημίωση σε ακτοπλοϊκές για φθηνότερα εισιτήρια.
Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Αυστηρή εφαρμογή του νόμου κατά αθέμιτης κερδοσκοπίας

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε στη Βουλή ότι τα νέα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας είναι προσωρινά και αμυντικά. Κάλεσε τους επιχειρηματίες να μειώσουν τα κέρδη τους και διαβεβαίωσε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί αυστηρά και δίκαια.
Νότης Μηταράκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Στήριξη στην επιχειρηματικότητα, αλλά όχι στην ασυδοσία

Ο Ν. Μηταράκης τόνισε στη Βουλή πως η ΝΔ στηρίζει την επιχειρηματικότητα, παρεμβαίνει με μέτρο για φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας και διαθέτει εργαλεία στήριξης για πολίτες και επιχειρήσεις σε περιόδους κρίσης.
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερουλάνος: Ζητάμε ενημέρωση για Patriot, ψηφίζουμε μέτρα κατά κερδοσκοπίας

Ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τα γεγονότα με την ελληνική συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία και εξέφρασε ανησυχία για την εμπλοκή της Ελλάδας στη σύρραξη, ενώ άσκησε κριτική στις κυβερνητικές καθυστερήσεις κατά της ακρίβειας.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Πλαφόν για προστασία από αισχροκέρδεια ως 30 Ιουνίου

Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με τους βενζινοπώλες, όπου συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα και συμφωνήθηκε κοινή δράση. Το πλαφόν στο κέρδος παραμένει έως 30 Ιουνίου για προστασία καταναλωτών.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύση Ελευθερίας: Ενημέρωση στη Βουλή για τους Patriot ζητά ο Καζαμίας

Ο Αλ. Καζαμίας ζήτησε από την κυβέρνηση ενημέρωση της Βουλής για εκτόξευση δυο πυραύλων Patriot από την ελληνική συστοιχία στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας ότι η Πλεύση Ελευθερίας προειδοποίησε για κινδύνους ανάμειξης στη Μ. Ανατολή.