ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia, Diloseis
Φωτο: Shutterstock

Μηδενικό φόρο ή επιστροφή έχουν τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους

Τα μηδενικά και πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι αισθητά περισσότερα από τα χρεωστικά, ξεπερνώντας το 70% του συνόλου, καθώς μεγάλος αριθμός φορολογούμενων υπέστη μείωση εισοδήματος.

«Ελαφρά» είναι τα πρώτα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων, καθώς πάνω από 7 στους 10 φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο είτε έχουν επιστροφή κατά μέσο όρο 296 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την υποβολή περίπου 100.000 φορολογικών δηλώσεων. Στην αντίπερα όχθη το 24,49% των φορολογούμενων έλαβε πιστωτικό εκκαθαριστικό και καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο ύψους 470 ευρώ ο καθένας.

Βέβαια από τα πρώτα αποτελέσματα της επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021 δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την συνολική εικόνα των φετινών εκκαθαριστικών με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας όλων των δηλώσεων ωστόσο είναι ενδεικτικά της τάσης. Συνήθως οι πρώτοι που σπεύδουν στο ραντεβού με την εφορία είναι κυρίως όσοι εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι δεν θα καταβάλλουν φόρο ή θα έχουν επιστροφή.

Πάντως εκτιμάται ότι και φέτος τα μηδενικά και πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι αισθητά περισσότερα από τα χρεωστικά καθώς το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημίας ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων υπέστησαν μείωση εισοδήματος εξ αιτίας των αναστολών στις συμβάσεις εργασίας, το «κλείσιμο» επαγγελματικών εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων με κρατική εντολή και την πτώση τζίρου ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών, φέτος τα ποσοστά των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή φόρου ή δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο θα είναι υψηλά και θα κινηθούν περίπου στο 70%.

Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 90.008 φορολογικές δηλώσεις και εκδόθηκαν 116.703 εκκαθαριστικά σημειώματα σύμφωνα με τα οποία:

  • Το 59,86% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από τα 116.703 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 69.864 είναι μηδενικά.
  • Για το 15,65% των φορολογουμένων ή 18.259 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 5,4 εκ. ευρώ δηλαδή 296 ευρώ  κατά μέσον όρο για τον καθένα
  • Συνολικά το 75,33% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή
  • Το 24,49% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 28.580 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 13,4 εκατ.. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 470 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουάριου του 2023. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%

Φέτος οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα τα εισοδήματα τους από κάθε πηγή, τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τους υπόχρεους φορείς, ενώ δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων, ανοικτό ενδεχόμενο παράτασης

Μόνο τέσσερις στους δέκα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος και εξετάζεται παράταση, αλλά χωρίς να παραταθεί αντίστοιχα και η προθεσμία για την πρώτη δόση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 από ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ

Τα στοιχεία των μεταβολών στην ακίνητη περιουσία θα αντλούνται αυτόματα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty. Ποιες άλλες ψηφιακές υπηρεσίες προγραμματίζει να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα επιστρέψουν με τόκο τα ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Στα μέσα Ιουνίου βγαίνει ο λογαριασμός για τα επιστρεπτέα ποσά με «κούρεμα» έως και 75%, ενώ θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι για παράνομη είσπραξη και όσοι εντοπιστούν θα επιστρέψουν εντόκως τα φθηνά δάνεια.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα εκκαθαριστικά της επιστρεπτέας, πώς «κουρεύεται» έως 75%

Μέσα στις επόμενες ημέρες η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την επιστροφή των φθηνών δανείων στο κράτος. Ξεχωριστή εκκαθάριση για κάθε γύρο της επιστρεπτέας. Τι θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις.