Φώτο: ΑΠΕ

Σκυλακάκης: Πώς η κρίση στην Ελλάδα μετατράπηκε σε ευκαιρία

Τους τρεις λόγους για τους οποίος θεωρεί ότι η οικονομική κρίση μετατράπηκε σε ευκαιρία ανέλυσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο με τίτλο: «Cyprus-Greece–Israel: Propelling a partnership for growth»

Στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο με τίτλο: «Cyprus-Greece–Israel: Propelling a partnership for growth» μίλησε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εκτός των άλλων, ανέλυσε τους τρεις λόγους για τους οποίος η οικονομική κρίση μετατράπηκε σε ευκαιρία.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, οι λόγοι είναι οι εξής:

1. Η Ελλάδα διαθέτει μία ισχυρή και φιλική προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνηση με μία τετραετία μπροστά της χωρίς εκλογές. Καμία απολύτως εκλογική αναμέτρηση, ούτε καν για την αυτοδιοίκηση.

2. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το ελληνικό χρέος έχουν μειωθεί δραματικά. Το επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει από 3,9% στο 1,5% από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα. Η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο δείχνει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη μείωση του χρέους στο 100% του ΑΕΠ πέντε χρόνια ταχύτερα. Η νέα παγκόσμια πραγματικότητα που προβλέπουν οι αγορές, με επίκεντρο τον μακροπρόθεσμα χαμηλό πληθωρισμό εξαιτίας της καινοτομίας και τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια, μειώνει δραστικά το βαθμό στον οποίο το ελληνικό χρέος αποτελεί περιοριστική παράμετρο για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

3. Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα πρόγραμμα δημοσιονομικών και επενδυτικών μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας. Η συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% τελειώνει θεσμικά το αργότερο το 2022 και στόχος μας είναι να το πετύχουμε πολύ νωρίτερα πείθοντας τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους βελτιώνεται όταν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα. Σκοπεύουμε επίσης να πείσουμε τους εταίρους μας ότι είναι εύλογο -και από πλευράς βιωσιμότητας του χρέους- να χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs για επενδύσεις αντί για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ακόμα, ο κύριος Σκυλακάκης, έκανε κάλεσμα για επενδύσεις στη χώρα μας, λέγοντας:

«Η νέα κυβέρνηση που εκλέχθηκε το καλοκαίρι έχει βάλει τέλος στον παράλογο δημοσιονομικό περιορισμό και μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές για επιχειρήσεις και επενδύσεις. Το 2020 θα διαθέτουμε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά φορολογικά καθεστώτα για επιχειρήσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Προωθούμε επίσης διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις σε όλα τα πεδία που μπορούμε.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί μία μοναδική ευκαιρία για επενδύσεις και ανάπτυξη καθώς η Ελλάδα προσφέρει πληθώρα επενδυτικών σχεδίων και ευκαιριών, που έχουν αναβληθεί λόγω των παραγόντων που προανέφερα.

Εκατοντάδες επιχειρήσεις που επιβίωσαν τη χειρότερη οικονομική κρίση στον Δυτικό κόσμο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες χρειάζονται κεφάλαια και επενδύσεις για να αναπτυχθούν ξανά. Μία αγορά ακινήτων γεμάτη ευκαιρίες στο τέλος μίας ακραίας περιόδου συρρίκνωσης, μοναδικές δυνατότητες στις επενδύσεις καθαρής ενέργειας.

Η Ελλάδα παραμένει μία ανεπτυγμένη οικονομία, μέλος της Ευρωζώνης με σύγχρονες υποδομές και ένα καλά εκπαιδευμένο και ικανό εργατικό δυναμικό. Προχωρούμε λοιπόν μπροστά και αναζητούμε συνεργάτες και εταίρους για να αξιοποιήσουμε τις μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες που διαθέτει η Ελλάδα σήμερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και ρύθμιση οφειλών: Ολόκληρη η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Το υπ. Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία στην οποία ρυθμίζονται σειρά ευνοϊκών μέτρων για τους φορολογούμενους, τα οποία αφορούν κυρίως χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown.