ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Ήπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο βλέπει το ΙΟΒΕ

Το ΙΟΒΕ καταγράφει επίσης πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης αλλά και υποχώρηση της ανεργίας κυρίως λόγω ανόδου της απασχόλησης.

Ήπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος το Μάρτιο, με επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει το ΙΟΒΕ στο δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία που εξέδωσε σήμερα.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 113,2 μονάδες, έναντι 114,0 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 96,6 μονάδων ένα χρόνο πριν.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθένισε τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις -46,6 (από -39,5) μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα (-39,5 μονάδες).

  • Συνεχίστηκε η υποχώρηση της ανεργίας και τον Ιανουάριο (y-o-y), κυρίως από άνοδο της απασχόλησης.
  • Ήπια υποχώρηση οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο, με ισχυρή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
  • Βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 117,1 μον. τον Μάρτιο, από 116,7 μον. τον Φεβρουάριο.
  • Ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής 7,7% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Ηπιότερη άνοδος 4,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
  • Νέα άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 18,6% τον Ιανουάριο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €3,5 δισεκ., από €1,8 δισεκ. ένα έτος πριν.
  • Ενίσχυση της απασχόλησης στη Βιομηχανία κατά 5,0% (από τα 382,2 χιλ. στα 401,2 χιλ. άτομα) το 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι αύξησης 1,4% στο σύνολο της οικονομίας.
  • Εξασθένιση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο, κατά 7,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
  • Οι εξαγωγές της εγχώριας βιομηχανίας προς Ρωσία και Ουκρανία ανήλθαν σε €178,9 εκατ. και €314,1 εκατ. αντίστοιχα το 2021. Μόλις το 0,5% των εξαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων κατευθύνεται προς τη Ρωσία, ενώ προς την Ουκρανία το 0,9%.
  • Την περίοδο 2018-2021, κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα προς τη Ρωσία ήταν τα Γούνινα είδη, με μερίδιο 36,1% του συνόλου των εξαγωγών αυτών, ενώ προς την Ουκρανία τα Προϊόντα διύλισης πετρελαίου, με μερίδιο μόλις 1,5%.
  • Την ίδια περίοδο, τα Προϊόντα διύλισης πετρελαίου (51,8%) ήταν το βασικό εισαγόμενο προϊόν από τη Ρωσία και ο Σίδηρος και χάλυβας (5,8%) από την Ουκρανία.

Από τα στοιχεία που αναδεικνύει ο ΙΟΒΕ στην έκθεσή του αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές της εγχώριας βιομηχανίας προς Ρωσία και Ουκρανία ανήλθαν σε €178,9 εκατ. και €314,1 εκατ. αντίστοιχα το 2021. Μόλις το 0,5% των εξαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων κατευθύνεται προς τη Ρωσία, ενώ προς την Ουκρανία το 0,9%.

Επιπλέον, κατά την περίοδο 2018-2021, κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα προς τη Ρωσία ήταν τα γούνινα είδη, με μερίδιο 36,1% του συνόλου των εξαγωγών αυτών, ενώ προς την Ουκρανία τα Προϊόντα διύλισης πετρελαίου, με μερίδιο μόλις 1,5%. Την ίδια περίοδο, τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου (51,8%) ήταν το βασικό εισαγόμενο προϊόν από τη Ρωσία και ο σίδηρος και χάλυβας (5,8%) από την Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση κλίματος στη βιομηχανία έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Υποχώρησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες τον Ιούνιο. Πάντως, σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής 2,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Άνοδος 3,2% στην Ελλάδα, έναντι 2,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
alkool-pota-alcohol
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Ρεκόρ φόρων στα αλκοολούχα, «πληγή» η λαθραία διακίνηση

Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος φόρος κατανάλωσης στην ΕΕ. Χάνει 60 εκατ. ευρώ από φόρους το κράτος κάθε χρόνο, λόγω της έξαρσης της λαθραίας διακίνησης. Τι θα κέρδιζε η οικονομία από μια μείωση της επιβάρυνσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακτωλός 27 δισ. για τα έργα υποδομών, χρειάζονται κεφάλαια οι εταιρείες

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τους εθνικούς πόρους θα τροφοδοτήσουν την ισχυρή ανάπτυξη των Κατασκευών τα επόμενα χρόνια.