ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άτομα με σακούλες αγορών
Φωτο: Shutterstock

Κατατέθηκε η τροπολογία δημοσιοποίησης των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν

Η τροπολογία - προσθήκη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και θα έχει ισχύ έως τις 30 Ιουνίου.

Κατατέθηκε η τροπολογία - προσθήκη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορά στη δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.

Η τροπολογία-προσθήκη κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις».

Με τις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Επιτρέπεται για την αντιμετώπιση της επιτακτικής ανάγκης προστασίας της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, έως τις 30 Ιουνίου 2022, η δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα ισχύοντα έκτακτα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.
  • Απαγορεύεται, για το ίδιο χρονικό διάστημα (έως 30 Ιουνίου 2022), η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Τα άρθρα

'Αρθρο 1: Δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης

1. Για την αντιμετώπιση της επιτακτικής ανάγκης προστασίας της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή σε περιόδους κρίσης, επιτρέπεται η δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α' 124), περί εκτάκτων μέτρων περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Η δημοσίευση της εμπορικής επωνυμίας μιας επιχείρησης λαμβάνει χώρα αν:

α) έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο ύφους μεγαλύτερου από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ή,

β) έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο για δεύτερη φορά, ανεξαρτήτως ύψους για παραβίαση του άρθρου 58 του ν. 4818/2021.

2. Για τους σκοπούς του παρόντος ως «εμπορική επωνυμία» μιας επιχείρησης νοείται το όνομα, ή η εμπορική ή εταιρική επωνυμία, ή ο διακριτικός τίτλος αυτής, ή άλλο ιδιαίτερο διακριτικό γνώρισμα ή σημείο, με το οποίο η επιχείρηση, κατά τρόπο ευδιάκριτο, καθίσταται γνωστή και το οποίο χρησιμοποιεί στην εμπορική της δραστηριότητα, τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της, κατά τον χρόνο παραβίασης του άρθρου 58 του ν. 4818/2021.

3. Οι εμπορικές επωνυμίες των επιχειρήσεων της παρ. 1 μπορούν να δημοσιοποιούνται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο. Η προθεσμία υποβολής και η υποβολή αντιρρήσεων δεν αναστέλλουν την εκτέλεση του μέτρου της δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας της επιχείρησης.

4. Το παρόν εφαρμόζεται έως τις 30.6.2022.

'Αρθρο 2: Περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 58 του ν. 4818/2021

Η παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α'124) τροποποιείται, ως προς το εύρος του πεδίου εφαρμογής της με την προσθήκη σε αυτό των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος και έως την 30ή.6.2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.9.2021.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μίλτος Τεντόγλου άλμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης για Τεντόγλου: Μας γεμίζει περηφάνια – Μπράβο Μίλτο

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε τέταρτο διαδοχικό χρυσό σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ισοφαρίζοντας ιστορικό ρεκόρ, με άλμα 8,44 μ. στο Μπέρμιγχαμ. Ο Σταύρος Καλαφάτης τον συνεχάρη, δηλώνοντας υπερηφάνεια για την επιτυχία του.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Νέο αναπτυξιακό καθεστώς για την Άμυνα - Σχέδια 150 εκατ. ευρώ

Ξεκινά το νέο επενδυτικό καθεστώς Άμυνας με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ για στρατηγικούς τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, προσφέροντας ενισχυμένη φορολογική έκπτωση και γρήγορη αδειοδότηση επενδύσεων.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ προς Θεοδωρικάκο: Τα αιτήματα για φόρους, κόστος εργασίας και ρευστότητα ενόψει ΔΕΘ

Το ΕΒΕΠ ζήτησε από το ΥΠΑΝ μείωσης φορολογίας, περαιτέρω μείωση μη μισθολογικού κόστους και δράσεις για ενίσχυση ρευστότητας σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις, ενόψει της ΔΕΘ.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τέταρτη φάση η «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» – Ποινές για καθυστερήσεις

Το έργο «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» του Υπ. Ανάπτυξης βρίσκεται στην 4η φάση, με τον ανάδοχο να τιμωρείται με ποινική ρήτρα 6.760,74€ για καθυστέρηση στην υποβολή των παραδοτέων, καθώς δεν είχε δοθεί παράταση στη σύμβαση.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Πράξεις στήριξης για έρευνα-καινοτομία, χρηματοδότηση ΕΛΙΔΕΚ

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση του ΕΛΙΔΕΚ εντάσσεται στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-30, στοχεύοντας στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας με διαφάνεια και αξιολόγηση των δράσεων.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει νέα βιομηχανική επανάσταση

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η έρευνα να οδηγεί σε καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Προανήγγειλε νέο υπουργείο για τη διασύνδεση έρευνας-κοινωνίας, καταπολεμώντας τον κατακερματισμό.