ΓΔ: 787.18 1.02% Τζίρος: 23.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:55:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Greek Competition Committee
Φώτο:George Vitsaras / SOOC

Στις 14 Ιουνίου η συνεδρίαση της Επ. Ανταγωνισμού για την ΑΕΠΙ

Σύμφωνα με την εισήγηση, και καθώς η ΑΕΠΙ έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, προτείνεται η επιβολή μηδενικού προστίμου από την ΕΑ καθώς θα ήταν αδύνατη και θα στερείτο νοήματος η είσπραξη οποιουδήποτε προστίμου.

Στις 14 Ιουνίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης στο πλαίσιο της κατ’ αναπομπής εξέτασης της υπόθεσης της ΑΕΠΙ, τα κριτήρια επιμέτρησης του προστίμου και άλλα διοικητικά μέτρα και θα εκδώσει νέα νόμιμη κρίση σχετικά με τη διαπίστωση παραβάσεων λόγω των παραλείψεων της ΑΕΠΙ, μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η επιτροπή σε ανακοίνωσή της:

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού  θα συνεδριάσει την Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022, για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης στο πλαίσιο της κατ' αναπομπής εξέτασης της υπόθεσης, τα κριτήρια επιμέτρησης του προστίμου και άλλα διοικητικά μέτρα δυνάμει του άρθρου 9 ν. 703/1977.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την υπ' αριθ. 1103/2017 απόφασή του ανέπεμψε την εν θέματι υπόθεση στην ΕΑ για νέα νόμιμη κρίση σύμφωνα με το άρθρο 9 ν. 703/1977, κατά τα μέρη που αφορούν στη διαπίστωση παραβάσεων του άρθρου 2 λόγω των παραλείψεων της ΑΕΠΙ: (α) να προβαίνει σε πλήρη λογοδοσία προς τα μέλη της για τα συνολικά έσοδα και έξοδά της ανά κατηγορία δικαιώματος· και (β) να προβλέπει τη συμμετοχή των δημιουργών κατά τη λήψη των αποφάσεών της σχετικά με το Αμοιβολόγιο, τον Κανονισμό Διανομής και την παρακράτηση και διάθεση του ποσοστού επί των εισπράξεων για λογαριασμό των αλλοδαπών Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης. Η ΕΑ δεν δύναται να υπεισέλθει εκ νέου στην εξέταση της ουσίας της υπόθεσης επί της οποίας έχει ήδη αποφανθεί τελεσίδικα το Διοικητικό Εφετείο, κρίνοντας ότι οι ανωτέρω παραλείψεις της ΑΕΠΙ συνιστούν μη εύλογους συναλλακτικούς όρους κατά παράβαση του άρθρου 2 του ν. 703/1977.  

Η ΑΕΠΙ έχει κηρυχθεί σε πτώχευση με την υπ' αριθ. 454/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Σύμφωνα με την εισήγηση, με συνεκτίμηση του σταδίου της πτωχευτικής διαδικασίας, προτείνεται η επιβολή μηδενικού προστίμου από την ΕΑ καθώς θα ήταν αδύνατη και θα στερείτο νοήματος η είσπραξη οποιουδήποτε προστίμου τυχόν ήθελε επιβληθεί στην ΑΕΠΙ. Επιπλέον, προτείνεται η μη επιβολή λοιπών διοικητικών μέτρων του άρθρου 9 παρ. 1 ν.703/1977, καθώς τυχόν επιβολή διοικητικών μέτρων παρίσταται ως αλυσιτελής.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Επ. Ανταγωνισμού μετακομίζει στο Σπίτι του Ανταγωνισμού και Καταναλωτή

Δημιουργείται ενός πολυχώρος δημόσιας διοίκησης όπου θα συστεγάζονται στο μέλλον εκτός της ΕΑ και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και άλλοι φορείς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Λιανός: Συνεχίζουμε εστιάζοντας σε τομείς με επιπτώσεις στους καταναλωτές

Πραγματοποιήθηκαν πλήθος ελέγχων το 2021 ενώ ερευνήθηκαν τομείς που επηρεάζονται από την κρίση όπως προϊόντα σουπερμάρκετ, ηλεκτρική ενέργεια, μεταφορές σημείωσε ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είπε «όχι» ο Άρειος Πάγος σε πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη καθώς έχει ήδη ασκηθεί ομαδική αγωγή που θα εκδικαστεί στις 6 Ιουλίου και θα παράγει επί της ουσίας τα ίδια αποτελέσματα, αφού η δικαστική κρίση θα καταλάβει το σύνολο των καταναλωτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΡΑΕ: Προσφεύγει στην Κομισιόν για την τροπολογία του ΥΠΕΝ, τι λέει για ΑΔΜΗΕ

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας η Ρυθμιστική Αρχή παραπέμπει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τον φάκελο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο οκτάμηνο.