ΓΔ: 789.19 1.28% Τζίρος: 36.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:14:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πάιατ: Ο FSRU κρίσιμο έργο για την ασφάλεια των χωρών της ΝΑ Ευρώπης

Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η Αλεξανδρούπολη έχει κατ;ακτήσει έναν πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Ο FSRU είναι κρίσιμο έργο για την ασφάλεια όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης» όπως τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης για την έναρξη υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, η οποία, όπως είπε, «έχει καταστεί γεωστρατηγικό σταυροδρόμι».

«Η σημερινή εκδήλωση καταδεικνύει τη σημασία του να έχεις ένα όραμα και να το ακολουθήσεις», σημείωσε ο κ. Πάιατ συγχαίροντας την ελληνική κυβέρνηση και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό το πρότζεκτ από την αρχή. Ένα πρότζεκτ που χαρακτήρισε ισχυρό βασικό παράδειγμα για την περιφερειακή συνεργασία.

«Το FSRU σήμερα είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι ήταν από την πρώτη φορά που μίλησα γι' αυτό το 2017», σημείωσε ο κ. Πάιατ, επισημαίνοντας πως «μετά τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, είδαμε πόσο σημαντική ήταν αυτή η επένδυση».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος αποχωρεί σε λίγες ημέρες από την Ελλάδα, το έργο αυτό «καταδεικνύει το είδος της ηγεσίας που ασκεί η Ελλάδα» και «μας δείχνει πόσο έχει αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής τα τελευταία χρόνια», με την Αλεξανδρούπολη να έχει κατακτήσει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο.

Ο κ. Πάιατ δήλωσε «πολύ περήφανος για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η αμερικανική κυβέρνηση, η αμερικανική πρεσβεία στο να φτάσουμε εδώ» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όταν σε λίγες ημέρες αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, μαζί με τον ενθουσιασμό και τη δέσμευση σε όλα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, θα φέρει «και τη σκοπιά του ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη αποτελεσμάτων».

Αυτό, όπως είπε ο κ. Πάιατ, «καταδεικνύει το πώς "μεταφράζεται" ένα διπλωματικό και πολιτικό όραμα σε μια πρακτική επένδυση και πρόοδο που θα οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το LNG ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη

Όπως αναφέρθηκε στο Athens Energy Dialogues, οι υποδομές στην Ρεβυθούσα ανοίγουν την πόρτα και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια σε περισσότερους καταναλωτές LNG ενώ προχωρά παράλληλα η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Gastrade πήρε άδεια από τη ΡΑΕ για έναν ακόμη FSRU στη Θράκη

«Η Αλεξανδρούπολη είναι ένας τόπος ανοιχτός που διψάει για πρόοδο και επενδύσεις και με τα έργα μας συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πραγματικού περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή, τόνισε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Gastrade.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

LNG: Η εναλλακτική της Ε.Ε για να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει ορισμένες ιδιότητες που ευνοούν τους σχεδιασμούς των 27 της Ε.Ε για να περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών τους από τη Μόσχα. Τι σημαίνει αυτή η προοπτική για το κλίμα και το περιβάλλον.