ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurozone-rise-on-inflation
Φωτο: Shutterstock

Επιτάχυνση οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη για τον μήνα Απρίλιο

Αισιοδοξία προκαλούν τα στοιχεία σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για τον μήνα Απρίλιο, τα οποία δείχνουν επιτάχυνση μετά την χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας και παρά τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Η οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε επιτάχυνση κατά τον μήνα Απρίλιο, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, μετά και την περεταίρω χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας.
H δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Απρίλιο καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών επωφελήθηκε από την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό, αντισταθμίζοντας την ανάσχεση της μεταποιητικής παραγωγής.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, ο οποίος αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών εταιρειών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 55,8 μονάδες από 54,9 τον Μάρτιο.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών έκανε άλμα στις 57,7 μονάδες από 55,6 τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Αντίθετα, ο PMI για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε στις 55,5 μονάδες, που είναι χαμηλό επίπεδο 15 μηνών.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης έδειξε απρόσμενη ανθεκτικότητα εν όψει του πολέμου Ουκρανίας - Ρωσίας, χάρη σε νέα έκρηξη δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών καθώς τα περιοριστικά μέτρα για το κορονοϊό χαλάρωσαν περαιτέρω στη διάρκεια του Απριλίου», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.

Με τους περιορισμούς για την εξάπλωση της COVID-19 να μειώνονται και τη ζωή να επανέρχεται σε κάποιας μορφής κανονικότητα, η αισιοδοξία βελτιώθηκε και ο δείκτης προσδοκιών των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών αυξήθηκε στις 62,3 από 60,8 μονάδες.

Οι εταιρείες, ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος, μέρος του οποίου μετακυλίουν στους καταναλωτές, με τον σύνθετο δείκτη παραγωγής να αυξάνεται στις 68,5 από 65,7 μονάδες, στο με διαφορά υψηλότερο επίπεδο από το 2002 που άρχισε η συλλογή των στοιχείων από την S&P Global.

«Ο συνδυασμός ενός ισχυρότερου προφίλ ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο και μίας σταθερής επιτάχυνσης του πληθωρισμού που δείχνουν οι έρευνες θα ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από τη συνεδρίαση του Ιουλίου», σημείωσε ο Γουίλιαμσον.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απροσδόκητη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη

Κάτω από το κρίσιμο όριο που χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση υποχώρησε ο δείκτης PMI, ενώ προβλεπόταν να εμφανίσει μικρή αύξηση. Πρόσθετος προβληματισμός από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακό Συνέδριο σχετικά με το ΕΣΠΑ στις 16 και 17 Ιουνίου στην Καλαμάτα

Σκοπός του διήμερου συνεδρίου, που σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την έναρξη του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), είναι να παρουσιάσει τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σημαντικός ρόλος των Αναπτυξιακών Τραπεζών στις πράσινες επενδύσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «Η Ευρώπη καθυστέρησε πολύ να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να πάει σε μια ανεξαρτητοποίηση από ορυκτά καύσιμα».