ΓΔ: 819.31 -0.46% Τζίρος: 8.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:39:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
zaxaraki, sxoleia, ypourgeio, paideias
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Σ. Ζαχαράκη: Σε υψηλότερα επίπεδα και από το 2019 οι προκρατήσεις

Η υφυπουργός Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη σημείωσε πως ήδη την περίοδο του Πάσχα υπήρχαν πολύ υψηλά πληρότητας σε δυτική Ελλάδα και νησιά ενώ υπήρξαν και πολλές αφίξεις από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανίαμ Βρετανία και άλλες χώρες.

Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα σε σχέση με κάθε άλλο κλάδο λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζοντας ίσως την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του, ενώ και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η έκρηξη των τιμών φέρνουν νέες προκλήσεις, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη τονίζει πως αναμένεται «μία γενικευμένη αυξημένη ταξιδιωτική προσμονή για την επίσκεψη στην χώρα μας, τόσο από παραδοσιακές αγορές μας, όσο και από νέες αγορές».

Κλείνοντας τις εργασίες του 5ου συνεδρίου τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε πως «για ακόμη μία φορά, ο τουρισμός έρχεται και πάλι στο επίκεντρο, με την ανησυχία όλων μας να είναι δικαιολογημένη», προσθέτοντας ότι  «ωστόσο, οφείλουμε τώρα παρά ποτέ άλλοτε, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, και με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να εντείνουμε την σκληρή δουλειά».

Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι η τουριστική περίοδος ξεκινά με ιδιαίτερα θετικά ποσοστά προκρατήσεων, υψηλότερα ακόμη και σε σχέση με το 2019, με τις προβλέψεις μεγάλων τουριστικών operators για υπερδιπλασιασμό στις εκτιμήσεις των κρατήσεών τους, με τις αεροπορικές εταιρίες να έχουν αυξήσει τις θέσεις τους και τους προορισμούς, ακόμη και σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα και με νέες απευθείας συνδέσεις (μετά από 2 χρόνια περιορισμών) με ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και με νέες αγορές, με σοβαρές προοπτικές για την χώρα μας, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στα «πρώτα απτά δείγματα αισιοδοξίας» για την περίοδο του Πάσχα, με υψηλές πληρότητες στη δυτική Ελλάδα και σε νησιά και υψηλό αριθμό αφίξεων από Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ισραήλ, Ισπανία και Ρουμανία.

«Παρά το αναμενόμενο 'σοκ' από το ξέσπασμα του πολέμου, η δυναμική με την οποία ξεκίνησε η φετινή χρονιά φαίνεται πως επιστρέφει» συνέχισε η κ. Ζαχαράκη και επεσήμανε ότι υπάρχει η προσδοκία, οι απώλειες των επισκεπτών για τη Β. Ελλάδα λόγω του πολέμου, να μετριαστούν, ή να αναπληρωθούν από αγορές που φαίνεται ότι προτιμούν το σύνολο της χώρας.

Η υφυπουργός Τουρισμού υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Τουρισμού και στη συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού Β. Κικίλια, καθώς και τη «ρητή εντολή» του Κ. Μητσοτάκη «να μη σταματήσει καθόλου η σκληρή δουλειά», η διερεύνηση των αγορών, με έμφαση στην διαμονή και στην εστίαση, στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό και με στόχευση για αποτελέσματα «και για τους δώδεκα μήνες του χρόνου» ως προς το κομμάτι της φιλοξενίας.

Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι η περίοδος της πανδημίας αποκάλυψε τη δυναμική που διαθέτει ο χώρος του τουρισμού, λέγοντας ότι συνεισέφερε συνολικά 10,65 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία, ένα αποτέλεσμα που ξεπέρασε και τον στόχο που είχε τεθεί για το 2021. «Την επιτυχία του κλάδου μαρτυρά το άλμα ανάπτυξης του 4ου, κατεξοχήν τουριστικού τριμήνου του 2021. Τα δεδομένα αυτά μας γεμίζουν σίγουρα υπερηφάνεια… Ως φαίνεται, τα στοιχεία που έχουμε ήδη στην διάθεσή μας είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, παρά τις εξελίξεις, τις οποίες παρακολουθούμε και αξιολογούμε διαρκώς» είπε.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» με το οποίο «δόθηκε η ευκαιρία σε πάνω από διακόσιες χιλιάδες Ελλήνων να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω ότι και φέτος θα προσφέρουμε πρόγραμμα, περισσότερο ευέλικτο, λιγότερο γραφειοκρατικό για τις επιχειρήσεις και σύντομα θα έχουμε λεπτομέρειες για τη χρήση του».

Η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε μια σειρά από ρυθμίσεις για τομείς, όπως, η γαστρονομία και ο οινοτουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο οικοτουρισμός, ο ορεινός και καταδυτικός τουρισμός, ο θρησκευτικός, αθλητικός, περιπατητικός ή ποδηλατικός τουρισμός, ενώ θα συνεχίσει να ενισχύει τον συνεδριακό τουρισμό αλλά και την διοργάνωση εκθέσεων. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν και οι πόροι, το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τα οποίους «έχουν δρομολογηθεί μία σειρά επενδυτικών έργων και υποδομών.

Ιδιαιτέρως, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε για τη Θεσσαλονίκη την επιτυχημένη έναρξη της κρουαζιέρας, με εξήντα μία προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και με πλειοψηφία αυτών homeporting. «Ήδη, ο ΟΛΘ ανακοίνωσε αύξηση 189% στην κρουαζιέρα. Στόχος μας, η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της ελληνικής κρουαζιέρας με αύξηση του homeporting, ιδίως για Αθήνα και Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε.

Ειδικότερα, στον τομέα της προβολής, σημείωσε ότι υπήρξαν δύο νέες ειδικές επικοινωνιακές εκστρατείες, η πρώτη το «Greece does have a Winter!» και η δεύτερη για το ελληνικό Σαββατοκύριακο, το Greek-end που ταιριάζει ιδιαίτερα και στη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, την πρώτη ελληνική πόλη που διακρίθηκε από την UNESCO για την ξεχωριστή γαστρονομική της κουλτούρα. «Είναι νομίζω ιδανική περίπτωση προορισμού Σαββατοκύριακου για το λεγόμενο city break Ελλήνων και ξένων επισκεπτών» είπε η κ. Ζαχαράκη.

Τέλος αναφέρθηκε και στην εκπαίδευση-επιμόρφωση, στα σεμινάρια σε ανθρώπους του κλάδου, αλλά και, για πρώτη φορά, στη δυνατότητα ξενόγλωσσου τμήματος για την προσέλκυση και ξένων σπουδαστών. «Δίνω ένα μήνυμα της συνέργειας της ένωσης δυνάμεων. Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας ελπίζοντας ότι δεν θα υπερβούμε μόνο την κρίση, αλλά θα υπερβούμε και τις προσδοκίες» τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας της η κ. Ζαχαράκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kikilias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Σημαντική η σκανδιναβική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό

Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, οι tour operators ενημέρωσαν ότι οι πτήσεις προς την Ελλάδα έφτασαν το 97% σε πληρότητα ενώ η Eurowings παρουσίασε αύξηση 30% των πτήσεων από την Β. Ευρώπη προς τη χώρα μας.
kikilias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Θα αυξηθούν οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ όλο το χρόνο

Όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού στόχος πλέον είναι η αύξηση των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και η επέκταση του πτητικού προγράμματος πέραν των καλοκαιρινών μηνών. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023 η Delta θα πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις.
kikilias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Αισιόδοξα μηνύματα για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, το τουριστικό ρεύμα στη χώρα παραμένει ισχυρό για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αναμένεται να ενισχυθεί περισσότερο μέσα από το νέο πρόγραμμα συνεργασία του ΕΟΤ με διεθνείς operators και αεροπορικές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Σημαντικά κέρδη από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει ένας πολύ ελκυστικός τουριστικός προορισμός για τους βορειοευρωπαίους συνταξιούχους εξαιτίας του χαμηλού κόστους ζωής.