ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έρχεται μέσα στον Ιούνιο η επιδότηση για αγορές ηλεκτρικών συσκευών

Πώς θα τρέξει το πρόγραμμα που θα επιδοτήσει 200.000 νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις και ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησής τους.

Μέσα στον Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, ενώ έως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου οι ωφελούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην ανακύκλωση της παλιάς συσκευής τους και στην αγορά της νέας. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα του προγράμματος αναμένεται να «βγει στον αέρα» περί τις 20 Μαΐου και η έναρξη των αγορών από τους καταναλωτές θα ξεκινήσει έως τις 7 Ιουνίου. 

Το σήμα για την έναρξη του προγράμματος «Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων, έδωσε στη χθεσινό του διάγγελμα για τις ανακοινώσεις των μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμών της ενέργειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να στείλει το μήνυμα της σημασίας της εξοικονόμησης ενέργειας. 

Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα αφορά ψυγείακαταψύκτες και κλιματιστικά και το κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να αντικαταστήσει έως τρεις συσκευές. Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονήσει το ΥΠΕΝ, εάν αντικατασταθούν και οι τρεις συσκευές ενεργοβόρες που είναι χαμηλής ενεργειακής κλάσης με καινούργιες πολύ υψηλής ενεργειακής κλάσης ένα νοικοκυριό μπορεί να έχει εξοικονόμηση που ξεπερνάει το 30% της ετήσιας κατανάλωσης. 

Στόχος είναι η επιδότηση 200 χιλιάδων νοικοκυριών και υπολογίζεται ότι θα οδηγηθούν σε ανακύκλωση 380.000 ηλεκτρικές συσκευές. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια και ανάλογα του εισοδήματος προκύπτει και η σχετική επιδότηση. Αν το ενδιαφέρον ξεπεράσει αυτό τον στόχο, τότε προβλέπεται κατάταξη των αιτήσεων με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια αλλά και λίστα επιλαχόντων οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.

Οι επιδοτήσεις θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, αξιολογώντας ταυτόχρονα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Η προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνοι. 

Η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από ειδική πλατφόρμα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται η σχετική αίτηση και από το κατάστημα αγοράς. Στην πλατφόρμα θα δηλώνονται οι συσκευές που θα αντικατασταθούν, το ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου και έναν λογαριασμό.

Εφόσον έχει εγκριθεί η αίτηση η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών από το κατάστημα. Οι επιδοτούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τις συσκευές που θέλουν να αγοράσουν με την προϋπόθεση ότι θα πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας ενώ υποχρεωτικά θα πρέπει να παραδίδεται η παλιά συσκευή που θα πρέπει να λειτουργεί. Το κατάστημα θα πρέπει στη συνέχεια να παραδίδει τις συσκευές αυτές στα συστήματα διαχείρισης ώστε να ανακυκλωθούν.

Πώς μπορούμε να επιλέξουμε οικονομικές ενεργειακά συσκευές

Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) πριν την αγορά των ηλεκτρικών συσκευών ο καταναλωτής πρέπει να έχει μελετήσει τις ανάγκες του νοικοκυριού ώστε να επιλέξει συσκευές κατάλληλου μεγέθους και τεχνικών χαρακτηριστικών. Φυσικά, σημαντικό είναι να επιλεγεί ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση, δηλαδή να είναι ενεργειακά αποδοτική συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Η ενεργειακή σήμανση που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας της συσκευής.

Προσοχή πρέπει να δίνεται στο σύστημα βαθμολόγησης καθώς στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α υπάρχουν ακόμα Α+, Α++ και Α+++. Η πιο ενεργειακά αποδοτική συσκευή ανήκει στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο πράσινο χρώμα/ Α+++), ενώ η λιγότερο αποδοτική συσκευή ανήκει στη χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο κόκκινο χρώμα/ G). Η σήμανση κάθε προϊόντος γίνεται με βέλος η αιχμή του οποίου είναι απέναντι από την αντίστοιχη τάξη ενεργειακής απόδοσής του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ακρίβεια της ενέργειας με τη διεύρυνση των επιδοτήσεων

Σήμερα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς τον Μάιο και Ιούνιο, ενώ ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο οι πρωτοβουλίες για πλαφόν. Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για το ρεύμα.
petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιβαλλοντικές άδειες με fast track σε έρευνες για φυσικό αέριο

Η αναφορά Μητσοτάκη σε αναβάθμιση των ερευνών σε έργα εθνικής σημασίας γεννά προσδοκίες για ένταξή τους στον νόμο για τις επενδύσεις fast track. Ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα των ερευνών σε έξι περιοχές της χώρας.
apolignitopoisi-lignitis-ependyseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρίαρχες οι ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, έμεινε στο περιθώριο ο λιγνίτης

Στο 10μηνο του 2022, για πρώτη φορά η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ήταν μεγαλύτερη από την παραγωγή από φυσικό αέριο και λιγνίτη. Καθυστερήσεις στο σχέδιο για αύξηση της παραγωγής λιγνίτη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «πολιορκία» από τις τιμές ρεύματος, εκτινάχτηκαν στα ύψη στην Ευρώπη

Συνεχής αύξηση και στην Ελλάδα, με την τιμή χονδρικής να ανεβαίνει από 319 ευρώ/μεγαβατώρα στα 377 ευρώ. Τεράστια αύξηση της τιμής φυσικού αερίου προβλέπει η Gazprom. Νέοι κίνδυνοι για τον κρατικό προϋπολογισμό.