ΓΔ: 789.71 1.35% Τζίρος: 38.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:29:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Δήμας: Σημαντική η συνεισφορά της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας

Τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, ο αριθμός των επιστημονικών προτάσεων που έχουν έμμεσα κατατεθεί από την ελληνική επιστημονική κοινότητα προς το ESRF για την χρήση ακτίνων-Χ είναι 36.

Ενεργή συμμετοχή σε πειράματα που πραγματοποιούνται στο European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) έχει η ελληνική επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, πετυχαίνοντας σπουδαία ερευνητικά αποτελέσματα και ευρήματα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας που έκανε αναφορά στα σημαντικά πειράματα που λαμβάνουν χώρα στην  Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση Ακτινοβολίας Synchrotron.

Τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, ο αριθμός των επιστημονικών προτάσεων που έχουν έμμεσα κατατεθεί από την ελληνική επιστημονική κοινότητα προς το ESRF για την χρήση ακτίνων-Χ είναι 36. Οι 19 από τις 36 προτάσεις προέρχονται από τον τομέα της φυσικής στερεάς κατάστασης, οι υπόλοιπες 16 προτάσεις μοιράζονται μεταξύ εφαρμοσμένης επιστήμης των υλικών, φαρμακευτικής, δομικής βιολογίας, μαλακής ύλης, επιστήμης επιφανειών και διεπαφών, χημείας, και επιστήμης περιβάλλοντος.

Επιπλέον, 1 επιστημονική πρόταση έχει κατατεθεί για την πραγματοποίηση βιομηχανικής έρευνας. Οι 36 προτάσεις που έχουν έμμεσα κατατεθεί από την Ελληνική επιστημονική κοινότητα προέρχονται από επιστήμονες οι οποίοι εδρεύουν στην Πάτρα, την Αθήνα/Αττική, το Ηράκλειο και την Θεσσαλονίκη.

Ο αριθμός των επιστημονικών δημοσιεύσεων σε επιστημονικές επιθεωρήσεις (με ανεξάρτητους κριτές) που έχουν παραχθεί από την ελληνική επιστημονική κοινότητα βασιζόμενες σε δεδομένα που καταγράφηκαν στο ESRF τα τελευταία 10 περίπου χρόνια είναι 125.
Από το πλήθος αυτό των δημοσιεύσεων 19 επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν αφήσει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός, μιλώντας για την πολιτική ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: «ESRF Information Day: The Use of Synchrotron Radiation in Science» που συνδιοργανώνεται από το ESRF, το Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras και το Greek Synchrotron Users Network (GrSUN), σημείωσε πως « η ευρωπαϊκή εγκατάσταση ακτινοβολίας synchrotron (European Synchrotron Radiation Facility - ESRF), που βρίσκεται στην Grenoble της Γαλλίας, είναι μια ερευνητική δομή μεγάλης κλίμακας, ένα υπερεργαστήριο ακτίνων-Χ».

Ανέφερε επίσης πως «στο ESRF παράγονται, μέσω ενός επιταχυντή ηλεκτρονίων, ακτίνες-Χ ιδιαίτερα υψηλής έντασης, δισεκατομμύρια φορές υψηλότερης από την ένταση των ακτίνων-Χ που χρησιμοποιούνται στις κοινές διαγνωστικές ιατρικές ακτινογραφίες. Στόχος είναι να μελετήσουν οι επιστήμονες τη δομή και τις ιδιότητες της άβιας και έμβιας ύλης, με ένα πρόσφατο παράδειγμα να είναι η μελέτη του ιού SARS-CoV-2.

Η ελληνική επιστημονική κοινότητα συμμετέχει ενεργά σε πειράματα που πραγματοποιούνται στο ESRF τα τελευταία χρόνια, πετυχαίνοντας σπουδαία ερευνητικά αποτελέσματα και ευρήματα.

Σήμερα είχα την ευκαιρία να μιλήσω για την πολιτική ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: "ESRF Information Day: The Use of Synchrotron Radiation in Science" το οποίο συνδιοργανώνεται από το ESRF, το Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras και το Greek Synchrotron Users Network (GrSUN)».

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει επίσημα σαν χώρα στο ESRF. Ωστόσο, η ελληνική επιστημονική κοινότητα συμμετέχει έμμεσα, δηλαδή ως υποστηρικτικό προσωπικό σε επιστήμονες που προέρχονται από χώρες μέλη της εγκατάστασης, σε πειράματα που πραγματοποιούνται στο ESRF τα τελευταία χρόνια.

Κατά μέσο όρο, τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, οι επιστημονικές προτάσεις για την παροχή χρόνου μέτρησης με την χρήση ακτίνων-Χ (στις οποίες τουλάχιστον ένα μέλος προέρχεται από την ελληνική επιστημονική κοινότητα) είναι λίγο παραπάνω από το 1% του ετήσιου διαθέσιμου χρόνου μέτρησης στο ESRF. Την ίδια περίοδο το ESRF παραχώρησε (μετά από ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση των επιστημονικών προτάσεων), κατά μέσο όρο, 0,35% του χρόνου μέτρησης ανά έτος για πειράματα στα οποία κάποιο μέλος της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας θα χρησιμοποιούσε έμμεσα τις εγκαταστάσεις του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Ισχυρή παρουσία των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως αμερικανικοί κολοσσοί εμπιστεύονται την Ελλάδα για να επενδύσουν και υπογράμμισε την στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για την επίτευξη των κοινών στόχων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Σε καλή θέση η χώρα παρά την ενεργειακή αβεβαιότητα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως χάθηκε για πάντα το πλεονέκτημα της κεντρικής Ευρώπης να προμηθεύεται σε χαμηλές τιμές το ρωσικό φυσικό αέριο και τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρα στον κλάδο ενέργειας.
adonis georgiadis-anaptyxis-katastimata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Θα κάνουμε όσα πρέπει νομικά για να ακυρώσουμε το «Turkaegean»

Ο υπουργός σημειώνει πως οι Τούρκοι έκαναν αίτηση απευθείας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό εκεί μία εξεταστής από κάποια βόρεια Χώρα διαπίστωσε ότι ουδείς άλλος είχε κατοχυρώσει αυτό το σήμα και το έδωσε στον πρώτο αιτούντα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα κονδύλια για ανάπτυξη

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως η ευρωπαϊκή αγορά είναι ο κυριότερος πελάτης μας στις εξαγωγές και αν οι μεγάλες αγορές της ευρωπαϊκής οικονομίας μπουν σε ρυθμούς ύφεσης τότε θα επηρεαστούν οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν πέντε έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τα πέντε νέα έργα έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για το περιβάλλον, τον αγροδιατροφικό τομέα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις μεταφορές.