ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kikilias, ypourgeio ygeias, koronoios
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Β. Κικίλιας: Αύξηση 306% των ταξιδιωτικών εισπράξεων στο πρώτο δίμηνο

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φετινών τουριστικών αυξήσεων και για την στρατηγική της χώρας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αύξηση 180% της κρουαζιέρας στη Βόρεια Ελλάδα και 130% στον Πειραιά.

Αισιόδοξα μηνύματα για την φετινή τουριστική περίοδο τόσο σε επίπεδο κρατήσεων όσο και στον τομέα των πρώτων αφίξεων στη χώρα βλέπει ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας που τονίζει τις αυξημένες τουριστικές ροές από τις ΗΠΑ σημειώνοντας πως «ο τουρισμός αποτελεί -και δικαίως- τη μεγάλη οικονομική δύναμη της χώρας» αναφέροντας πως η κυβέρνηση προσδοκά σημαντικά έσοδα το 2022 από τον κλάδο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις -μόνο για την Αθήνα- την περίοδο του φετινού Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου διαμορφώθηκαν στα 273 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 306% από την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ο υπουργός Τουρισμού επανέλαβε ότι «ταμείο» θα γίνει στο τέλος του 2022, ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πολύ ισχυρά πρώτα στοιχεία που επιβεβαιώνονται ήδη. «Για παράδειγμα, ήμασταν Ρουμανία δύο μέρες για τον οδικό τουρισμό. Οι Ρουμάνοι έχουν ως πρώτη χώρα στην οποία θα πάνε διακοπές φέτος την Ελλάδα. Την άλλη εβδομάδα, θα πάω στη Σερβία και θα συνεχίσουμε έτσι για να καλύψουμε ξέρετε και τη ρωσική αγορά που χάσαμε λόγω του πολέμου», δήλωσε.

Επίσης, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ποτέ δεν είχαμε 500.000 ταξιδιώτες απευθείας από την Αμερική στο ‘'Ελευθέριος Βενιζέλος'' και στην Αθήνα -με την πρώτη πτήση να ξεκινά στις 7 Μαρτίου- ερχόμενοι από Ατλάντα, Σικάγο, Βοστώνη και με τις τρεις αμερικανικές εταιρείες». Όπως ανέφερε, δε, ο κ. Κικίλιας μόνο από τις ΗΠΑ θα γίνονται 9 πτήσεις την ημέρα, ένας αριθμός που αντιστοιχεί δηλαδή σε 63 πτήσεις την εβδομάδα, ενώ -όπως είπε- διαφαίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν απευθείας πτήσεις με τα μεγάλα αεροδρόμια της Αμερικής και με τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κικίλιας στάθηκε ιδιαίτερα στα ποιοτικά στοιχεία των φετινών αφίξεων, καθώς και στη στρατηγική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας, η οποία υλοποιείται με μεθοδευμένες κινήσεις όλο αυτό το διάστημα, ως αποτέλεσμα της πολύ σκληρής δουλειάς -όπως τη χαρακτήρισε- από όλους τους ανθρώπους του τουρισμού, του ΕΟΤ, της Marketing Greece, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. «Στρατηγικά, η στόχευσή μας από τον χειμώνα, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα και το πώς θα "φωτίσουμε" και άλλους προορισμούς», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι ταξιδιώτες που φτάνουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα -ιδίως από την τουριστική αγορά των ΗΠΑ- είναι υψηλού εισοδήματος και ταιριάζουν στο προφίλ της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, στο οποίο στοχεύει η χώρα μας.

«Η στρατηγική μας είναι απλή. Φέρνουμε πιο νωρίς την έναρξη της τουριστικής περιόδου, πηγαίνουμε πιο αργά τη λήξη, δημιουργούμε ένα συγκεκριμένο "concept" και ενισχύουμε όλες τις περιοχές, έτσι ώστε τελικά χωρίς μεσάζοντες -καθέτως και οριζοντίως, αδιαμεσολάβητα- να φτάσει εισόδημα και να ενισχυθεί η εγχώρια οικονομία, όλα τα προϊόντα μας και η πρωτογενής παραγωγή μας», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι ήδη στον οδικό τουρισμό και στην κρουαζιέρα παρατηρείται μία αύξηση της τάξης 180% στη βόρεια Ελλάδα και του 130% στον Πειραιά, αντίστοιχα. Όπως πρόσθεσε, δε, ο υπουργός Τουρισμού η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της προτίμησης των Γάλλων επισκεπτών, ενώ πολύ σημαντικό είναι το κύμα των κρατήσεων από την Αγγλία, τη Γερμανία και τη σκανδιναβική αγορά. «Περιμένουμε ισχυρό ρεύμα -έπειτα από δύο χρόνια- και από την Αυστραλία. Έχουμε, επίσης, δύο απευθείας πτήσεις από τον Καναδά, ενώ και το Ισραήλ αποδεικνύεται σημαντικός εταίρος -πέρα από θέματα ασφάλειας, τεχνογνωσίας, ψηφιοποίησης και άμυνας- και στον τομέα του τουρισμού. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι έχουμε αυτά τα στοιχεία και τα νούμερα με κλειστή την Κίνα, όπως γνωρίζετε, λόγω της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε από τον υπουργό Τουρισμού για την εικόνα της Αθήνας, η οποία -όπως είπε- αναβαθμίζεται. «Η Αθήνα επιστρέφει δυναμικά. Οι τουρίστες κάνουν ουρά, περιμένοντας κάτω από την Ακρόπολη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Πλάκα, στου Ψυρρή. Οι καταστηματάρχες στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι μού μεταφέρουν ότι έχουν πολλές δεκαετίες να δουν τόσο πολύ κόσμο αυτή την εποχή», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει τα κενά που παρατηρούνται τη φετινή τουριστική περίοδο στην κάλυψη εποχιακών θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους προορισμούς, λόγω και των δύο ετών πανδημίας που προηγήθηκαν και που οδήγησαν τους εργαζόμενους στον τουρισμό να στραφούν σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε με σαφήνεια: «Εγώ θα ήθελα να υπάρχουν ποιοτικές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και εξακολουθώ να μιλάω και να παροτρύνω τους επαγγελματίες, τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες να προσφέρουν ποιοτικές θέσεις στους ανθρώπους τους. Οι πιο πολλοί είναι σωστοί επαγγελματίες, για εκείνους όμως που δεν είναι, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Τουρισμού θα προχωρήσουν σε αλλεπάλληλους ελέγχους σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε -πάνω και πρώτα απ' όλα- οι πρεσβευτές μας που είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, να αμείβονται αξιοπρεπώς και να εργάζονται έτσι όπως πρέπει».

Αναφερόμενος, τέλος, στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που ολοκληρώθηκε, χθες, και στις νέες προκλήσεις που τέθηκαν μέχρι τις εκλογές το 2023, ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως τη μόνη επιλογή. «Τον τρόπο με τον οποίο θέλει να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας τον είδαμε πριν από πέντε χρόνια και οδήγησε, σχεδόν, σε μία καταστροφή. Και ο κ. Ανδρουλάκης, όμως, είναι προφανές για τους δικούς του λόγους -που θα φανούν στην πορεία- ότι δεν θέλει να κυβερνήσει. Το θέμα είναι ποιος έχει την προσωπικότητα, την αγάπη για τους Έλληνες και ποιος νοιάζεται για τον μέσο πολίτη, ποιος θέλει να τους στηρίξει, να τους βοηθήσει και, φυσικά, ποιος μπορεί να κυβερνήσει. Και είναι προφανές σε όλους ότι, αυτή τη στιγμή, μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αποτελέσει αυτή την επιλογή», κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kikilias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Σημαντική η σκανδιναβική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό

Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, οι tour operators ενημέρωσαν ότι οι πτήσεις προς την Ελλάδα έφτασαν το 97% σε πληρότητα ενώ η Eurowings παρουσίασε αύξηση 30% των πτήσεων από την Β. Ευρώπη προς τη χώρα μας.
kikilias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Θα αυξηθούν οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ όλο το χρόνο

Όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού στόχος πλέον είναι η αύξηση των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και η επέκταση του πτητικού προγράμματος πέραν των καλοκαιρινών μηνών. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023 η Delta θα πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις.
kikilias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Αισιόδοξα μηνύματα για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, το τουριστικό ρεύμα στη χώρα παραμένει ισχυρό για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αναμένεται να ενισχυθεί περισσότερο μέσα από το νέο πρόγραμμα συνεργασία του ΕΟΤ με διεθνείς operators και αεροπορικές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Σημαντικά κέρδη από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει ένας πολύ ελκυστικός τουριστικός προορισμός για τους βορειοευρωπαίους συνταξιούχους εξαιτίας του χαμηλού κόστους ζωής.
kikilias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάλεσμα Κικίλια στους Γερμανούς για χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα

Ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει καλό προορισμό τον φετινό χειμώνα με την ενεργειακή κρίση, αναφέροντας ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα των υποδομών φιλοξενίας.