ΓΔ: 791.42 -0.88% Τζίρος: 65.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης. Πηγή φωτογραφία: ΑΔΜΗΕ

«Τρέχει» ο ΑΔΜΗΕ τη διασύνδεση με Αίγυπτο, εξετάζει μετοχική συμμετοχή

Συζητήσεις επίσης με Ιταλία, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία για νέες διασυνδέσεις ή αναβάθμιση υφισταμένων. Στόχος η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Επιταχύνει ο ΑΔΜΗΕ τις διαδικασίες για τη διασύνδεση του ενεργειακού δικτύου της χώρας με την Αίγυπτο και οι συζητήσεις των δυο διαχειριστών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Για τον σκοπό αυτό θα μεταβεί στο Καϊρο επιτελείο του ΑΔΜΗΕ το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τον εθνικό διαχειριστή ενέργειας της Αιγύπτου για τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου.

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και μετοχικής συμμετοχής του ΑΔΜΗΕ στο μεγάλο έργο διασύνδεσης των δύο χωρών. «Επί της αρχής, είμαστε προφανώς θετικοί να συμμετέχουμε μετοχικά σε ένα έργο το οποίο πιστεύουμε», είπε. 

Παράλληλα, ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο

Η ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, με στόχο η χώρα μας να αναβαθμιστεί σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Μεσογείου, αποτελεί στρατηγικό στόχο του ΑΔΜΗΕ. Όπως σημείωσε ο κ. Μανουσάκης ήδη στα βόρεια σύνορα της χώρας έχει αρχίσει η κατασκευή  της νέας διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, ενώ ταυτόχρονα ωριμάζουν οι μελέτες για δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία και σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με την ιταλική πλευρά για τη δυναμικότητας της σύνδεσης, αν θα είναι 1.000 ή 500 MW.

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν συζητήσεις και για νέες διασυνδέσεις. «Εξετάζουμε δυο νέες διασυνδέσεις σε συζητήσεις που έχουμε με τους ομολόγους μας στην Τουρκία και την Αλβανία, την οποία επίσης θα επισκεφτούμε πολύ σύντομα. Τέλος, θα αναβαθμίσουμε και την υφιστάμενη διασύνδεση που διαθέτουμε με τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτές οι διεθνείς διασυνδέσεις, θα επιτρέψουν τη διαφοροποίηση των πηγών και θα ενισχύσουμε τη θέση της χώρας ως ενεργειακού κόμβου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Μανουσάκης.

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε ότι έχει φέρει με επιτακτικό τρόπο στο προσκήνιο την ανάγκη για γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ανέφερε ότι εκτός των επενδύσεων σε ΑΠΕ, όπου η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, χρειαζόμαστε νέα έργα μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας, τόσο μεγάλου μεγέθους όσο και πιο μικρά, για να διευρύνουμε πραγματικά τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο και να επιταχύνουμε ουσιαστικά την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι απαραίτητη για την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.     

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης

Χθες η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θεμελίωσε τον νέο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί στην Σαντορίνη, από κοινού με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Damco Energy κ. Χρήστο Κοπελούζο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Cenergy Holdings και Hellenic Cables κ. Αλέξη Αλεξίου, επικεφαλής των αναδόχων εταιρειών του έργου. 

 

Η διασύνδεση Σαντορίνης - Νάξου, είναι ένα από τα μεγάλα ενεργειακά έργα που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030. Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ώστε η Σαντορίνη να ενσωματωθεί στο Σύστημα Υψηλής Τάσης πριν ξεκινήσει η επόμενη τουριστική περίοδος.

Το καλώδιο που θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι μήκους 82,5 χλμ., Υψηλής Τάσης 150 kV,με ενσωμάτωση οπτικών ινών. Πρόκειται να ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 435 μ. και θα θαφτεί για την προστασία του σε όλο το υποθαλάσσιο τμήμα της διασύνδεσης.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGeneration EU, ύψους 164,5 εκατ. ευρώ, ως μέρος της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

margaris-admie
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μάργαρης: Oλοκληρώνονται οι ποντίσεις των καλωδίων Κρήτης - Αττικής

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε ότι οι εγχώριες διασυνδέσεις σε θάλασσα και στεριά προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Το 2024 θα έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων στον ηπειρωτικό σύστημα.
photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φάση... απογείωσης τα έργα ΑΠΕ στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Ο ΑΔΜΗΕ προτείνει αύξηση της συνολικής χωρητικότητας έργων ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα. Αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε κορεσμένες περιοχές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Έως και 8,5 δισ. ευρώ τα κέρδη από τις νησιωτικές διασυνδέσεις

Στα 4,1 δισ. ευρώ φτάνει το ύψος των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο πλάνο του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2022-2031, ωστόσο το κόστος αναμένεται να αυξηθεί καθώς γίνεται αναθεώρηση του προϋπολογισμού προς τα πάνω λόγω της ανόδου του κόστους των υλικών.
ADMIE-SKIATHOS-EVOIA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΑΔΜΗΕ εγκαινίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου - Εύβοιας

Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη τεχνική πολυπλοκότητα το οποίο από τις 11 Ιουλίου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημική κρίση.
ADMHE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια έργα στο δίκτυο κινδυνεύουν από την κόντρα της ΡΑΕ με ΑΔΜΗΕ

Διαχειριστής και Ρυθμιστική Αρχή έχουν εμπλακεί σε σκληρή αντιπαράθεση για την αμοιβή που θα λαμβάνει ο ΑΔΜΗΕ. Ποιος είναι ο προγραμματισμός των έργων στο δίκτυο υψηλής τάσης που μπορεί να τεθεί υπό αναθεώρηση.