ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ομόλογα: Αυξήθηκε περίπου 1% η απόδοση του 10ετούς μετά τη διακοπή του ΡΕΡΡ

Μόνον στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου, το πακέτο των ομολόγων που αγόρασε η Τράπεζα της Ελλάδος από τη δευτερογενή αγορά για λογαριασμό της ΕΚΤ, ανήλθε σε 1,628 δισ. ευρώ.

Στα 38,5 δισ. ευρώ ανήλθε η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του προγράμματος της πανδημίας ΡΕΡΡ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, έως τις 22 Μαρτίου (σ.σ το πρόγραμμα τερματίστηκε στο τέλος Μαρτίου) η αξία των ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 38,5 δισ. ευρώ. Μόνον στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου, το πακέτο των ομολόγων που αγόρασε η Τράπεζα της Ελλάδος από τη δευτερογενή αγορά για λογαριασμό της ΕΚΤ, ανήλθε σε 1,628 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν, ενώ, ειδικά για τα ελληνική ομόλογα τα οποία δεν συμμετέχουν στα άλλα προγράμματα αγοράς, θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία. Ωστόσο, τον Απρίλιο, οι καθαρές αγορές της ΕΚΤ ήταν αρνητικές κατά 4 εκατ. ευρώ (οι λήξεις δηλαδή των ομολόγων ήταν κατά 4 εκατ. ευρώ περισσότερες των όποιων αγορών) γεγονός που σε ένα βαθμό αντανακλάται στην μεγάλη υποχώρηση των τιμών τον προηγούμενο μήνα και τη συνακόλουθη αύξηση των αποδόσεών τους.

Eίναι ενδεικτικό ότι στο τέλος Μαρτίου, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 2,8% ενώ τις προηγούμενες ημέρες άγγιξε το 3,7%.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,60% από 3,67% χθες, έναντι 1,00% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,60% από 2,57% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα, η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος να κυμαίνεται στο 1,0530 δολ. από το επίπεδο του 1,054 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στο 1,0554 δολ..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνουν οι αγορές ομολόγων από ΕΚΤ, πιο κοντά η αύξηση επιτοκίων

Σχεδόν βέβαιη η λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων μέσα στο γ' τρίμηνο, ενώ η ΕΚΤ διατηρεί ευελιξία για τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια. Επαναλαμβάνει ότι θα στηριχθεί, εάν χρειαστεί, η ελληνική οικονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις όροι από τον οίκο Fitch για νέα αναβάθμιση της Ελλάδας

Σταθερή μείωση του χρέους, βελτίωση ενεργητικού των τραπεζών και των αναπτυξιακών προοπτικών και επιδόσεων περιμένει ο οίκος για να προχωρήσει σε αναβάθμιση. Η ΕΚΤ προστατεύει την Ελλάδα από μια απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Μήνυμα εμπιστοσύνης η απόφαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η συνετή δημοσιονομική πολιτική ώστε η Ελλάδα να ισχυροποιηθεί περισσότερο και να αποκτήσει το ταχύτερο δυνατόν επενδυτική βαθμίδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτές οι «στρόφιγγες» από την ΕΚΤ παρά την άνοδο του πληθωρισμού

Χωρίς αλλαγές η πολιτική της κεντρικής τράπεζας, που διατηρεί τα επιτόκια στο μηδέν και θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς τις αγορές ομολόγων, παρά την αναθέρμανση του πληθωρισμού.