ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
diakopes-tourismos-skyexpress-ethniki
Φώτο: Shutterstock

Δημιουργία Ταμείου Αποζημιώσεων για τουριστικά γραφεία ζητά ο κλάδος

Σύμφωνα με την πρόταση του Συνδέσμου τουριστικών γραφείων το ταμείο θα προσφέρει αξιοπιστία στα ελληνικά ταξιδιωτικά πακέτα καθώς στόχος του είναι να διασφαλίζει τα χρήματα σε περιπτώσεις αδυναμίας του οργανωτή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών που ήδη διαθέτουν αντίστοιχους μηχανισμούς στα οργανωμένα ταξίδια, εκπρόσωποι του συνδέσμου ταξιδιωτικών γραφείων HATTA ζητά τη δημιουργία Ταμείου Αποζημίωσης (compensation fund) στον κλάδο των τουριστικών γραφείων της Ελλάδας που να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς.

Όπως δήλωσε στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, ο αντιπρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Μάριος Καμμένος σε πάνελ στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι φορέων οργανωμένου τουρισμού της Ευρώπης (ECTAA), της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Δανίας, επιδίωξη του Συνδέσμου είναι να θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα compensation fund για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων, το compensation fund έχει θεσπιστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σε ρόλο εγγυητή, και στόχος του είναι να διασφαλίζει τα χρήματα σε περιπτώσεις αδυναμίας του οργανωτή να ανταποκριθεί στην υλοποίηση του ταξιδιού.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΗΑΤΤΑ, ένα τέτοιο fund, εξειδικευμένο στα ελληνικά δεδομένα, επηρεασμένο από την τεχνογνωσία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και διαχειριζόμενο από τον Σύνδεσμο, θα μπορέσει να δώσει βιώσιμες λύσεις για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Το fund θα προσφέρει αξιοπιστία στα ελληνικά ταξιδιωτικά πακέτα, εξήγησε ο κ. Καμμένος, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα προς τα εμπρός».

Άλλωστε, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, τα τουριστικά γραφεία της Ελλάδας, στα οποία δόθηκε η δυνατότητα των voucher, θα συναντούσαν πολύ λιγότερα προβλήματα εάν είχαν το «μαξιλάρι» του fund. «Έχουμε δει τα οφέλη των fund σε άλλες χώρες, και η θεσμοθέτησή του είναι αναγκαιότητα εάν θέλουμε να γίνουν βήματα στον κλάδο τουριστικών γραφείων. Επιπλέον, σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε την τεχνογνωσία των ευρωπαίων συνεργατών μας». Οι συμμετέχοντες στο πάνελ συμφώνησαν ότι η δημιουργία compensation fund στα οργανωμένα ταξίδια είναι αναγκαία συνθήκη για τον τουρισμό κάθε χώρας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Ενώσεων Ταξιδιωτικών Γραφείων, WTAAA, ο Lars Thykier, παρουσίασε το Travel Guarantee Fund που είναι σε ισχύ στη Δανία και το οποίο χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες.

Ειδικότερα, το πρώτο fund αφορά τα ταξιδιωτικά πακέτα, ιδρύθηκε το 1979 και καλύπτει τις ανάγκες του οργανωμένου ταξιδίου, το δεύτερο fund αφορά αποκλειστικά τις πτήσεις, ιδρύθηκε το 2015 και καλύπτει αντίστοιχα τις ανάγκες που προκύπτουν για τις αερομεταφορές, και το τρίτο fund αφορά τις έκτακτες περιστάσεις, ιδρύθηκε το 2020 και καλύπτει το δανεισμό των τουριστικών γραφείων/tour operator. Το Fund προσφέρει εγγυήσεις για περισσότερους από 600 Δανούς tour operator.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ολλανδικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Τουριστικών Πρακτόρων, ANVR, Frank Oostdam, αναφερόμενος στο παράδειγμα της χώρας του, δήλωσε ότι το σύστημα compensation fund της Ολλανδίας τα τελευταία χρόνια δεν επιβάρυνε τους οργανωτές ταξιδίων αλλά ούτε και τους ταξιδιώτες, καθώς βασιζόταν σε επενδύσεις. Ωστόσο, μετά τις συνέπειες της πανδημίας, υπήρξε επιβάρυνση των ταξιδιωτών με μια μικρή επιπλέον χρέωση στα ταξιδιωτικά πακέτα.

Άνοδος του τουριστικού ρεύματος προς Ελλάδα

Οι τάσεις που θα επικρατήσουν στα ταξίδια το 2022 είναι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής, η επιστροφή των ταξιδιωτών στα τουριστικά γραφεία για λόγους ασφάλειας και η μεγάλη άνοδος του τουρισμού στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα.

Ο κ. Thykier, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την εφετινή χρονιά και δήλωσε ότι το 2022 ο τουρισμός θα προσεγγίσει το 70% των επιπέδων 2019. Όσον αφορά στην αγορά της Δανίας, αναφέρθηκε στην τάση για κρατήσεις last minute, μέχρι και μια εβδομάδα πριν το ταξίδι, και ανέδειξε ως δημοφιλείς προορισμούς της χρονιάς την Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Μεσόγειο και τη δυτική Ευρώπη και στη συνέχεια την Τουρκία, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η Ελλάδα έχει πέσει στη δεύτερη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών για φέτος, με πρώτο την Τουρκία, όπως αποκάλυψε ο κ. Niewiadomski, καθώς ο ανταγωνισμός φέτος εντείνεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί διστακτικότητα στις κρατήσεις.

Ο κ. Bachmann προέβλεψε επίπεδα αφίξεων από τη Γαλλία σχεδόν σε επίπεδα 2019 (1,5 εκατ.) όσον αφορά την αγορά των τουρ οπερέιτορ. Οι Γάλλοι φέτος προτιμούν προορισμούς της δυτικής Ευρώπης και επέστησε την προσοχή στις τιμές, καθώς οι αυξήσεις των πακέτων που υπερβαίνουν το 8% δίνουν τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να ακυρώσουν και να επιλέξουν άλλον προορισμό στη συνέχεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Για την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 θα δίνεται η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων πληρωμής για τα vouchers που εξαργυρώθηκαν από 01.08.2021 έως 31.12.2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία των ξενοδόχων για την πορεία της τουριστικής χρονιάς

Οι ξενοδόχοι ζητούν παρεμβάσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση ενώ αναφέρουν πως από τα ζητήματα που χρειάζονται να αντιμετωπιστούν επίσης είναι οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και ζήτησαν να υπάρξουν δράσεις ενίσχυσης προς αυτή την κατεύθυνση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλησιάζει στα προ πανδημίας επίπεδα η επιβατική κίνηση στην Ελλάδα

Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια τον Απρίλιο σημειώνοντας άνοδο κατά 555% έναντι του 2021 ενώ και οι πτήσεις αυξήθηκαν κατά 153%. Μόλις 1,1% μικρότερη η κίνηση αεροσκαφών σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει τις πύλες του το πρώτο ξενοδοχείο Selina στο νησί της Πάρου

Το Selina Paros βρίσκεται στον κόλπο της Πούντας σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο και την Παροικιά. Το ξενοδοχείο έχει 110 δωμάτια, πισίνα με κοκτέιλ μπαρ, θέα στη θάλασσα, εστιατόριο στον τελευταίο όροφο, στούντιο ευεξίας και χώρο γιόγκα.