ΓΔ: 1273.48 0.25% Τζίρος: 70.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
Φωτο: Shutterstock

Ι. Σμυρλής: Τεράστια αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στο ελληνικό real estate

Την αξία και την σημερινή κατάσταση του κλάδου του real estate, ανέλυσε ο πρόεδρος της Enterprise Greece και Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ), Ιωάννης Σμύρλης, στα πλαίσια της εκδήλωσης του 1ου Real Estate Forum.

Τα χαρακτηριστικά και το ενδιαφέρον του 1ου Real Estate Forum 2022 παρουσίασε ο πρόεδρος της Enterprise Greece, σήμερα. O Ιωάννης Σμυρλής, περιέγραψε την σημασία του real eastate, για την ανάπτυξη της οικονομίας υπενθυμίζοντας πόσο επλήγη ο συγκεκριμένος κάδος από την κρίση της οικονομίας και του Covid19, ενώ  εξέφρασε την αισιοδοξία του για την σημερινή και την μελλοντική πορεία του κλάδου. Τέλος επικρότησε την κυβερνητική πολιτική ως πολύ φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει το 1ο Real Estate Forum 2022 ανέδειξε στον χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, τονίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για όλα τα δεδομένα στον κλάδο των κτηματομεσιτικών, να πληροφορηθούν για τις νέες τάσεις που ισχύουν για τα οικιστικά, τουριστικά, εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα, αλλά πάνω απ' όλα δίνει την ευκαιρία σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο να συμμετέχουν ενεργά στο δημόσιο διάλογο.

Το 1o Real Estate Forum 2022 διοργανώθηκε στο πλαίσιο της μοναδικής έκθεσης για το Real Estate στην Ελλάδα, της 2ης Premium Real Estate Expo, από την εταιρεία RMI.

Ο κ. Σμυρλής επισήμανε ότι το real estate αποτελεί έναν από τους παραδοσιακούς κλάδους προσέλκυσης επενδύσεων, ο οποίος δοκιμάστηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, το 2021 πέρασε σε τροχιά ανάκαμψης με σταθερό ρυθμό και ειδικά όσον αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες υψηλών προδιαγραφών. Ειδικότερα, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις άγγιξαν σχεδόν τα 1,17 δισ. ευρώ σε εισροές για αγορά ακινήτων, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2020.

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων στη χώρα μας, έχει πλέον σταθερό ρυθμό και έχει ενισχυθεί με σημαντικά εφόδια. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, όπως είπε, και ο νόμος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δημιουργούν ένα νέο, ευέλικτο και ευνοϊκό περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της κτηματομεσιτικής. Σημείωσε δε ότι σημαντικοί παίκτες του τουρισμού παγκοσμίως έχουν επιλέξει τη χώρα μας για να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους για την κατασκευή και ανάπτυξη ακινήτων.

Ο κ. Σμυρλής κάνοντας, τέλος, μνεία στην φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης, έδωσε έμφαση στην ψηφιοποίηση πολλών και χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, στο σχεδιασμό και εφαρμογή μίας σειράς σημαντικών επενδυτικών κινήτρων, καθώς επίσης και στον παράλληλο συντονισμό των παραγωγικών Υπουργείων. Όπως ο ίδιος τόνισε σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα, η χώρα μας για το 2021 σημείωσε ρεκόρ 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, φτάνοντας τα 5,1 δισ. ευρώ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εισροή ΑΞΕ από το 2002. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνες, η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρωτογενής τομέας στις προτεραιότητες της Enterprise Greece

Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ύψιστης σημασίας για τις περισσότερες χώρες, λόγω της επιτακτικής ανάγκης εύρεσης λύσεων στο θέμα της επισιτιστικής επάρκειας. Στήριξη ελληνικών εταιρειών που προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμικά συμμετείχε η Ελλάδα στην έκθεση Αmerican Film Market

Η παρουσία της χώρας μας στη φετινή διοργάνωση, έδωσε σημαντική ώθηση στην προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων στον οπτικοακουστικό κλάδο, αλλά και για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής δημιουργικής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο.
Thessaloniki_real estate_akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας, Κ. Τζάρος σημείωσε πως το 2022 έπεσαν στην ελληνική κτηματαγορά 2 δισ. ευρώ, που ήταν περισσότερα κατά 68% συγκριτικά με το 2021.