ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
masoutis
Φώτο: Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Μασούτης

Πολιτικές για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας ζητάει η ΚΕΕΕ

Σε ομιλία του στην γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ο πρόεδρος της, Γιάννης Μασούτης τόνισε την αναγκαιότητα εξασφάλισης ενός σχεδίου ενεργειακής θωράκισης της χώρας, εμφανίστηκε ωστόσο αρκετά αισιόδοξος.

Έκκληση για την κατάρτιση ενός ρεαλιστικού και αποτελεσματικού σχεδίου για την ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδας, έκανε σήμερα ο Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος της ΚΕΕΕ στο πλαίσιο της γενικής της συνέλευσης.

«Για τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε περιβάλλον ταραγμένο. Ωστόσο, έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Οι Έλληνες επιχειρηματίες γνωρίζουν από κρίσεις. Κι έχουν αποδείξει ότι στα δύσκολα ξέρουν να αγωνίζονται και να επιβιώνουν».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Μασούτης στην κεντρική ομιλία του σήμερα, δεύτερη ημέρα της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ στο Ναύπλιο, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, γενικών γραμματέων υπουργείων, βουλευτών και εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης Αργολίδας και 180 επιμελητηριακών εκπροσώπων - επιχειρηματιών από όλη την χώρα.

Ο κ. Μασούτης τόνισε πως με το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, ικανοποιήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, οι προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΕΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τα αναχώματα που δημιουργούνται με το νέο πακέτο μέτρων είναι σημαντικά. Ωστόσο, οι δυσκολίες παραμένουν. Έχουμε μια κρίση παγκόσμιας και πανευρωπαϊκής κλίμακας, την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε κράτος ξεχωριστά. Χρειάζεται διαχείριση και παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τόνισε τη σημασία της συνολικής αντίδρασης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογη με αυτή που είδαμε στην περίπτωση της πανδημίας και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση να προχωρήσει μονομερώς και να εφαρμόσει ένα εθνικό πλέγμα μέτρων. Και πολύ σωστά έπραξε αλλά οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες. Ξέρουμε πολύ καλά τι προσπάθεια χρειάστηκε τα προηγούμενα χρόνια, για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα… Σήμερα έχουμε καταφέρει να ελέγχουμε το έλλειμμα και το χρέος. Έχουμε καταφέρει να μιλάμε για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις -αντί για αυξήσεις. Έχουμε καταφέρει να είμαστε ένα βήμα πριν από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Για να μπορεί η χώρα - αλλά και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά - να δανείζονται φθηνότερα.

Σε αυτό το σημείο φτάσαμε με κόπο και θυσίες. Και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω.Τα μέτρα στήριξης είναι απαραίτητα και πρέπει να συνεχιστούν για όσο χρειαστεί. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο λογαριασμός αργά η γρήγορα θα έρθει σε εμάς.

Γι' αυτό - πέρα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις - συνεχίζουμε να ζητάμε λύσεις και μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέτρα που θα δώσουν στις χώρες τη δυνατότητα να διαχειριστούν αυτή την κρίση».

Πολιτικές για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας

Σχετικά με την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, ο πρόεδρος τόνισε ότι τα επιμελητήρια συνεχίζουν να ζητούν πολιτικές και όπως εξήγησε: «Ζητάμε μέτρα και επενδύσεις για να αποκτήσει η Ελλάδα περισσότερη ενεργειακή αυτονομία και να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

Ζητάμε να προχωρήσει ταχύτερα η μετάβαση σε μορφές ενέργειας πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και πιο φθηνές για τον καταναλωτή, για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά.

Οι επιδοτήσεις θα μας βοηθήσουν να σταθούμε στα πόδια μας σήμερα.

Δεν εξασφαλίζουν, όμως, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αύριο.

Αυτό θα γίνει μέσα από τη διατήρηση της σταθερότητας. Της δημοσιονομικής ισορροπίας και της αξιοπιστίας της χώρας.

Θα γίνει μέσα από την εφαρμογή της κατάλληλης ενεργειακής πολιτικής.

Και βεβαίως θα γίνει μέσα από τη σωστή αξιοποίηση των πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, που έχουμε στη διάθεσή μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε αρκετά ώριμα και επιλέξιμα έργα, τα οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν και να κινητοποιηθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Ελλάδα κατόρθωσε να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό ενεργειακό κόμβο

Σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρεται διεξοδικά και στα θέματα που συζητήθηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι με τον Κλιματικό Νόμο, που αποτελεί προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Οι στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης από τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Αν. Κατραούρας, Γενικό Διευθυντή, Head of Commercial Banking, της Τρ. Πειραιώς, η παρούσα συγκυρία, εμπεριέχει πολλές προκλήσεις και ταυτόχρονα, δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάροχος άλλαξε τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετά από αγωγή καταναλωτών

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η ΕΚΠΟΙΖΩ θα στραφεί και κατά άλλων προμηθευτών που κάνουν χρήση ρητρών αναπροσαρμογής και έχουν παράνομα μετατρέψει σταθερά τιμολόγια σε κυμαινόμενα.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα αντέξει στις πιέσεις από τον πόλεμο η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Όπως σημειώνει η Eurobank, οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 3% τα έτη 2022 και 2023 και θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιφυλακτικοί οι ευρωπαίοι μικρομεσαίοι για το ενεργειακό σχέδιο της ΕΕ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς σημείωσε πως παρά τις επιφυλάξεις οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζουν αρκετά σημεία του σχεδίου.