ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
Φωτο: ΕΚΤ

Τρεις αυξήσεις επιτοκίων αναμένουν από την ΕΚΤ για το 2022 οι αναλυτές

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι αυξήσεις θα γίνουν Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο ενώ η οικονομία της ευρωζώνης θα τρέξει φέτος με ρυθμό 2,8%, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,7%.

Σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων θα προχωρήσει φέτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να κατορθώσει να «μαζέψει» τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, όπως εκτιμούν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ευρωζώνης να φθάσει στο τέλος του 2022 στο +0,25%, ενώ το επιτόκιο αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο και θα φθάσει στο 0,5% από 0% που είναι σήμερα. 

Σημειώνεται ότι σε προηγούμενη έρευνα του πρακτορείου οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε φέτος μόνο σε μία αύξηση των επιτοκίων, αλλά η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και η πιο επιθετική πολιτική που ακολουθούν Fed και Τράπεζα της Αγγλίας, την αναγκάζουν να δράσει και αυτή με πιο δυναμικό τρόπο. 

Τρεις αυξήσεις αναμένουν οι αναλυτές 

 

Την αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο έχει προαναγγείλει, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατη ομιλία της, ενώ υπέρ αυτής της κίνησης έχουν ταχθεί πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. 

Όπως είχε επισημάνει χαρακτηριστικά «πρώτον, θα τερματίσουμε τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Κρίνοντας από τα εισερχόμενα στοιχεία, η προσδοκία μου είναι ότι αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του τρίτου τριμήνου. Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί λίγο καιρό μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων. Δεν έχουμε ακόμη προσδιορίσει επακριβώς την έννοια του "κάποια στιγμή", αλλά ήμουν πολύ σαφής ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο λίγων μόνο εβδομάδων. Μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, η διαδικασία ομαλοποίησης θα είναι σταδιακή».

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα φθάσει φέτος στο 2,8% και θα υποχωρήσει στο 2,3% το 2023, δηλαδή κατά 0,1% χαμηλότερα σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις τους και για τα δύο έτη. 

Παράλληλα προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει φέτος στο 6,7% και θα μειωθεί στο 2,6% το 2023, ενώ αναμένουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει χαμηλότερα του 2%, δηλαδή τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, πριν από το 2024. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Lagarde
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια, με όρους η στήριξη από την ΕΚΤ

Tα μέτρα στήριξης λόγω της ενεργειακής κρίσης, πρέπςι να είναι προσωρινα και στοχευμένα, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος τροφοδότησης του πληθωρισμού, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων είναι η ΕΚΤ

Σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης, Ιζ. Σνάμπελ, παρά τον κίνδυνο διολίσθησης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση η ΕΚΤ οφείλει να εκπληρώσει τη βασική εντολή της και να «πατάξει» τον πληθωρισμό.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια, πολύ υψηλός ο πληθωρισμός

Σε επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση οδηγείται το 2023 η ευρωζώνη, πάνω από τον στόχο του 2% θα παραμείνει ο πληθωρισμός έως και το 2024. Προτροπή στις κυβερνήσεις για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τζάμπο» αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ κατά 0,75% και έρχονται κι άλλες

Τη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της στα τρία βασικά επιτόκια αποφάσισε η ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ενισχύεται και θα απαιτηθούν και άλλες αυξήσεις, το ύψος των οποίων θα κριθεί με βάση τα στοιχεία.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων αλλά σταδιακά και με μέτρο

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως μια υπέρμετρα επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, κλονίζοντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ, και να προκαλέσει χωρίς λόγο ζημιά στην οικονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Ανοικτό ενδεχόμενο αύξησης 0,5% στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η αύξηση του Σεπτεμβρίου θα αποφασιστεί με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Προχωρούν οι εργασίες για νέο μέσο παρέμβασης στην αγορά ομολόγων.