ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia
Φωτο: Shutterstock

Πώς δικαιώνονται φορολογούμενοι για υπερβολικούς φόρους και πρόστιμα

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα από όσους προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών νίκησαν την εφορία και μείωσαν τους φόρους. Ποια είναι η βασική προϋπόθεση για να κατατεθεί ενδικοφανής προσφυγής.

Δικαίωση στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) βρήκαν σχεδόν τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους που υπέβαλλαν προσφυγή, ζητώντας την ακύρωση αποφάσεων του φοροελεγκτικού μηχανισμού για επιβολή πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων μετά από έλεγχο των υποθέσεων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ΔΕΔ αποδέχθηκε το 29% των προσφυγών και προχώρησε σε διαγραφές φόρων ικανοποιώντας τα αιτήματα των φορολογούμενων. Ειδικότερα, από τις 3.354 προσφυγές η ΔΕΔ διεκπεραίωσε 1.731, από τις οποίες έκανε δεκτές 772 ενώ απέρριψε 1.164 δηλαδή επτά στις δέκα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των φορολογούμενων που προσφεύγουν στην ΔΕΔ για να προσβάλλουν εκκαθαριστικά της εφορίας που «φουσκώνουν» τον φόρο-λογαριασμό. Αρμόδιοι παράγοντες αποδίδουν το γεγονός στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις των ετών 2000-2016, με τις οποίες παρατάθηκαν πέραν της πενταετίας οι προθεσμίες παραγραφής χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων καθώς και στα λάθη στον καταλογισμό των φόρων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. 

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που αφορούν την επιβολή αυτοτελών προστίμων από 100 έως 500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τα οποία ακύρωσε η ΔΕΔ με το σκεπτικό ότι τροποποιήσεις αυτές αφορούν πληροφοριακού χαρακτήρα στοιχεία που δεν επηρεάζουν τα ποσά των φόρων που έχουν προκύψει με τις αρχικές δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι για να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή οι φορολογούμενοι πρέπει προηγουμένως να καταβάλλουν το 50% των ποσών που τους βεβαίωσε η εφορία. Για να αποφύγει κανείς το 50% πρέπει να προσκομίσει επαρκή στοιχεία στην ΔΕΔ, που να δικαιολογούν την αναστολή καταβολής για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών πρέπει να εγκρίνει το αίτημά τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2021 τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους βρήκαν το δίκιο τους στην ΔΕΔ ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τη σύσταση της υπηρεσίας το 2013. Ειδικότερα με βάση τις οριστικές αποφάσεις της υπηρεσίας το 36% των φορολογούμενων δικαιώθηκε μερικώς ή ολικώς γλιτώνοντας από την πληρωμή φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων χιλιάδων ευρώ που τους είχαν επιβάλλει τα ελεγκτικά κέντρα και οι ΔΟΥ για φορολογικές παραβάσεις.

Συγκεκριμένα, το 2021:

  • Εξετάστηκαν 10.268 προσφυγές ή το 82,4% των υποθέσεων.
  • Εκδόθηκαν 3.658 αποφάσεις  που έκαναν δεκτή την προσφυγή εν μέρει ή εν όλω.
  • Εκδόθηκαν 4.721 αποφάσεις  που απέρριψαν την προσφυγή.
  • Για 77 αποφάσεις δηλώθηκε παραίτηση και μπήκαν στο αρχείο.
  • Για 1.812 υποθέσεις εξέπνευσε η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία εξέτασης και σιωπηρώς απορρίφθηκαν.
  • 3.291 προσφυγές παραμένουν σε εκκρεμότητα για να εξεταστούν φέτος.
  • 3.069 προσφυγές που απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ έχουν προσβληθεί στα διοικητικά δικαστήρια.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων, ανοικτό ενδεχόμενο παράτασης

Μόνο τέσσερις στους δέκα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος και εξετάζεται παράταση, αλλά χωρίς να παραταθεί αντίστοιχα και η προθεσμία για την πρώτη δόση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 από ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ

Τα στοιχεία των μεταβολών στην ακίνητη περιουσία θα αντλούνται αυτόματα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty. Ποιες άλλες ψηφιακές υπηρεσίες προγραμματίζει να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα επιστρέψουν με τόκο τα ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Στα μέσα Ιουνίου βγαίνει ο λογαριασμός για τα επιστρεπτέα ποσά με «κούρεμα» έως και 75%, ενώ θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι για παράνομη είσπραξη και όσοι εντοπιστούν θα επιστρέψουν εντόκως τα φθηνά δάνεια.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα εκκαθαριστικά της επιστρεπτέας, πώς «κουρεύεται» έως 75%

Μέσα στις επόμενες ημέρες η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την επιστροφή των φθηνών δανείων στο κράτος. Ξεχωριστή εκκαθάριση για κάθε γύρο της επιστρεπτέας. Τι θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις.