ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lagarde, EKT, ECB
Πηγή: ΕΚΤ

Νέο «σήμα» Λαγκάρντ για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα γίνει «μερικές εβδομάδες» μετα την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα τέλη Ιουνίου.

Ένα ακόμη μήνυμα προς τις αγορές αλλά και τις κυβερνήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από μία 10ετία τον Ιούλιο έστειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Σε δηλώσεις της στην ολλανδική τηλεόραση η κα Λαγκάρντ υποβάθμισε την πιθανότητα η πρώτη αυτή αύξηση να είναι κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες για τον ρυθμό ανάκαμψης της ευρωζώνης. 

Με ένα αυξανόμενο ποσοστό μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να τάσσονται υπέρ της αύξησης, η κα Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η πρώτη αύξηση θα γίνει «μερικές εβδομάδες» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η οποία πραγματοποιείται στα τέλη Ιουνίου. 

«Θα ακολουθήσουμε την πορεία της διακοπής των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων», σημείωσε και προσέθεσε ότι «στη συνέχεια, κάποια στιγμή μετά από αυτό - που θα μπορούσε να είναι μερικές εβδομάδες - θα αυξήσουμε τα επιτόκια».

Τα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ εκφράζουν όλο και πιο έντονες ανησυχίες για τη διατήρηση του πληθωρισμού κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και θεωρούν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί λόγω και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ νέα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού απειλούν την ανάκαμψη που κατέφθασε αμέσως μετά τον δεύτερο κύκλο της πανδημίας. 

Σε ένδειξη των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, ο Ολλανδός Κλάους Νοτ έγινε αυτή την εβδομάδα το πρώτο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που έθεσε την ιδέα μιας κίνησης 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο, αν και μόνο αν τα στοιχεία επιδεινωθούν. 

Ερωτηθείσα σχετικά με μια πιθανή αύξηση αυτού του μεγέθους, η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι «δεν είναι κάτι που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή», τονίζοντας ότι μοιράζεται «την ίδια κατεύθυνση» με τον κ. Νοτ, αλλά και ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύεται η οικονομική ανάπτυξη.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό γίνεται αρκετά σταδιακά, ώστε να μην βάλουμε φρένο σε αυτό το αυτοκίνητο που κινείται. Πρέπει σίγουρα να σηκώσουμε το γκάζι για να επιβραδύνουμε τον πληθωρισμό, αλλά δεν μπορούμε να σπάσουμε καμία ταχύτητα», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Με τον πληθωρισμό να είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον στόχο του 2% και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να έχει ήδη προβεί σε μεγαλύτερη από το συνηθισμένο αύξηση τον Απρίλιο, αρκετοί αναλυτές έχουν κατηγορήσει την ΕΚΤ - της οποίας το επιτόκιο καταθέσεων είναι σήμερα -0,5% - ότι κινείται πολύ αργά. 

Πάντως η κα Λαγκάρντ δεν συμμερίζεται αυτήν την άποψη και τόνισε ότι «Δεν μπορώ προς το παρόν να μειώσω την τιμή που καταβάλλεται για μια φρατζόλα ψωμί, διότι το επιτόκιο δεν έχει καμία σχέση με αυτό προς το παρόν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Ανοικτό ενδεχόμενο αύξησης 0,5% στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η αύξηση του Σεπτεμβρίου θα αποφασιστεί με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Προχωρούν οι εργασίες για νέο μέσο παρέμβασης στην αγορά ομολόγων.
Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, European Central Bank, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναι» στην αύξηση επιτοκίων αλλά με προσοχή από την Κρ. Λαγκάρντ

Μήνας - κλειδί ο Μάρτιος για την ΕΚΤ όπου θα εξετασθούν όλα τα δεδομένα και κυρίως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, που τόνισε ότι η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής θα γίνει με προσεκτικό τρόπο.
ECB, EKT, Europaiki Kentriki Trapeza, Lagarde
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Αυξάνει ταχύτητα η οικονομία, παροδικό φαινόμενο ο πληθωρισμός

Σε αναβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη του 2021 στο 5% προχώρησε η ΕΚΤ, με την κα Λαγκάρντ να υπογραμμίζει ότι οι παράγοντες που ενισχύουν τον πληθωρισμό θα πάψουν να ισχύουν το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει σήμερα τα επιτόκιά της μετά από 11 χρόνια

Η Κεντρική Τράπεζα έστελνε το μήνυμα για μία αύξηση 25 μ.β., την οποία θα ακολουθούσε μία μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά πηγές ανέφεραν ότι θα είναι στο τραπέζι και μία αύξηση 50 μ.β.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόβλεψη για άλμα 2% του επιτοκίου της ΕΚΤ ως τις αρχές του 2023

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας τονίζει ότι θα χρειαστούν αρκετές, μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. Για βαθμιαία αύξηση μίλησε χθες ο Γ. Στουρνάρας.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Γιατί θα πρέπει να γίνει βαθμιαία η αύξηση επιτοκίων

Υπέρ των προσεκτικών κινήσεων από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για να αποφευχθεί πίεση στην ανάπτυξη και κατακερματισμός των αγορών.