ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
oaka-gipedo
Φώτο: Shutterstock

Περνά στην ΕΤΑΔ νέο πακέτο ακινήτων, σχέδια για το Ολυμπιακό Στάδιο

Προβληματίζει την Κομισιόν η αργή διαδικασία αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων, αναμένεται νέο σχέδιο από το Υπερταμείο τις επόμενες ημέρες. Διαγωνισμός τον Ιούνιο για το ΟΑΚΑ.

Ούτε η τελευταία έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν λέει τα καλύτερα για τη διαχείριση των κρατικών ακινήτων. Όπως εξηγεί, παρά τις σποραδικές επιτυχίες, δεν υπάρχει πρόοδος στην συνολική αξιοποίηση του τεράστιου χαρτοφυλακίου που διαθέτει η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), παρά τις πολλές πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης επί σειρά ετών. Το Υπερταμείο έχει δεσμευτεί πως θα παρουσιάσει ένα περίγραμμα του σχεδίου ουσιαστικής αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει μέχρι το τέλος Μαΐου.

Σε σχέση με την πολυσυζητημένη υπόθεση που αφορά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απόφασης του 2018 για μεταφορά χιλιάδων ακινήτων στην ΕΤΑΔ, επειδή ήταν πρόχειρη και περιελάμβανε μέχρι αρχαιολογικούς χώρους, λίμνες και ποτάμια (!), η διαδικασία έχει ξεκινήσει από την αρχή. Στις αρχές Μαΐου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών ώστε να διαπιστωθεί ποια μπορούν να μεταφερθούν στην ΕΤΑΔ, δεν είναι, δηλαδή, μνημεία, κ.λπ. Τα συγκεκριμένα ακίνητα αναμένεται να μεταφερθούν στην ΕΤΑΔ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο άλλων υπουργείων, από τις αρχές Μαρτίου έχει αρχίσει και εκεί μια διαδικασία ελέγχου που εκτιμάται πως θα τελειώσει στο τέλος του επόμενου μήνα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη σταδιακή μεταφορά του συνόλου των ακινήτων που βρίσκονταν στον κατάλογο του 2018, ανήκουν σε άλλα υπουργεία και μπορούν να εισφερθούν στην ΕΤΑΔ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Αξιοποίηση του Ολυμπιακού Σταδίου

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να προκηρυχθεί από τη μονάδα επιτάχυνσης έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ και ο διαγωνισμός για την αναλυτική μελέτη σκοπιμότητας και το στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ).

Οι προτάσεις του συμβούλου για το στρατηγικό σχέδιο, πάνω στις οποίες θα δομηθεί το business plan, παραδόθηκαν στις 13 Μαΐου. Στόχος είναι να εξεταστούν διάφορα σενάρια αξιοποίησης του συγκροτήματος, με την αναλυτική μελέτη βιωσιμότητας να παραδίδεται μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Στόχος της μελέτης είναι η προώθηση χρήσεων που θα εξασφαλίζουν επαρκή έσοδα για τη συντήρηση και διατήρηση του ΟΑΚΑ σε καλή κατάσταση, αλλά και θα στηρίζουν μελλοντικές επενδύσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΑΔ: Συνεχείς αλλαγές στη διοίκηση αλλά τα ακίνητα... βαλτώνουν

Απομακρύνθηκε ο Αντ. Μπέζας από τη θέση του προέδρου μετά τη διαμάχη με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Στ. Βλαστό και πήρε τη θέση του ο Γρ. Αναστασιάδης. Πενιχρά τα ως τώρα αποτελέσματα από τη διαχείριση κρατικών ακινήτων.