ΓΔ: 804.34 1.46% Τζίρος: 6.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, EKT, Europaiki Kentriki Trapeza, Lagarde
Πηγή: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Λαγκάρντ: Όχι βιασύνη με τα επιτόκια, δεν βλέπει ύφεση στην Ευρώπη

Αποκλείει μία αύξηση επιτοκίου κατά μισή μονάδα η πρόεδρος της ΕΚΤ και τονίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν βρίσκεται κοντά σε ύφεση, λόγω μίας σειράς θετικών μακροοικονομικών δεδομένων.

Αύξηση επιτοκίων και απόσυρση των μέτρων στήριξης αλλά με συνετό και σταδιακό τρόπο θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. 

Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν τάσσεται υπέρ μίας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι το οποίο υποστηρίζουν ορισμένα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων πάντως δεν συγκαταλέγεται ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά ΒΒιλερουά.

«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο έκρηξης της ζήτησης. Ο πληθωρισμός ξεκάθαρα ωθείται από την πλευρά της προσφοράς. Σε μία τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ακολουθήσουμε τον σωστό δρόμο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος ούτε για βιασύνη, ούτε για πανικό», σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινό της blog στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ η κα Λαγκάρντ προανήγγειλε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων εντός του γ’ τριμήνου, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο και τη δεύτερη τον Σεπτέμβριο, ώστε τα τέλη του γ’ τριμήνου να έχει ολοκληρωθεί και ο κύκλος των μηδενικών επιτοκίων. 

Ο κ. Βιλερουά σε σημερινές του δηλώσεις συντάσσεται με τη Κρ. Λαγκάρντ και τονίζει ότι «δεν υπάρχει πλειοψηφία, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, υπέρ μίας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης. Δεν πρόκειται για σύσφιξη νομισματικής πολιτικής αλλά για επιστροφή σε μία φυσιολογική νομισματική πολιτική. Οι αυξήσεις επιτοκίων θα είναι σταδιακές». 

Βάσει του προγραμματισμού της ΕΚΤ, θα υπάρξει διακοπή της αγοράς ομολόγων μέσω τακτικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ και θα ακολουθήσουν οι δύο αυξήσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων να φθάσει στο 0% από -0,5% που είναι αυτή τη στιγμή.  «Όταν φεύγεις από τον αρνητικό κύκλο αυτό σημαίνει ότι επιστρέφεις στο 0% ή έστω λίγο πάνω από το 0%. Αυτό θα αποφασιστεί βάσει των στοιχείων που θα έχουμε στη διάθεσή μας και της μελλοντικής καθοδήγησής μας», σημείωσε η κα Λαγκάρντ. 

Τόσο η κα Λαγκάρντ όσο και ο κ. Βιλερουά έδειξαν ότι θα υπάρξουν και επόμενες αυξήσεις επιτοκίων ώστε αυτά να φθάσουν μεταξύ του 1% και 2%, με τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη να εκτιμά ότι αυτό το επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί «κάποια στιγμή το 2023», υποδεικνύοντας ότι θα υπάρξει σειρά αυξήσεων το επόμενο 18μηνο. Σημειώνεται ότι οι traders εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη έως τα τέλη του 2022. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για ευρωζώνη

Η πρόεδρος της ΕΚΤ υποβάθμισε τον κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε ύφεση στην ευρωζώνη». Όπως ανέφερε η ανεργία βρίσκεται σε «χαμηλά επίπεδα», οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών έχουν ενισχυθεί, ενώ οι προοπτικές για το φετινό καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα ισχυρές για τον τουρισμό, στοιχεία τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν τα αρνητικά σοκ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του πληθωρισμού. 

Ανάλογες απόψεις εξέφρασε και ο κ. Βιλερουά, υποστηρίζοντας ότι «θεωρούμε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ανθεκτική. Η ανάπτυξη θα είναι σημαντική και φέτος». 

Προσέθεσε ακόμη ότι καθώς η ΕΚΤ αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια, θα προσέξει να αποφύγει μια «αδικαιολόγητη» διεύρυνση των spreads στην ευρωζώνη, σημειώνοντας την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας με το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP το 2020. «Έχουμε τη βούληση να δράσουμε και την ικανότητα να δράσουμε, αν χρειαστεί», σημείωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και προσέθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι η ΕΚΤ θα είναι απούσα σε περίπτωση κατακερματισμού», δηλαδή όταν υπάρχει φυγή κεφαλαίων από τα ομόλογα ασθενέστερων οικονομιών στα ομόλογα ισχυρότερων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Το σχέδιο της ΕΚΤ για τις αυξήσεις στα επιτόκια

«Πρώτο βήμα σε ένα ταξίδι» χαρακτηρίζει η πρόεδρος της ΕΚΤ την αύξηση κατά 0,25% τον Ιούλιο. Αφήνει να εννοηθεί ότι θα γίνει αύξηση κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο. Με υπάρχοντα ή νέα εργαλεία η στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών.
ECB, European Central Bank, EKT, Lagarde
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια, με όρους η στήριξη από την ΕΚΤ

Tα μέτρα στήριξης λόγω της ενεργειακής κρίσης, πρέπςι να είναι προσωρινα και στοχευμένα, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος τροφοδότησης του πληθωρισμού, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομοβροντία αυξήσεων στα επιτόκια, άμεσος κίνδυνος διεθνούς ύφεσης

Οι κεντρικοί τραπεζίτες μοιάζουν να συναγωνίζονται ποιος θα αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα. Άλλη μια αύξηση τουλάχιστον κατά 0,75% από τη Fed αυτή την εβδομάδα. Τα λάθη πολιτικής και ο κίνδυνος ύφεσης.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια, πολύ υψηλός ο πληθωρισμός

Σε επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση οδηγείται το 2023 η ευρωζώνη, πάνω από τον στόχο του 2% θα παραμείνει ο πληθωρισμός έως και το 2024. Προτροπή στις κυβερνήσεις για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.