ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia, Diloseis
Φωτο: Shutterstock

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα για τροποποιητική χωρίς πρόστιμο

Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή/και το έντυπο Ε3.

Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή και είναι διαθέσιμη στο myAADE για όσους θέλουν να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης την οποία έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.630.297 φορολογικές δηλώσεις, εκ των οποίων το 56,14% να είναι μηδενικές, το 29,86% χρεωστικές και οι υπόλοιπες να είναι πιστωτικές.

Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή/και το έντυπο Ε3.

Ποια σημεία χρειάζονται προσοχή

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν καταθέσει ακόμα φορολογική δήλωση μπορούν και φέτος με τις κατάλληλες κινήσεις στη συμπλήρωση της να περιορίσουν ή και να μηδενίσουν το φορολογικό φορτίο. Τα σημεία- κλειδιά που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή είναι:

  1. Φορολογούμενοι με παιδιά. Όσοι είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή κατ' επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να δηλώσουν τα παιδιά στον πίνακα 8 της δήλωσης προκειμένου να μην χάσουν τα οικογενειακά επιδόματα και την προσαυξημένη έκπτωση φόρου.
  2. Απαλλαγή από e-αποδείξεις. Όσοι έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας σας ή κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 023-024 για να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
  3. Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω. Για να κερδίσουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά. θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 013-014.
  4. Νέοι επαγγελματίες. Όσοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μετά θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018. προκειμένου να μειωθεί κατά 50% ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής, από το 9% στο 4,5%. Απαραίτητη προϋπόθεση το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα να ήταν το 2021 μέχρι 10.000 ευρώ.
  5. Ανείσπρακτα ενοίκια. Οι εκμισθωτές ακινήτων για να αποφύγουν το φόρο για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν το 2021 θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων και να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.
  6. Φοιτητές. Οι γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας για να λάβουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022 την κρατική επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος.
  7. Φιλοξενούμενοι. Γλιτώνουν από το τεκμήριο κατοικίας όσοι δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιασμός για προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις από την ΑΑΔΕ

Μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν θα έχουν αλλαγές στα εισοδήματά τους θα βλέπουν προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση από την ΑΑΔΕ. Παραμένει σταθερό το χρονολόγιο των πληρωμών.
Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοχευμένοι ελέγχοι από την ΑΑΔΕ με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

Όπως αναφέρει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μέσω της χρήσης των εργαλείων θα μπορούν να ανιχνεύονται ασυνήθιστες συναλλαγές η μεταφορές χρημάτων και να εντοπίζονται ασυνήθιστες αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και δαπανών.