ΓΔ: 1452.06 1.18% Τζίρος: 87.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:09:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σημαντικές προκλήσεις εμποδίζουν να τρέξουν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Ο Διευθυντής και Επικεφαλής Ενέργειας Ευρώπης της EBRD, Grzegorz Zielinski επισήμανε ότι η γραφειοκρατία για τις αδειοδοτήσεις έργων και τα προβλήματα προμήθειας εξοπλισμών αποτελούν σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες.

Για μια εκρηκτική συνθήκη στην Ευρώπη, με συνδυασμό της κατακόρυφης αύξησης των τιμών και την απειλή της ενεργειακής ασφάλειας, με συνέπειες για την ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο έκανε λόγο στο «Athens Energy Dialogues» ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στο ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα το ενεργειακό μείγμα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Κάπρο, η εξάρτηση της Ευρώπης είναι ευρεία και κρίσιμη και δεν μπορεί να συνεχίσει, ενώ καθίσταται ανάγκη να μειωθεί ο ρόλος του φυσικού αερίου και αυτός είναι και το νόημα του Repower Europe, το οποίο έχει, ήδη, ξεκινήσει και αποτελεί μια κεφαλαιώδης πρόκληση. «Ο ορίζοντας για τις αλλαγές είναι μέχρι το 2030, δεν μπορούμε να είμαστε εξαρτώμενοι από το φυσικό αέριο. Οι χώρες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα εθνικά τους σχέδια, θα πρέπει να τροποποιήσουν άμεσα το ενεργειακό τους μίγμα και τον τύπο των επενδύσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Από την πλευρά του, o Διευθυντής και Επικεφαλής Ενέργειας Ευρώπης της EBRD, Grzegorz Zielinski ανέφερε ότι χρήματα για επενδύσεις σε σχέση με την ενέργεια και ανεύρεση εναλλακτικών πηγών υπάρχουν, ωστόσο, έθεσε τα δύο ζητήματα που ανακύπτουν όπως το πρόβλημα της αδειοδοτήσεων έργων και αυτό της προμήθειας εξοπλισμών.
 
Πάνω στο ίδιο πλαίσιο, ο  Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, Associate Professor για την Ενεργειακή πολιτική και τη Γεωπολιτική στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, τόνισε ότι στο repower προβλέπονται νέα κεφάλαιά μόλις 20 δισ. ευρώ ενώ οι επενδύσεις για την ενεργειακή ασφάλεια δεν ξεπερνούν 1,5 με 2 δισ. ευρώ και για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου κινούνται στα 10 δις. Ανέφερε ωστόσο ότι αποτελεί εμπόδιο για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης το γεγονός ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί την εξόρυξη φυσικού αεριού στην επικράτεια της ούτε την παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών που χρειάζονται για τον εξοπλισμό των ΑΠΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομβικά τα υπεράκτια αιολικά για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της Hexicon Power Μικέλη Χατζηγάκη, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη, αύξηση επενδύσεων, μείωση χρέους και εκπομπών CO2 πέτυχε η ΔΕΗ

Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος ανέπτυξε νέες δραστηριότητες (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση, λιανική μέσω της εξαγοράς της Κωτσόβολος) και ξεκίνησε τη διείσδυση σε τρίτες χώρες αρχής γενομένης από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δαγούμας (ΡΑΑΕΥ): Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας

O Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για το υδρογόνο ενώ υπενθύμισε πως την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε το πλαίσιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιβαλιώτης: Η νέα Κομισιόν να παραμείνει στη κούρσα της πράσινης μετάβασης

Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που συνεπάγεται μια «τροχιά» επίτευξης των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, εστιάζοντας στον τομέα της εξοικονόμησης και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Η πρόταση ΡΑΑΕΥ για τις γραμμές διασύνδεσης υπονομεύει τα έργα ΑΠΕ

Η εισήγηση της ΡΑΕΕΥ κινείται ενάντια στο πνεύμα του νομοθέτη, καθώς ο νόμος δεν κάνει καμία μνεία στη δημιουργία διακριτής περιουσιακής βάσης για τα έργα επέκτασης του συστήματος, τονίζει ο Διαχειριστής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Στις 3 πιο ελκυστικές χώρες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 και το 2050. Η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη χώρα πρόσφατα ξεπέρασε τα 11 GW.