ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σημαντικές προκλήσεις εμποδίζουν να τρέξουν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Ο Διευθυντής και Επικεφαλής Ενέργειας Ευρώπης της EBRD, Grzegorz Zielinski επισήμανε ότι η γραφειοκρατία για τις αδειοδοτήσεις έργων και τα προβλήματα προμήθειας εξοπλισμών αποτελούν σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες.

Για μια εκρηκτική συνθήκη στην Ευρώπη, με συνδυασμό της κατακόρυφης αύξησης των τιμών και την απειλή της ενεργειακής ασφάλειας, με συνέπειες για την ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο έκανε λόγο στο «Athens Energy Dialogues» ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στο ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα το ενεργειακό μείγμα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Κάπρο, η εξάρτηση της Ευρώπης είναι ευρεία και κρίσιμη και δεν μπορεί να συνεχίσει, ενώ καθίσταται ανάγκη να μειωθεί ο ρόλος του φυσικού αερίου και αυτός είναι και το νόημα του Repower Europe, το οποίο έχει, ήδη, ξεκινήσει και αποτελεί μια κεφαλαιώδης πρόκληση. «Ο ορίζοντας για τις αλλαγές είναι μέχρι το 2030, δεν μπορούμε να είμαστε εξαρτώμενοι από το φυσικό αέριο. Οι χώρες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα εθνικά τους σχέδια, θα πρέπει να τροποποιήσουν άμεσα το ενεργειακό τους μίγμα και τον τύπο των επενδύσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Από την πλευρά του, o Διευθυντής και Επικεφαλής Ενέργειας Ευρώπης της EBRD, Grzegorz Zielinski ανέφερε ότι χρήματα για επενδύσεις σε σχέση με την ενέργεια και ανεύρεση εναλλακτικών πηγών υπάρχουν, ωστόσο, έθεσε τα δύο ζητήματα που ανακύπτουν όπως το πρόβλημα της αδειοδοτήσεων έργων και αυτό της προμήθειας εξοπλισμών.
 
Πάνω στο ίδιο πλαίσιο, ο  Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, Associate Professor για την Ενεργειακή πολιτική και τη Γεωπολιτική στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, τόνισε ότι στο repower προβλέπονται νέα κεφάλαιά μόλις 20 δισ. ευρώ ενώ οι επενδύσεις για την ενεργειακή ασφάλεια δεν ξεπερνούν 1,5 με 2 δισ. ευρώ και για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου κινούνται στα 10 δις. Ανέφερε ωστόσο ότι αποτελεί εμπόδιο για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης το γεγονός ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί την εξόρυξη φυσικού αεριού στην επικράτεια της ούτε την παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών που χρειάζονται για τον εξοπλισμό των ΑΠΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Το 3,7% του ΑΕΠ έχει δοθεί σαν στήριξη για την ενέργεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως η Ελλάδα έχει δαπανήσει περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Στο 70% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2026

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας ανάφερε στην κα Βεστάγκερ,  ότι την τελευταία τριετία συνδέονται στο ηλεκτρικό σύστημα νέα έργα ΑΠΕ, τονίζοντας ότι από το 2019 μέχρι και το τέλος του 2022 θα έχουν συνδεθεί έως και 5 GW νέων έργων.
Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε. Αιολικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχει ο σχεδιασμός για ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη Β. Ελλάδα

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης άναψε το «πράσινο φως» επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, σε δύο διαφορετικά γήπεδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ στα Βαλκάνια με ορίζοντα το 2030

Οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίνων υστερούν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τους τομέα διαθέτοντας ανεπαρκείς και «γερασμένες» υποδομές, μεγάλη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και καθυστερημένη υιοθέτηση των ΑΠΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ξεπεράσει τα 10 GWh η διείσδυση των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα

Το δελτίο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) για τους πρώτους μήνες του έτους, περιλαμβάνει εκτιμήσεις για πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ύψους 2,3 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Αυτοί είναι οι τρεις στόχοι της ενεργειακής μας πολιτικής

Στην εθνική ενεργειακή στρατηγική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και έχει τρεις βασικούς στόχους αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ σημείωσε ότι με σταθερά βήματα αλλάζει ο ενεργειακός κλάδος.