ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sarrhgeorgiou-EAEE-Asfalistikes

Πληθωρισμός και πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζουν την ασφαλιστική αγορά

Τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η ασφαλιστική αγορά, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα τέθηκαν στην 22η Συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών.

Στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κόσμος και οι οποίες επηρεάζουν την ασφαλιστική αγορά, με ιδιαίτερη έμφαση στην πανδημία Covid-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στην 22η Συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών που έγινε στην Ύδρα, με τη συμμετοχή πολυάριθμων, υψηλόβαθμων στελεχών της ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς από την Ελλάδα και 13 χώρες του εξωτερικού.

Στη Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών στην Ύδρα έδωσαν το παρόν ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνης Γεωργιάδης, η βουλευτής κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος και ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εξελίξεις και τα τρέχοντα θέματα της ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς. Επιπλέον, ουσιαστική παράμετρο της διοργάνωσης αποτελούν οι συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτής με στόχο την ενίσχυση και την ανάπτυξη συνεργασιών.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου καλωσόρισε τους συνέδρους στην Ύδρα μετά από 2 χρόνια απουσίας λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία Covid -19. Στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κόσμος και οι οποίες επηρεάζουν την ασφαλιστική αγορά, με ιδιαίτερη έμφαση στην πανδημία Covid-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή και την άνοδο του πληθωρισμού. Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε πως στοίχημα για την ασφαλιστική αγορά αποτελεί το να παραμένει επίκαιρη σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στον κόσμο διατηρώντας παράλληλα ισχυρή κεφαλαιακή θέση. «Είμαστε εδώ όχι για να αντικαταστήσουμε το Κράτος, αλλά για να το συμπληρώσουμε σε θέματα που δεν αποτελούν ειδικότητα και αντικείμενό του. Καλούμε την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για το καλό της κοινωνίας.», σημείωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνης Γεωργιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση σε τομείς όπως οι συντάξεις, η υγεία και η διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Εστίασε στη δέσμευση της Κυβέρνησης για τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων στην Ασφάλιση Περιουσίας η οποία δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, εξηγώντας πως η πανδημία Covid -19 ανέτρεψε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Τέλος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζει η ασφάλιση στην κοινωνία και την οικονομία με ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά αποτελεί μεγάλο θεσμικό επενδυτή.

Την ομιλία του υπουργού ακολούθησε η συνεδριακή ενότητα με θέμα : «Insurers of tomorrow : reinventing the industry», στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Christian T. Haas, Professor of quantitative research methods, Director, Institute for complex system research, Fresenius University, Andreas Voßberg, Senior Underwriter, Central, Eastern and Southern Europe, Munich RE 
και Anna Ziswiler, Market Head Switzerland & MEDI, Director, Europe, Middle East & Africa, Swiss Re. Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ

Το συνεδριακό κομμάτι της ημέρας έκλεισε με μία ανοιχτή συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της ΕΑΕΕ και του David Howden, CEO, Howden Group για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καθορίζουν το μέλλον της Ασφάλισης.

Την επόμενη ημέρα έλαβε χώρα μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την αντασφαλιστική αγορά με θέμα : «Reinsurance market outlook and trends». Συμμετείχαν οι εξής ομιλητές : Mario Baotic, Head of Emerging Markets, Guy Carpenter, Luigi Sturani, CEO Europe, Howden Broking Group Limited, Luca Tassarotti, Deputy CEO Global Facultative Reinsurance Solutions/ CEO of EMEA Fac, Aon Emea. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Γιάννης Καντώρος, CEO, Interamerican.

Την 22η Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών στήριξαν οι Χορηγοί των εκδηλώσεων AON REINSURANCE SOLUTIONS, η CARPENTER TURNER, η EUROLIFE FFH και HOWDEN MATRIX καθώς και η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, SRS GROUP OF COMPANIES και INTERAMERICAN.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση στις ασφαλίσεις κατοικιών με το κίνητρο του μειωμένου ΕΝΦΙΑ

Από την έρευνα προκύπτει αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητα των καταστροφικών περιστατικών, όσο περνάνε τα χρόνια, ενώ σημαντικό παραμένει το κενό προστασίας στην Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 17% των σπιτιών είναι ασφαλισμένο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να εφαρμοστεί η έκπτωση ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες χωρίς εξαιρέσεις

O πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει πώς ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί για όλες τις ασφαλισμένες κατοικίες και χωρίς εξαιρέσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για την ασφάλιση επιχειρήσεων

Εκπρόσωποι του επιμελητηρίου σε συνάντηση με την γενική γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση συζήτησαν για την ασφάλιση επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Μηλαπίδης: Στην Ελλάδα το 2050 θα είμαστε 1 εκ. λιγότεροι

«Τα καλά νέα είναι ότι το προσδόκιμο ζωής ανεβαίνει διαρκώς, η ζωή των τριών φάσεων έχει τελειώσει. Ο παραδοσιακός διαχωρισμός εκπαίδευση, εργασία, συνταξιοδότηση σπάει, φέροντας νέες προκλήσεις και στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.