ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:05:47 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
Φωτο: ΕΚΤ

Για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης πιέζουν τα «γεράκια» της ΕΚΤ

Ως ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους χαρακτήρισε την αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Φ. Χόλτζμαν, μετά και τη διατήρηση του πληθωρισμού σε ιστορικό υψηλό.

Αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για διαμόρφωση του πληθωρισμού σε νέο ιστορικό υψηλό τον Μάιο. 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι, εκ παραδόσεως, διχασμένο μεταξύ «γερακιών», δηλαδή όσων τάσσονται υπέρ μίας πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής και «περιστεριών», όσων θεωρούνται περισσότερο ήπιοι, με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτζμαν, μάλλον να κατακτά επάξια τον τίτλο του «αρχηγού των γερακιών». 

Σε νέες του δηλώσεις ο κ. Χολτζμαν τάχθηκε, για μία ακόμη φορά, υπέρ της άποψης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάση, καθώς εάν δεν λάβει τώρα μία «γενναία απόφαση» τότε μπορεί να χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού, γεγονός που θα οδηγούσε σε ανάγκη λήψης πιο σκληρών μέτρων στο μέλλον τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ύφεση. 

«Μία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θα έστελνε το απαραίτητο καθαρό σήμα ότι η ΕΚΤ μιλά σοβαρά όταν λέει ότι θα πολεμήσει τον πληθωρισμό», τόνισε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας στο Bloomberg και προσέθεσε ότι «ένα ξεκάθαρο σήμα από τα επιτόκια θα στηρίξει και τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. Ένα αδύναμο ευρώ δεν βοηθά στο θέμα του πληθωρισμού».

Η συζήτηση της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια έχει μετατοπιστεί από το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στο μέγεθος των αυξήσεων που απαιτούνται για να αποσπάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού που είναι πλέον πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο στόχο του 2%.

Πάντως την παραπάνω άπόψη δεν συμμερίζεται η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία σε δηλώσεις της έχει υπογραμμίσει ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προσεκτική και σταδιακή, θεωρώντας ως «υπερβολική» μία αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Ανοικτό ενδεχόμενο αύξησης 0,5% στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η αύξηση του Σεπτεμβρίου θα αποφασιστεί με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Προχωρούν οι εργασίες για νέο μέσο παρέμβασης στην αγορά ομολόγων.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόβλεψη για άλμα 2% του επιτοκίου της ΕΚΤ ως τις αρχές του 2023

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας τονίζει ότι θα χρειαστούν αρκετές, μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. Για βαθμιαία αύξηση μίλησε χθες ο Γ. Στουρνάρας.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Γιατί θα πρέπει να γίνει βαθμιαία η αύξηση επιτοκίων

Υπέρ των προσεκτικών κινήσεων από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για να αποφευχθεί πίεση στην ανάπτυξη και κατακερματισμός των αγορών.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις αυξήσεις επιτοκίων αναμένουν από την ΕΚΤ για το 2022 οι αναλυτές

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι αυξήσεις θα γίνουν Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο ενώ η οικονομία της ευρωζώνης θα τρέξει φέτος με ρυθμό 2,8%, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,7%.