ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
Φωτο: ΕΚΤ

Για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης πιέζουν τα «γεράκια» της ΕΚΤ

Ως ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους χαρακτήρισε την αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Φ. Χόλτζμαν, μετά και τη διατήρηση του πληθωρισμού σε ιστορικό υψηλό.

Αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για διαμόρφωση του πληθωρισμού σε νέο ιστορικό υψηλό τον Μάιο. 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι, εκ παραδόσεως, διχασμένο μεταξύ «γερακιών», δηλαδή όσων τάσσονται υπέρ μίας πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής και «περιστεριών», όσων θεωρούνται περισσότερο ήπιοι, με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτζμαν, μάλλον να κατακτά επάξια τον τίτλο του «αρχηγού των γερακιών». 

Σε νέες του δηλώσεις ο κ. Χολτζμαν τάχθηκε, για μία ακόμη φορά, υπέρ της άποψης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάση, καθώς εάν δεν λάβει τώρα μία «γενναία απόφαση» τότε μπορεί να χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού, γεγονός που θα οδηγούσε σε ανάγκη λήψης πιο σκληρών μέτρων στο μέλλον τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ύφεση. 

«Μία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θα έστελνε το απαραίτητο καθαρό σήμα ότι η ΕΚΤ μιλά σοβαρά όταν λέει ότι θα πολεμήσει τον πληθωρισμό», τόνισε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας στο Bloomberg και προσέθεσε ότι «ένα ξεκάθαρο σήμα από τα επιτόκια θα στηρίξει και τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. Ένα αδύναμο ευρώ δεν βοηθά στο θέμα του πληθωρισμού».

Η συζήτηση της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια έχει μετατοπιστεί από το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στο μέγεθος των αυξήσεων που απαιτούνται για να αποσπάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού που είναι πλέον πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο στόχο του 2%.

Πάντως την παραπάνω άπόψη δεν συμμερίζεται η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία σε δηλώσεις της έχει υπογραμμίσει ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προσεκτική και σταδιακή, θεωρώντας ως «υπερβολική» μία αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζημιές στην ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2004 λόγω των υψηλών επιτοκίων

Η εκτίναξη στις πληρωμές τόκων στις εμπορικές τράπεζες ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε την κεντρική τράπεζα σε ζημιές συνολικού ύψους 7,9 δισ. το 2023. Δεν θα μοιράσει μέρισμα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σνάμπελ: Η ΕΚΤ οφείλει να πραγματοποιήσει πολύ προσεκτικά βήματα

Ο πληθωρισμός, παρά το ότι εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης, παραμένει επίμονος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει βιασύνη στις μειώσεις επιτοκίων, δήλωσε το μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ.