ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΤτΕ: Η Ελλάδα θα αγγίξει την επενδυτική βαθμίδα το 2021

H έκθεση αναφέρει πως η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα δεν αποτελεί από μόνη της έναυσμα για περαιτέρω αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας.

Παρά τα θετικά μηνύματα για την οικονομία αλλά και το γεγονός ότι μέσα στο 2020 θα υπάρξει νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η Έκθεση Χρηματοδοτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα αγγίξει την επενδυτική βαθμίδα πριν το 2021.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, στην αναβάθμιση θα βοηθήσουν τα χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια που καθιστούν φθηνότερη την εξυπηρέτηση του χρέους για τη χώρα μας, αλλά και το APS (Asset Protection Scheme, «σχήμα» που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις τράπεζες που έχουν πολλά επισφαλή δάνεια), το οποίο, ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, θα επιβαρύνει κατ’ αρχήν τα κεφάλαια των τραπεζών.
H έκθεση αναφέρει πως η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα δεν αποτελεί από μόνη της έναυσμα για περαιτέρω αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας, δεδομένου και των πολύ χαμηλών -ακόμη και αρνητικών- επιτοκίων που επικρατούν σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα χαμηλά επιτόκια σηματοδοτούν μεγαλύτερη δυνατότητα για διαχείριση του δημόσιου χρέους. Η βιωσιμότητα του χρέους, σε συνδυασμό με τη δυναμική υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής κυβέρνησης εντός του 2020, με αποτέλεσμα η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα να συντελεστεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα μετά το 2020.

Οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση και στην αξιολόγηση των τραπεζών, βελτιώνοντας την πρόσβασή τους στις αγορές. «Οι συνθήκες χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώθηκαν, γεγονός που επενεργεί θετικά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και στις δυνατότητές του να επιτελέσει το διαμεσολαβητικό του ρόλο» .
Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση επισημαίνει πως η πρόσβαση στις αγορές χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη περιορισμένη και δεν έχει καταστεί εφικτή η μακροχρόνια χρηματοδότησή τους χωρίς την παροχή εξασφαλίσεων.

Ταυτόχρονα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκτός από την επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας, καλείται να αντιμετωπίσει και άλλες πιο σημαντικές προκλήσεις, διαμηνύει η ΤτΕ, όπως τον μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων, την οργανική κερδοφορία, την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού και τέλος την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Πιο ακριβά δάνεια, ίδια επιτόκια στις καταθέσεις

Σύμφωνα με την ΤτΕ αμετάβλητο παρέμεινε σχεδόν, τον Αύγουστο του 2019, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ αύξηση παρουσιάστηκε στο αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oliver Wyman: Ιστορική ευκαιρία για τράπεζες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο

Ο Δ. Ψαρρής partner της Oliver Wyman αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες στήριξαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και απέδειξαν ότι μπορούν να προσαρμοστούν σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας και εξυπηρέτησης των πελατών τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή μέχρι και σε 12 άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες

Μέσω των πιστωτικών καρτών μπορούν επίσης να εξοφληθούν μέχρι και σε 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις η κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος και λοιπές Βεβαιωμένες Οφειλές εκτός Ρύθμισης.