ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Α. Βερύκιος: Ο νέος ρόλος του ΤΧΣ και η έξοδος από τις τράπεζες

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ Α. Βερύκιος ανέφερε πως εφεξής καταργούνται ειδικά δικαιώματα μνημονιακού χαρακτήρα και θεσπίζονται κριτήρια και διαδικασίες για την ομαλή και μεθοδική μείωση της μετοχικής συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες.

Στο νέο ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΧΣ Ανδρέας Βερύκιος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη διαδικασία ακρόασης φορέων, επί του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Πλέον, το Ταμείο καλείται μέσα από τις τελευταίες φερόμενες προς ψήφιση αλλαγές τις οποίες υποδεχόμαστε με μεγάλη ικανοποίηση, να προσαρμοστεί εκ νέου σε ένα ρόλο όπως αυτός επαναπροσδιορίζεται μέσα από τη διαδικασία αποεπένδυσης. Η αποεπένδυση πλέον, συμπεριλαμβάνεται στον σκοπό του ΤΧΣ, παράλληλα με τις έννοιες του δημοσίου συμφέροντος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς συστηματικά όλα αποβλέπουν στον ίδιο σκοπό, δηλαδή την ανάταξη και στήριξη σε στέρεες βάσεις της εθνικής οικονομίας σε μακροχρόνιο ορίζοντα», είπε ο κ. Βερύκιος και πρόσθεσε ότι εφεξής καταργούνται ειδικά δικαιώματα μνημονιακού χαρακτήρα και θεσπίζονται κριτήρια και διαδικασίες για την ομαλή και μεθοδική μείωση της μετοχικής συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες, χωρίς όμως να αφαιρείται από το Ταμείο το ταυτόχρονο δικαίωμα αρνησικυρίας σε μειώσεις του ποσοστού του όταν, δικαιολογημένα μεν ανεξάρτητα δε, κρίνει ότι υπέρτεροι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, όπως προβλέπονται από τον νόμο του, επιβάλλουν την προσωρινή διατήρησή του.

Αναφερόμενος στην 3ετή παράταση λειτουργίας του ΤΧΣ, ο κ. Βερύκιος είπε ότι είναι ένα «εύλογο διάστημα ούτως ώστε να προγραμματιστεί ορθά η αποεπένδυση με τη βοήθεια των συμβούλων που προβλέπει και το νομοσχέδιο» και εκτίμησε ότι αυτό θα είναι δυνατό να συμβεί μέσα στην τριετία, «με την προϋπόθεση ότι και οι διεθνείς συνθήκες θα το επιτρέψουν να μπορέσει το ταμείο να επιτελέσει και αυτό το τελικό του έργο της αποεπένδυσης επιτυχώς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

TXS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι αποτελούν το νέο ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Παραμένει στη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο Ανδρέας Βερύκιος. Τριετής θα είναι η θητεία για το εννιαμελές πλέον ΔΣ έπειτα από απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ

Με το νομοσχέδιο αναμορφώνεται και το μοντέλο διοίκησης του ΤΧΣ με στόχο την απλούστευσή του και την ενίσχυση της ευελιξίας του, κατά τη λήψη αποφάσεων, και με βασική στόχευση την έγκαιρη από-επένδυση από τις τράπεζες.
vesiropoulos, bouli, apodeikseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Βεσυρόπουλος: Οι τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί την τελευταία τριετία

Ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε πως είναι στόχος να επιστρέψει πλήρως η ιδιωτική μετοχική σύνθεση στις ελληνικές τράπεζες. Για το ΤΧΣ δήλωσε πως προβλέπεται το Ταμείο να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία υπό την διοίκηση ενός διαφορετικού διοικητικού οργάνου.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Τι αλλάζει για το ΤΧΣ, πώς θα πουληθούν οι μετοχές τραπεζών

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα υπάρξει ένα πιο ευέλικτο διοικητικό όργανο και το Ταμείο θα κληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να δρομολογήσει την απο-επένδυσή του από τις τράπεζες όπου διατηρεί ακόμα συμμετοχή.
bank, trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγώνουν αυξήσεις μισθών και μπόνους τραπεζικών στελεχών και το 2022

Άλλαξε η κυβέρνηση την αρχική ρύθμιση που προέβλεπε την απελευθέρωση αμοιβών και πρόσθετων παροχών σε όσες τράπεζες έχουν μειώσει κάτω από 10% τον δείκτη NPL. Τι προβλέπει η νέα προτεινόμενη διάταξη που κατατέθηκε χθες.